Братія Святогірської Лаври розповіли про наслідки бомбового удару по обителі

Як уже повідомлялося раніше, 12 березня о 22:00 було нанесено бомбовий авіаудар по м. Святогорську, внаслідок чого у значній мірі постраждала Свято-Успенська Святогірська Лавра. Про ступінь завданої шкоди повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на офіційний сайт Святогірської Лаври.

За словами митрополита Святогірського Арсенія, намісника обителі, жертв серед насельників і мирних людей, які шукали прихисток у Лаврі, немає, але є постраждалі – їм надана своєчасна медична допомога.

Значної міри пошкоджень зазнали монастирські споруди. Зокрема, найбільше постраждала вхідна частина лаврського комплексу та корпуси, у яких проживала основна частина біженців. У більшості цих споруд, а також у новозбудованого храму святого праведного Іоанна Руського пошкоджені дахи, віконні та дверні блоки, повністю вибиті шибки. Осколками пошкоджені фасади та цегляні конструкції. Усередині готельних будівель, на підлозі та поручнях сходових маршів залишилися сліди крові постраждалих. Деякі будівлі повністю розбиті і не підлягають відновленню. Постраждала і мармурова фігура Богородиці — Ігумені Святих Гір, яка втративши частину рук і палицю.

Площа навколо скульптури Богородиці усіяна матеріалами від зруйнованих будівель. Легкові машини, які знаходилися на стоянці біля в’їзної брами та приміщення для охорони, також зазнали серйозних збитків.

З відсутніми або пошкодженими дверними та віконними отворами виявилися й основні храмові споруди Святогірської Лаври – Успенський собор та Покровська церква, які є пам’ятниками архітектури XIX ст. Усередині храмів виявлено уламки бомби. Церква Різдва Пресвятої Богородиці з трапезною також стоїть без вікон. Постраждав і лаврський музей, а також адміністративний (казначейський) корпус, в якому окрім вибитого скла та дверей, внаслідок руйнування опалювальної системи сталося часткове затоплення службових приміщень. Збитків також зазнали споруди, пов’язані зі Святою Скалою. Пошкоджено Кирило-Мефодіївські сходи. Загалом постраждали в тій чи іншій мірі десятки будівель та споруд на території обителі.

Братія Лаври та всі монастирські служби активно працюють над усуненням наслідків бомбового удару. Планується детальне інженерне обстеження та складання дефектних актів з визначенням обсягів робіт, необхідних для ремонту лаврських будівель, а також їхня фінансова оцінка.

Для відновлення об’єктів Святогірської Лаври та утримання біженців відкрито спеціальний розрахунковий рахунок:

Рахунок у АТ «ПУМБ». Валюта рахунку
– найменування організації: Свято-Успенський Святогірський монастир (Лавра)
– ідентифікаційний код ЄДРПОУ: 21970004
– найменування банку: АТ «ПУМБ» м. Київ
– IBAN: UA 20 334851 0000000026006155180
– призначення платежу: благодійна допомога.

Інші реквізити та платіжні системи для перерахування коштів доступні на сторінці РЕКВІЗИТИ.

 

Просмотров: 1477