В усіх храмах та монастирях УПЦ одночасно помолились про встановлення миру в Україні – репортаж (оновлено)

4 березня 2022 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, о 12:00 в усіх храмах і монастирях Української Православної Церкви звершили молебні за встановлення миру в Україні. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував репортаж про молитву за мир в усіх куточках України.

Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив молебень за встановлення миру в Україні у домовому Свято-Троїцькому храмі при резиденції Предстоятеля у Пантелеймонівському жіночому монастирі. За богослужінням Предстоятель підніс особливі прохання і молитви за припинення війни та багатостражденний український народ.

Балтська єпархія

Про мир в Україні помолився митрополит Балтський і Ананьївський Олексій та священники єпархії. Такі молебні були звершені у всіх храмах єпархії. Уся єпархія молилася за припинення війни.

Білоцерківська єпархія

Молебень та хресний хід за встановлення миру у Білій Церкві очолив митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин.

Бориспільська єпархія.

Настоятель Свято-Покровського кафедрального собору м. Бориспіль, благочинний Першого Бориспільського благочиння протоієрей Олександр Бондар та клірики собору звершили молебний спів з акафистом Пресвятій Богородиці за припинення війни в нашій державі. Накінець настоятель собору звернувся до всіх віруючих зі словом проповіді, закликав всіх до посиленої молитви за українське військо, побажав кріпості, миру, стійкості у вірі та закликав на всіх Боже благословення.

Також по благословенню Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого митрополита Онуфрія молебні і хресні ходи були звершені у всіх храмах і монастирях Бориспільської єпархії.

Бердянська єпархія.

Архієпископ Бердянський і Приморський Єфрем звершив богослужіння у кафедральному соборі м. Бердянськ про мир в Україні. Його Високопреосвященству співслужили клірики собору. Парафіяни разом з духовенством уклінно просили Господа Іісуса Христа та Богородицю про припинення братовбивчої війни та кровопролиття на нашій багатостраждальній землі.

Після молебню відбулася хресна хода. Після завершення владика Єфрем звернувся з проповіддю до тих, хто зібрався в кафедральному соборі, і нагадав про початок Великого посту.

Вінницька єпархія.

Митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив молебень та Хресну ходу за встановлення миру в Україні.

Вознесенська єпархія.

Архієпископ Вознесенський і Первомайський Олексій звершив молебень про мир в Україні з читанням акафіста до Пресвятої Владичиці нашої Богородиці у Свято-Варваринському храмі міста Первомайськ. Його Високопреосвященству співслужили: протоієрей Іоан Стояновський, протоієрей Георгій Вільчинський. Також молебень був здійснений у всіх храмах Вознесенської єпархії.

Волинська єпархія.

Архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл очолив молебень за встановлення миру в Україні у кафедральному соборі Всіх Святих землі Волинської. Архіпастирю співслужили єпископ Камінь-Каширський Афанасій, настоятель кафедрального собору прот. Володимир Яцишин, завідуючий канцелярією єпархії архімандрит Паїсій (Хомич), прессекретар єпархії прот. Віктор Аніпко, благочинний Луцького кафедрального округу прот. Вадим Лебедь та  клірики храму .

В усіх храмах і монастирях Волинської єпархії були звершені молебні за встановлення миру в Україні.

Дніпропетровська єпархія.

У Свято-Троїцькому кафедральному соборі м. Дніпро митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней очолив молебень за встановлення миру в Україні. Ієрарху співслужили клірики єпархії.

Криворізька єпархія

Митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем з духовенством звершили молебень у Спасо-Преображенському соборі м. Кривий Ріг та прочитали канон та акафіст Пресвятій Богородиці перед Її чудотворною Турковицькою іконою.

Кременчуцька єпархія.

У храмах та монастирях Кременчуцької єпархії тисячі людей у молитвах просили Господа про мир і припинення війни в Україні. Багато людей у цей складний час знайшли можливість прийти і в Свято-Троїцький храм м.Кременчука. Був відслужений молебень, під час якого від всього серця звернулися до Господа про те, що хвилює сьогодні всіх наших співвітчизників.

