40 тонн допомоги від Румунської Церкви для постраждалих від війни єпархій УПЦ прийняли у Чернівецькій єпархії – репортаж (фото, відео)

1 березня 2022 року в Україну прибув перший транш – 40 тонн гуманітарної допомоги – від віруючих з Сучавської та Радівецької Архієпископії Румунської Православної Церкви. Організував збір митрополит Чернівецький та Буковинський Мелетій, координацію здійснюють клірики Чернівецької єпархії протоієреї Димитрій та Миколай Попеску. 

Цього тижня очікують ще понад 100 тонн допомоги від православних Румунської Церкви. Про це розповів для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрей Димитрій Попеску.

«Ми вчора у присутності владики Мелетія прийняли 40 тонн гуманітарної допомоги, яку доставив намісник Іоанно-Сучавського монастиря з м. Сучави, зі священиками цієї Архієпископії, з благословення їх владики архієпископа Калінніка. Ми її зустріли у Чернівцях і далі передаватимемо у проблемні чи гарячі точки єпархій УПЦ, до міст України, де зараз особливо тяжко», – сказав священик.

Отець Димитрій розповів, що перші гуманітарні вантажі вже відправили до Житомирської, Рівненської, Тернопільської єпархій, де їх завтра мають отримати та передати нужденним.

«Також завтра до нас доставлять наступні 25-30 тонн їжі, памперси, цілу фуру одягу, знову ж таки ми її розподілимо далі. У п’ятницю ввечері очікуємо ще 5 фур — 100 тон допомоги, які відправимо вагонами залізницею – до Києва, Харкова, Миколаєва, Сум, де дуже важка ситуація у людей. Правлячі архієреї, Глава Соціально-гуманітарного відділу протоієрей Сергій Екшиян вже там на місцях займатимуться розподілом по парафіях, монастирях та іншим нужденним», — зазначив прот. Димитрій Попеску.

Отець Димитрій передав відео з місця отримання гуманітарного вантажу.

Митрополит Мелетій, коментуючи журналістам подію, сказав “Сьогодні ми всі, весь український народ, переживаємо, хвилюємося. Всі знають, що ллється кров, що страждають цивільні, військові. І всі намагаються надати нам допомогу. Сьогодні ми приймаємо допомогу від Сучавської та Радівецької Архієпископії Румунської Православної Церкви – і наші серця наповнюються щирою вдячністю владиці Калінніку, всій повноті Румунської Церкви. Ми відчуваємо і бачимо вашу допомогу, вашу молитовну підтримку, яка нам так необхідна в ці важкі дні. Бажаємо всім, хто долучився до збору і доставки цієї жертви, милості Божої і благословіння Господнього, бо вони виконали заповідь Христову”.

“Ця біда об’єднала український та румунський народи. Люди із Сучавського повіту з радістю відгукнулися на прохання про допомогу”, – розповів клірик Румунської Церкви, який доставляв гуманітарний груз.

До розгрузки вантажу долучилися віруючі Чернівецько-Буковинської єпархії: “Ми, як православні християни… Владика подзвонив, попросив допомогти розгрузити, загрузити, і ми відгукнулися, щоб допомогти ближньому”.

Також  в Чернівецько-Буковинській єпархії подякували архімандриту Юстіну Тенасе, керівнику дитячого центру Радівці, керівнику комітету по допомозі біженцям та нужденним.

Просмотров: 574