СБУ, перевіряючи хибні доноси, провела обшуки на парафіях та в монастирях Вінницької єпархії

Співробітники Служби безпеки України, перевіряючи хибні доноси, провели серію обшуків у храмах та монастирях Вінницької єпархії Української Православної Церкви та нічого протизаконного не виявили. Про це розповів прес-секретар Вінницької єпархії диякон Андрій Балан на сторінці єпархії у Facebook, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Обшуки відбулися у Троїцькому Браїлівському жіночому монастирі, де Вінницька єпархія створила пункт гуманітарної допомоги. “СБУ перевірило Браїлівський монастир, поспілкувалося з черницями та переконалося, що все спокійно та жодні закони не порушуються. Були фейки, що хтось там ховається”, – розповів отець Андрій.

Обшук у Барському жіночому монастирі на честь Барської ікони Божої Матері також не дав результатів. «Перевірили храми, корпуси та гаражі, але, звичайно, нічого протизаконного не наші. Монастир збирав допомогу для військовослужбовців та біженців», – повідомили у Вінницькій єпархії.

Також СБУ перевіряла громаду на честь апостола та євангеліста Іоанна Богослова у селі Бохоники Вінницького району, але нічого незаконного не виявила. В єпархії зазначають, що віруючі УПЦ у Бохониках втратили храм внаслідок рейдерського захоплення “ПЦУ” та моляться у пристосованому приміщенні, а настоятель протоієрей Артемій Міщенко потребує складної операції на суглобах і важко пересувається.

«І в цих умовах їх ще намагаються у чомусь звинуватити, коли самі віруючі УПЦ ледве виживають і навіть допомагають односельцям», – наголосив диякон Андрій Балан.

Крім того, СБУ перевіряло наклеп на настоятеля храму УПЦ у селі Гармаки Жмеринського району отця Олега Лаврентюка, а в селі Лаврівка Вінницького району провокатори намагалися розпалити релігійну ворожнечу проти віруючих УПЦ, але після вимоги старости села нападки припинилися.

Також у Вінниці поширювали фейки про те, що у Хрестовоздвиженському храмі відмовилися допомагати біженцям. Настоятель отець Богдан Малиновський спростував цю інформацію та повідомив, що храм відкритий та готовий приймати людей у ​​разі звернення.

У Вінницькій єпархії УПЦ закликали не розповсюджувати неправдиві звинувачення та не провокувати міжрелігійні конфлікти. «Не розповсюджуйте фейки і не розпалюйте міжрелігійну ворожнечу, особливо під час війни», – підсумував прес-секретар єпархії.

Просмотров: 472