Мукачівська єпархія

У Мукачеві у кафедральному соборі Різдва Пресвятої Богородиці молитву очолив митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор. Владиці співслужили десятки священників єпархії.

“Просимо і благаємо Бога, щоб припинилось кровопролиття та мирне небо знову осіяло над Україною”, – відзначили у єпархії.

У  Мукачівській єпархії у всіх храмах та монастирях також були звершені відповідні молебні.

Каменська єпархія.

В усіх храмах і монастирях Кам’янської єпархії було звершено молебні за встановлення миру в Україні.
Молебні завершилися, де це було можливим — хресним ходом.

Конотопська єпархія.

В усіх храмах і монастирях Конотопської єпархії звершили молебні за встановлення миру в Україні.  Архієпископ Конотопський і Глухівський Роман звершив молебень за встановлення миру в Україні в Свято-Вознесенському кафедральному соборі міста Конотоп.

Одеська єпархія.

З благословення митрополита Одеського та Ізмаїльсокого Агафангела архієпископ Южненський Діодор очолив молебень за відновлення миру в Україні у Свято-Успенському кафедральному соборі перед покровителькою міста – образом Божої Матері «Касперівська» у співслужінні архієпископа Арцизького Віктора, а також духовенства міста.

Олександрійська єпархія.

Архієпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп очолив молебен за встановлення миру на Україні.
Його Високопреосвященству співслужили клірики собору та округу. По завершенні молитви Владика закликав до сугубої молитви, дієвої підтримки один одного та біженців з різних куточків України.

У кожному з 9 округів єпархії пролунали молитви за встановлення миру в Україні.

Полтавська єпархія.

В усіх храмах і монастирях Полтавської єпархії Української Православної Церкви було звершено молебень за встановлення миру в Україні.

Високопреосвященніший митрополит Полтавський і Миргородський Филип в цей день звершив молебінь в Свято-Макаріївському кафедральному соборі м. Полтави. Його Високопреосвященству співслужили ключар протоієрей Миколай Довганич та клірики собору. Після спільної молитви Владика звернувся до вірян з архіпастирським совом і благословиви усіх.

Запорізька єпархія.

У храмах та монастирях єпархії було звершено молебень за встановлення миру в Україні. Враховуючи реалії воєнного часу, де це було можливо, пролунав дзвін і пройшли Хресні ходи. Незважаючи на те, що сьогодні на території окремих благочинь єпархії йдуть бойові дії, безліч віруючих прийшли цього дня до храмів, щоб у єдиному пориві піднести гарячі молитви до Господа про припинення вогню та якнайшвидше встановлення миру на багатостраждальній українській землі.

Рівненська єпархія

У всіх храмах єпархії був відслужений молебень за мир в Україні. На свято Георгіївському подвор’ї молебень очолив єпископ Пимен в співслужінні духовенства обителі.

На кожній парафііі єпархії на молебні зійшлися люди, молились на колінах, слізно просили у Бога заступництва.

Сєверодонецька єпархія

Митрополит Сєвєродонецький та Старобільський Никодим у співслужінні єпископа Новопсковського Іринарха та духовенства звершив молебний спів з акафістом Божій Матері у цокольному приміщенні Христо-Різдвяного кафедрального собору м. Сєвєродонецька. Після закінчення богослужіння владика Никодим звернувся до тих, хто молився з архіпастирським словом.

У храмах та монастирях єпархії також о 12:00 було звершено молебень за встановлення миру в Україні. Зазначається, у зв’язку з обстрілами не у всіх храмах молебень було здійснено саме о 12:00, богослужіння відбулося дещо пізніше.

Сумська єпархія.

У храмах та монастирях Сумської єпархії о 12:00 був звершений молебень за встановлення миру в Україні.

У Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Суми молебень очолив митрополит Сумський і Охтирський Євлогій у співслужінні кліриків собору. Був прочитаний акафіст Покрову Пресвятої Богородиці та піднесені молитви за припинення бойових дій, за владу і воїнів наших, за постраждалих та біженців.

Православні сумчани зі сльозами на очах, схиливши коліна, молилися разом зі своїм архіпастирем та священством про настання миру в Українській державі.

