В Українській Православній Церкві продовжують допомагати цивільним та військовим, лікарням, біженцям – репортаж. Ч.7 (оновлено)

В Українській Православній Церкві продовжують допомагати цивільним та військовим, лікарням, біженцям і всім нужденним. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує сьому частину репортажу з усіх куточків України.

Нагадаємо, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія силами єпархій та монастирів УПЦ організовується всебічна допомога біженцям та всім, хто постраждав внаслідок бойових дій, що тривають на території України.

Читайте також: Репортаж. Частина 1Репортаж. Частина 2Репортаж Частина 3, Репортаж. Частина 4Репортаж. Частина 5, Репортаж. Частина 6.

Запорізька єпархія. Парафіяни єпархії прийшли на допомогу і доставили з Києва до відділення нефрології Запорізької Міської лікарні №10 5 тонн необхідних матеріалів, які використовуються для порятунку життя людей, які страждають на хронічну ниркову недостатність і перебувають на гемодіалізі.

В умовах війни відділення не мало змоги доставити вантаж із Києва до Запоріжжя і на заклик про допомогу відгукнулися наші парафіяни. Не дивлячись на ризик, люди наражаючись на небезпеку, пройшовши по складному маршруту, доставили до Запоріжжя 5 тонн вкрай важливого гуманітарного вантажу, який врятує багато життів, це: діалізатори, витратні матеріали, гемодіалізний концентрат.

Парафіяни храму на честь праведного Петра Калнишевського взяли участь у зборі медичної допомоги для захисників нашої вітчизни. Були закуплені гемостатичні препарати, перев’язувальні матеріали, системи для крапельниць та знеболювальні та багато іншого, так необхідного для воїнів.

Волонтери Єлисаветинського храму м. Запоріжжя організували терміновий збір та змогли лише за пару днів підготувати набори з найнеобхіднішим для пацієнтів відділення онкогематології Запорізької обласної дитячої клінічної лікарні. Прихожани УПЦ доставили сумки до лікарні та пообіцяли на цьому не зупинятися.

Тернопільська єпархія продовжує гуманітарний збір допомоги біженцям і військовим. Протягом тижня було зібрано близько 70 000 грн, які витратили на речі першої необхідності для захисників України, біженців та тероборони.

Парафіяни відправили 4 машини медикаментів, продуктів харчування, одягу, засобів гігієни, спальники, каримати, 36 пар черевиків з високими берцями, 100 пар рукавиць, теплі носки, нижню білизну, 4 тонометри, випічку та термобілизну на потреби 44 окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола у Києві. Передали близько 5000 булочок у Волонтерський центр ТНПУ та для 44 бригади у м. Київ.

Передали теплий одяг, засоби гігієни, медикаменти, продукти харчування для кількох сімей переселенців. У Волонтерський центр ТНПУ передали теплий одяг, продукти харчування та тканини для виготовлення маскувальних сіток. Відправили 100 подушок на завод Опілля (поряд з Подолянами) де облаштували притулок для біженців.

Також допомагають військовим і постраждалим парафії в усій Тернопільській єпархії. Віряни співпрацюють зі своїми ОТГ та селищними радами – забезпечують продуктами, їжею, медикаментами та засобами першої необхідності, дехто напряму співпрацює зі військоматами та військовими частинами.

Харківська єпархія. Священники організовують обіди для нужденних та розвозять продукти людям похилого віку. Братія Свято-Покровського монастиря спекла та передала хліб рятувальникам, а також роздала потребуючим у місті.

Хмельницька єпархія. Священники Деражнянського благочиння передали 10 000 грн на потреби нашої територіальної оборони та 5 000 грн на одяг для  спецпризначенців, а також м’ясо та продукти. Парафії у Богданівцях, Лозовому зібрали та передали на 3-ю школу хрестики, крупи, закрутки, матраси, одіяла, подушки, одяг, берці, на 13 500 грн закупили медикаменти, змінне взуття, форму, воду, сумки для медикаментів. Спільними зусиллями вірян смт Летичів та  с. Голосків закуплено харчі (бутильована вода, кава, чай, цукерки, печиво, консерви, макарони, побутова хімія) та передано в пункт прийому волонтерської допомоги.

Кіровоградська єпархія. Громади храмів допомагають військовослужбовцям, біженцям та нужденним продуктами та речами першої необхідності. Єпархія також передала продукти харчування, ліки і засоби гігієни для дітей та молоді з інвалідністю.

При Кіровоградській єпархії створено Лінію духовної та психологічної підтримки для допомоги переселенцям, біженцям, військовослужбовцям та членам їхніх сімей. Священники єпархії будуть надавати духовну та психологічну підтримку за допомогою «Телефону довіри». Телефони: (099) 491 05 12 – священик Іоанн, (050) 527 28 25 – ієромонах Савва, (099) 341 33 43 – священик Іоанн.

 

Криворізька єпархія. Зусиллями  громади храму Різдва Христового у Кривому Розі знову  була зібрана та передана  гуманітарна допомога волонтерському пункту «Східний», також була направлена допомога до міста Харків. Свято-Покровський жіночий монастир придбав для тероборони пінополістирол, ліхтарики, армійський намет, сітку  та плівку.

Парафіяни на чолі  з настоятелем храму на честь ікони Божої Матері «Достойно єсть» передали необхідні медикаменти  для Територіальної оборони Довгинцівського району та для Криворізької міської організації Товариства  Червоного Хреста.

