Єпархії, монастирі та волонтери УПЦ допомагають біженцям, лікарням, нужденним і захисникам – репортаж. Ч.11

Минуло три тижні від початку війни і увесь цей час в Українській Православній Церкві продовжують допомагати біженцям, лікарням, військовим і теробороні, нужденним, опікуються людьми, які потрапили у скрутне становище внаслідок бойових дій. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує одинадцяту частину репортажу з різних єпархій України.

Нагадаємо, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія силами єпархій та монастирів УПЦ організовується всебічна допомога біженцям та всім, хто постраждав внаслідок бойових дій, що тривають на території України.

Читайте також: Репортаж. Частина 1Репортаж. Частина 2Репортаж Частина 3, Репортаж. Частина 4Репортаж. Частина 5Репортаж. Частина 6Репортаж. Частина 7Репортаж. Частина 8Репортаж. Частина 9, Репортаж. Частина 10.

Київська єпархія. Нещерівський монастир Спасо-Преображенський монастир продовжує допомагати біженцям, зокрема й новим, які тікають від російської агресії зі сходу України, розповіли в обителі. Деякі підопічні вже змогли продовжити шлях далі в західні області, інші ховаються в обителі від бомбардувань житлових кварталів Києва та інших міст. Преображенський храм монастиря має дуже товсті стіни, що витримали обстріли Другої Світової війни, а нижній храм перетворено на справжнє бомбосховище. Всі люди отримують у монастирі харчування та все необхідне, щоб з мінімальними незручностями пережити небезпечний час.

Тернопільська єпархія. Віряни єпархії продовжують збирати та передавати допомогу для українських військових, переселенців та тероборони.

Чернівецько-Буковинська єпархія. 16 березня Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ передала бронежилет для захисника України, а також 30 аптечок і посуд на 45 тисяч грн для військової частини в Чернівцях. Гроші на закупівлю вищезгаданої допомоги були використані з коштів, які з благословення митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія збиралися на всіх парафіях Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ під час богослужіння на потреби військових української армії та біженців.

Одеська єпархія допомагає Комітету Червоного Хреста в евакуації біженців з України. Єпархія надала Андріївське подвір’я для розміщення людей, що відбувають, кімнати особистої гігієни, чай, каву, воду, пиріжки, печиво, цукерки, дітям – солодощі.

Вже другий тиждень на залізничному вокзалі Одеси здійснюється годування всіх переселенців, які цього потребують. Щодня з рук активних парафіян, молоді та волонтерів гаряче харчування або чай із солодощами отримують близько 800 осіб, більшість з яких – мами з дітьми та літні люди, для яких Одеса на якийсь час стала острівцем безпеки та спокою.

Хмельницька єпархія. Громади УПЦ збирають для воїнів продукти та кошти, а також передали одяг, харчі, спальні матраци, посуд та засоби особистої гігієни в пункт прийому біженців у Хмельницькому.

Мукачівська єпархія. Релігійна громада Свято-Покровського храму УПЦ села Приборжавське долучилася до придбання та відправки спецавтомобіля для 128-ї Закарпатської бригади ЗСУ. 16 березня єпархія передала гуманітарну допомогу для біженців, яких приймає Ставненська ОТГ.

Волонтери Хрестовоздвиженського собору Ужгорода годують переселенців гарячими обідами. Парафія святого Пантелеймона у Великому Бережному опікується 180-ма біженцями, які знаходяться у місцевій школі-інтернаті. Молодь єпархії разом з волонтерами щодня роздає біженцям сотні гарячих обідів, продуктові набори, необхідні речі та медикаменти.

Івано-Франківська єпархія. Відділ благодійності та соціального служіння передав благодійну допомогу для обласної дитячої клінічної лікарні м. Івано-Франківська.  Для маленьких пацієнтів зібрали побутову хімію, підгузники, засоби особистої гігієни, а також дитяче харчування. Таку ж допомогу передали у перинатальний центр міста та біженцям, які прибули у місто з дітьми.