У слові після молебню митрополит Євлогій повідомив вірян про благодійні заходи, організовані Сумською єпархію для допомоги воїнам та мирним жителям Сумщини, постраждалим від бойових дій, та закликав до дієвого милосердя у складні для нашої Вітчизни часи.

Тернопільська єпархія

Митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій очолив молебень за встановлення миру в Україні у Свято-Богоявленському Кременецькому жіночому монастирі м. Кременець.

Молебен за встановлення миру в Україні в кафедральному соборі мучениць Віри, Надії, Любові і Софії м. Тернопіль.

Тульчинська єпархія.

У храмах та монастирях єпархії був звершений молебень за встановлення миру в Україні.

Харківська єпархія

У Свято-Покровському монастирі Харкова митрополит Харківський та Богодухівський Онуфрій у співслужінні братії святої обителі у священному сані звершив сугубу молитву про мир.
На зображенні може бути: 9 людей, люди стоять та у приміщенні
Митрополит Херсонський та Таврійський Іоанн звершив молебень у будинковому храмі Архієрейського подвір’я. З благословення Його Високопреосвященства, соборні клірики також відправили молебень про мир в Україні у Свято-Духівському кафедральному соборі м. Херсона. Під час богослужінь підносилися прохання до Господа про припинення військових дій та викорінення ворожнечі та негараздів. Молитву за мир звершували цього дня також у всіх храмах та обителях Херсонської єпархії.
У храмах та монастирях єпархії було звершено молебні за мир в Українській Державі та за благословіння її збройних сил.
Звершели молебень за встановлення миру в Україні у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Хмельницького.
Київська єпархія.

Київські духовні школи також долучились до загальноцерковного молебню за встановлення миру в Україні. Богослужіння в Академічному храмі звершили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, ректор КДАіС єпископ Білогородський Сильвестр та проректор з виховної роботи єпископ Згурівський Амвросій. Архіпастирям співслужили члени адміністрації, викладачі, співробітники та студенти Київських духовних шкіл у священному сані. За богослужінням також молились викладачі, студенти та вихованці Київських духовних шкіл, а також парафіяни Академічного храму та паломники Києво-Печерської Лаври.

Перед початком молебню владика Антоній звернувся до присутніх з архіпастирським словом. Архієрей повідомив, що перед початком молебню йому зателефонував Святіший Патріарх Сербський Порфирій, який передав поклін Блаженнішому Митрополиту Онуфрію, всьому єпископату, духовенству та вірним чадам Української Православної Церкви і сказав, що зараз також разом з Українською Православною Церквою молитися за мир в Україні та припинення війни.

За богослужінням архіпастирі і духовенство помолились за здоров’я воїнів, які боронять нашу Батьківщину. Імена захисників залишають віряни УПЦ у коментарях в усіх соціальних мережах офіційного сайту УПЦ та Київської духовної академії.
Братія Лаври молилися на молебні про мир в Україні.
Богослужіння очолив Намісник Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел у співслужінні членів Духовного Собору. Під час молебню молитви до Господа підносили братія монастиря, а також трудящі та паломники обителі.
Молитву за встановлення миру в Україні піднесли насельники та парафіяни Спасо-Преображенського Нещерівського монастиря.

У Свято-Іллінському храмі міста Києва молебень звершив протоієрей Ігор Базаринський. Молитва була завершена церковним дзвоном.

Черкаська єпархія.

В усіх храмах Черкаської єпархії одночасно помолились про встановлення миру в Україні.

Виконуючи благословення Предстоятеля, в Архангело-Михайлівському кафедральному соборі м.Черкаси молебень очолив митрополит Черкаський і Канівський Феодосій. Його Високопреосвященству співслужили вікарні архієреї Черкаської єпархії – архієпископ Золотоніський Іоанн, єпископ Корсунь-Шевченківський Антоній, а також духовенство міста.

По закінченню молебню був звершений Хресний хід навколо собору.

Насамкінець, митрополит Феодосій звернувся до присутніх зі словом повчання та розради, надав віруючим архієрейське благословіння і окропив кожного святою водою.