Кременчуцька єпархія. При храмах Кременчука у великій кількості готують домашні страви та відвозять у прихисток біженців з Харкова та Києва. Для приготування їжі парафії закуповують продукти. Також віряни передали допомогу для центру соціально-психологічної реабілітації дітей Кременчуцької міської ради та Будинку дитини.

Волинська єпархія. Духовенство розвезло допомогу від Люблінсько-Холмської єпархії Православної Церкви Польщі. Керуючий єпархією владика Авель, вболіваючи за долю України, передав гуманітарну підтримку. Священники Луцька доставили допомогу військовим, у військовий госпіталь, переселенцям та Волинський обласний перинатальний центр.

Прихожани Свято-Миколаївського храму Луцька зібрати та передали допомогу і для Луцького пологового будинку, адже в умовах воєнного стану заклад не може сам придбати деякі важливо необхідні товари.

Полтавська єпархія. Віряни єпархії зі своїми настоятелями збирають та передають харчі та необхідні речі до пунктів благодійної допомоги. Сестри Полтавського Хрестовоздвиженського жіночого монастиря на чолі з настоятелькою обителі ігуменею Мастридією передали благодійну допомогу в пункти прийому Полтавської міської ради.

Одеська єпархія щоденно допомагає воїнам, біженцям, дітям та нужденним. Команда єпархії допомогла Одеській дитячій лікарні в облаштуванні бомбосховища. Парафіяни готують для захисників їжу, а священики передають необхідні речі та продукти.

Сумська єпархія. Протоієрей Олександр Петренко, який від самого початку бойових дій на Донбасі регулярно відвідував військових, передав мікроавтобус, яким він возив благодійну допомогу, на потреби територіальної оборони рідного міста. Теробороні також передають необхідні продукти.

Володимир-Волинська єпархія.  Священники Ратнівського благочиння збирають продукцію та передають для нужденних, які пострадали від війни. Продовжує допомагати Нововолинську благочиння. Волонтери Чолак Петро та Сергій Костюк гуманітарна допомога доставлена у м. Миколаїв.

Івано-Франківська єпархія. Відділ благодійності та соціального служіння організовує благодійні обіди на території собору Різдва Христового м. Івано-Франківсь, вул. О. Довженка 2. Гарячі обіди можна отримати щоденно з 12.00 до 14.00.

Камʼянець-Подільська єпархія. У кафедральному соборі на честь святого благовірного князя Олександра Невського організовано гуманітарну допомогу всім, хто постраждав внаслідок війни в Україні. Клірики собору разом із вірянами об’єднали зусилля для забезпечення всіх, хто потребує, гарячими обідами та всім необхідним. Потрібні: ковдри, каремати, подушки, матраси, засоби гігієни, білизна, рушники, туалетна бумага, рідке мило, побутова хімія, памперси дитячі, засоби гігієни для малюків і жінок, дитяча при сипка, пляшечки, шампунь, зубна паста, щітки, чай, кава, одноразовий посуд; крупи. Разом із співробітниками Червоного Хреста, відділом освіти та волонтерами міста прихожани собору передають допомогу нужденним.

Мукачівська єпархія. За сприяння настоятелів Свято-Троїцького храму і Свято-Духівського храмів м. Мукачева – протоієрея Ярослава Поповича і протоієрея Сергія Шахова, милістю Божою за підтримки добрих людей було надано допомогу і підтримку нужденним. Щоденно волонтери передають готову гарячу їжу, бутерброди, солодощі, фрукти, одяг, продукти і ліки  вимушеним переселенцям, а також посилки для військових. У минулі вихідні молодь частувала млинцями людей, які прибули на евакуаційному потязі до Мукачева та роздали приїжджим сто боксів із гарячою стравою. Для старшіх людей і недужих дітей передали смачні млинці з начинками.

“Дякуємо всім за допомогу! Продовжуємо далі, тому  хто може чимось підтримати телефонуйте за номером: 0971124292”, –  звертаються волонтери.

Харківська єпархія. В єпархії продовжують допомагати постраждалим. Священнослужителі завітали до Харківської міської клінічної лікарні №2 ім. проф. А.А. Шалімова та Харківську міську клінічну лікарню №13 та причастили хворих і поранених Святих Христових Таїн.

Херсонська єпархія. До Херсонського єпархіального управління, небайдужими жителями міста були доставлені лікарські засоби для передачі їх у медичні установи та всім, хто їх потребує. Медикаменти були посортовані, у чому допомогли лікарі Херсонської обласної клінічної лікарні, після чого кліриками та парафіянами Свято-Духівського кафедрального собору першу партію медикаментів було доставлено до хірургічного відділення лікарні. Протягом кількох днів партії ліків разом із продуктовою допомогою передавалися також до Херсонського Центру захисту материнства та дитинства “Життя”, після чого були роздані самотнім та багатодітним матерям, до одного з Херсонських дитячих будинків сімейного типу, евакуйованих жителів Антонівки, Кіндійки та ХБК, деяким Херсонським храмам, а також тим, хто звертається за допомогою.

Також духовенство єпархії доставили продукти харчування до реанімаційного відділення Дитячої обласної клінічної лікарні, на допомогу медперсоналу, який кілька діб під час обстрілів безвихідно перебуває на чергуванні біля хворих дітей.

Вінницька єпархія. Настоятель храму свт. Миколая протоієрей Вадим Лукашенко разом із парафіянами храму напекли велику кількість пиріжків та іншої солодкої випічки, а також підготували консервацію, яку передали для наших захисників України на передову.

Просмотров: 263