Ніжинська єпархія. 16 березня єпархія з благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента передала чергову допомогу бійцям прилуцької територіальної оборони.

Вознесенська єпархія. Віряни на чолі з духовенством передають продукти для воїнів та готують для них страви.

Олександрійська єпархія. Духовенством Спасо-Преображенського храму було надано допомогу нужденним в селі Озера. Також, традиційно роздали їжу всім охочим в Олександрії на площі Соборній в стінах православно-просвітницького центру благовірних князів Бориса та Гліба. Архієпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп з духовенством завітав до Координаційного центру волонтерів міста. Для бійців передали близько 270 кг курячого м’яса для приготування їжі.

Полтавська єпархія. 16 березня з волонтерського розподільного центру, який знаходиться у храмі Всіх святих землі Полтавської при єпархіальному управлінні, відправили гуманітарну допомогу для нужденних в м. Охтирку. Волонтери Центру «Благо» передали гуманітарну допомогу для вимушених переселенців, які проживають в приміщенні психіатричної лікарні ім.Мальцева.

Рівненська єпархія. Люди з обстрілюваних територій шукають прихистку у монастирях Рівненської єпархії. Так, за період військових дій в Україні, в Городоцькому, Дерманському, Білівському, Гощанському монастирях проживали і проживають сотні людей.

«Люди різного віку втікають від війни, була родина, яка у хатніх капцях та піжамі вискочила з власної оселі і приїхала до нас, – зазначає матушка Зосима, насельниця Городоцького Свято – Миколаївського жіночого монастиря. – Всіх одягнули, поселили. Найменшій біженці, яку приймав монастир, було лише 5 місяців, найстаршій – 94 роки, бабуся дуже плакала і не йняла віри, що у такому поважному віці довелося покидати дім»

Городоцький Свято-Миколаївський жіночий монастир також приймає людей, котрі втікають з обстрілюваних територій, практично з перших днів війни. 16 березня в обитель прибула гуманітарна допомога від польських православних парафій. Проживають родини біженців і на скиту Святої праведної Анни в Онишківцях.

Володимир-Волинська єпархія. Благочинні Ковельського району організовують централізований збір парафіянами продуктів та предметів першої необхідності, забезпечують сортування, належне пакування та доставку до складів у Ковелі, де формується гуманітарний конвой.

Вінницька єпархія. 

Настоятель храму священномученика Макарія Київського, передав гуманітарну допомогу для біженців, які перебувають у ВПУ №11 м. Вінниці. Священик Георгій Собко разом з парафіянами храму УПЦ села Кацмазів передали гуманітарну допомогу у військовий госпіталь м. Вінниці, для українських військових віряни зібрали різні харчі.

Волонтери Соціального відділу Вінницької єпархії відвідали сім’ї, які прибули до Барського району з окупаційних міст та передали їм частину допомоги від Румунської Православної Церкви.

Житомирська єпархія. Віряни єпархії опікуються біженцями та передають ліки для українських захисників.

Кіровоградська єпархія. Настоятель Благовіщенського храму у Кропивницькому освятив переданий для фронту медичний мікроавтобус. Парафіянин храму, військовий лікар, разом з необхідними речами доставить його у свою військову частину на передову.

Харківська єпархія. Священики допомагають постраждалим від обстрілів і сім’ям з дітьми, роздають продуктові набори жителям міста та передають продукти військовим. Братія Покровського монастиря продовжує випікати хліб, який вкотре передала захисникам України, християнам-баптистам у міську лікарню.

Священнослужителі Успенського собору Харківської єпархії передали на потреби ЗСУ мікроавтобус Фольсваген Транспортер.  Вихованці Харківської духовної семінарії, які мають медичну освіту, надають першу медичну допомогу всім, хто звертається.

Просмотров: 672