Ніжинська єпархія.

В усіх храмах і монастирях Ніжинської єпархії звершили молебні за встановлення миру в Україні.

Митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент звершив молебень за встановлення миру в Укр

аїні в Миколаївському кафедральному соборі м. Ніжина.

Його Високопреосвященству співслужили вікарій Ніжинської єпархії єпископ Ладанський Феодосій, секретар єпархіального управління протоієрей Валерій Дашко та духовенство Ніжинської єпархії.

Львівська єпархія.

Як і у всіх храмах і монастирях УПЦ, у Георгіївському кафедральному соборі міста Львова був звершений молебень за встановлення миру в Україні. Богослужіння очолив митрополит Львівський і Галицький Філарет.

Житомирська єпархія.

Православні віруючі Новоград-Волинського округу єдиним серцем і єдиними устами молилися за молебнем про перемогу українського війська, припинення війни та мир на багатостраждальній землі нашій  Україні. Були піднесенні молитви за здоров’я, спасіння, добрий і благий успіх українських захисників-воїнів.  На багатьох  парафіях ще від початку війни проводяться молебни за перемогу, мир і спокій українського народу.

Православні віруючі Бердичівського благочиння об’єднались у спільній молитві за мир в Україні. У місті та селах – великих і маленьких – люди зверталися до Господа з проханням захистити Україну, наше військо і наш народ, припинити війну та послати мир багатостраждальній Українській землі.

Молилися люди різного віку, дорослі й діти молилися єдиним серцем та єдиними устами, щоб Господь помилував народ наш і землю Українську: «Благослови всякаго человека, и научи разумети и творити волю Твою, яже есть спасение, любовь, мир и единение всех людей. Посли Небесное благословение стране нашей Украине, властем, воинству и всему народу ея, предстательством Преблагословенныя Твоея Матере и всех Твоих святых…»

Благочинний Бердичівського округу, настоятель Миколаївського собору м. Бердичева архімандрит Варфоломій (Бойков) очолив молебень у співслужінні духовенства у головному храмі благочиння.

Весна прийшла до нас зі снігом та у вогні, ділиться своїм болем Людмила Вичерова: «У серці – віра і любов до Бога та ближніх і надія на мир…» «Головне – молитва Іісусова на устах. Денно і нощно», – говорить Раїса Геденач. «Ми підносимо соборну молитву, щоб на землю Українську прийшов мир, щоб між людьми були єдність та порозуміння,– розповідає Ірина Сив’юк. – Хочеться, щоб усі були здорові, щоб зміцнювалися у вірі. Господь із нами, Господь не полишає нас…»

У тиші храму проникливо звучали слова проповіді благочинного Бердичівського округу, настоятеля Свято-Миколаївського собору архімандрита Варфоломія (Бойкова), звернені до духовної родини – священства і парафіян: «Ми зібралися пліч-о-пліч, ми разом несемо всі випробування, у нелегкі часи наш народ завжди гуртувався. Велике лихо прийшло на українську землю. Ми маємо берегти віру батьківську, яку заповіли нам наші предки, котрі зазнавали гоніння, муки і поневіряння. Маємо об’єднатися любов’ю до Бога і до нашої Батьківщини. Нехай Господь зупинить нападників, що зазіхнули на землю нашу, нехай захистить і благословить наших воїнів. Уповаємо на милість Божу і віримо, що у державі нашій запанує мир».

Уманська єпархія.

Митрополит Уманський і Звенигородський Пантелеімон звершив молебень з акафістом Всемогутньому Богу в Свято-Миколаївському кафедральному соборі м. Умані. Архіпастирю співслужило міське духовенство та клірики собору.

Під час молебню архіпастир коліноприклонно прочитав молитву за припинення війни і кровопролиття та встановлення миру в Україні. Насамкінець владика Пантелеімон закликав усіх людей, посилити свої молитви за нашу Державу, владу, військо та народ.

Чернівецько-Буковинська єпархія.

Митрополит Чернівецький і Буковниський Мелетій осолив молебень в кафедральному соборіна честь Сходження Святого Духа м.Чернівці.

Просмотров: 3424