Таємниці богослужіння. Великий вхід: переживання Хресного шляху Христа — випуск 17 (відео)

Про історію осмислення Великого входу у богословʼї та формування багатогранного символізму цієї важливої частини Божественної літургії — розповідає архімандрит Назарій (Омеляненко), кандидат богослов’я, викладач Київської духовної академії і семінарії, у бесіді з протоієреєм Олександром Клименком.

Чому “вихід” називають “входом”, адже Святі Дари виносяться і знову заносяться до вівтаря? Хто звершує Великий вхід та хто зустрічає Святі Дари у Царських вратах? Чому жертовник у давньоруських храмах є окремим приміщенням, і чому саме з нього починається Великий вхід? Коли в Церкві з’явилось поминання за Великим входом, чим це зумовлено та кого поминають сьогодні? Про що моляться священнослужителі під час входу? Які відмінності Великого входу у Літургії свт. Іоанна Златоуста і свт. Василія Великого та Літургії Передосвячених Дарів? Як трапилося, що цей вхід набув назви саме “Великий” – на відміну від Малого входу – як найбільш значущий момент богослужіння? Що мирянин, як учасник Великого входу, а тому як співучасник викупного подвигу Спасителя, може збагнути з Літургії, з Вічності? Відповіді на ці та інші питання дізнаєтесь, переглянувши сімнадцяте відео з циклу нового проекту «Таємниці богослужіння», яке Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував спільно з Київською духовною академією і семінарією.

“Великий вхід символізує собою Вхід Господній до Єрусалима – святкове шестя, яке супроводжують багато людей, і Христос, Який входить через Царські врата ніби в Єрусалим, щоб бути розіп’ятим і звершити Свій викупний подвиг. Святі по-різному тлумачили цей момент священного богослужіння… Та в одному вони сходяться: Великий вхід – значущий момент, оскільки він наочно показує викупну жертву Спасителя, те, заради чого у світ прийшов Христос, показує Його Хресну дорогу. І не випадково саме в цей момент відбувається поминання – через те, що Христос, омиваючи Своєю Кров’ю гріхи всього світу, приносить Себе в жертву. Саме цього моменту ми звершуємо поминання за всіх православних християн, просимо, щоб Господь помʼянув їх у Царстві Своєму. Таким чином ми сподобляємось під час цієї Хресної дороги Спасителя промовити слова і начебто уподібнитися до того розбійника, який звертався з проханням до Господа пом’янути його в Царстві Його, аби також стати достойними Небесного Царства”, – пояснив о. Назарій (Омеляненко), розповідаючи про сенс і символіку Великого входу.

Він наголосив на важливості Входу Господнього у Єрусалим в історії викуплення людства і на відображенні цієї події у Великому вході, яке “за кожною Літургією робить людину співучасником викупного подвигу”. “І дуже важливо пережити цю радість переживання Хресного шестя Господа заради всіх нас”, – підкреслив отець Назарій.

Просмотров: 239