Очевидці розповіли про авіаудар та ліквідацію наслідків бомбардування у Святогірській Лаврі (фото, відео)

У Свято-Успенській Святогірській Лаврі розповіли про дивовижні випадки порятунку під час бомбового удару, який був нанесений 12 березня по Святогірську. Прес-служба обителі поспілкувалася з очевидцями та показала, як насельники Лаври долають наслідки авіаудару, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Найбільших руйнувань зазнала вхідна частина лаврського комплексу та готельні корпуси, що насамперед виходить вікнами на набережну корпус №9, де була розміщена основна частина біженців, які прибули під захист Лаври з Донбасу та Харківщини.

У складі лаврських служб, які взяли на себе удар 12 березня та організовували евакуацію людей у ​​підвальні приміщення, була охорона, яка складається здебільшого з підрозділу місцевого козацтва. У день завдання удару співробітники цієї служби перебували на чергуванні в приміщенні при вході в Лавру та в кімнаті, обладнаній системою охоронно-пожежної сигналізації в корпусі готелю.

12 березня на зміні чергував Анатолій Дмитрієнко, який розповів, що дивом залишився живим у момент удару по Лаврі. Перебуваючи на дивані перед монітором із сіткою кадрів із відеокамер, він за секунду перед вибухом нахилився до пульта охорони для перемикання тумблера, як стався вибух, і він знепритомнів. Коли прийшов до тями під завалами штукатурки і посвітив телефоном, виявив що там, де він знаходився за секунду до вибуху, у дивані зяє наскрізна дірка від уламка, який прошив наскрізь меблі та стіну кімнати. Далі Анатолій розповів про те, як працівники охорони діяли з евакуації людей та зараз разом з іншими працюють над відновленням готелю.

Алла Пехтерєва, яка довгий час виконує послух чергової готелю, розповіла про дії працівників готелю в момент удару, коли вона знаходилася на чергуванні. Насамперед було вжито заходів щодо надання допомоги та евакуації хворих, інвалідів та літніх людей. З 13 березня по сьогоднішній день весь персонал готелю працює з розбирання завалів, закладення вікон, прибирання води із затоплених кімнат, винесення сміття. При цьому не залишаються поза увагою самі біженці з їх численними потребами та проблемами.

Разом із братією обителі, лаврськими службами наслідки удару в готелі усувають і біженці, які залишаються в Лаврі в кількості близько чотирьохсот людей. З кількома біженцями вдалося поговорити. На прохання розповісти про події 12 березня, їхню участь у подоланні наслідків вибуху та плани на майбутнє відгукнулася Олена Дяченко з Горлівки, яка знайшла притулок у Лаврі ще у 2016 р. та проживає на першому поверсі готелю. Вона розповіла похвилинно про події вечора 12 березня, те, що вона побачила і пережила, про чудесне спасіння від стелі, про випадки чудесного порятунку інших біженців, бачачи в цьому Боже провидіння і за висловом самої Олени «роботу ангелів-хранителів».

Працівниця лаврської пральні Олена Титаренко, перед самим вибухом стояла в коридорі кімнати та читала псалми на захист дому (26, 50, 90). Вибухом її винесло з кімнати разом із дверима, камінням та склом, але жодної подряпини вона не отримала. При цьому, за свідченням Олени та її сусідки Наталії, ікони в кімнаті залишилися без пошкоджень.

Частина жінок-біженок, які знайшли притулок у Лаврі, виконують послухи на кухні, допомагаючи братії у трапезній. Про вечір 12 березня, свій чудовий порятунок та праці з подолання наслідків удару розповіла Наталія Бабакова зі Слов’янська, а також мати двох малолітніх дітей, біженка з Оскола Аліна Лобко. Після 12 березня та чудового порятунку вона попросила коменданта готелю архімандрита Мефодія допомогти в організації таїнства Хрещення її півторарічної доньки.

Станом на 16 березня у Святогірському монастирі продовжують перебувати 370 біженців, зокрема 98 дітей. Усі вони розміщуються у підвальних приміщеннях будівель готелю. Для забезпечення безпеки та одночасно утеплення вікна напівпідвального поверху готелю закладено мішками з піском та землею. Архімандрит Мефодій повідомив також, що наразі ведуться роботи з ремонту віконних та дверних блоків, закладення вікон плівкою для того, щоб забезпечити в будівлі плюсову температуру та розпочати ремонтні роботи.

З 200 вікон вже замуровано понад 2/3. Одночасно проводиться ремонт опалювальної системи, щоб подати тепло до будівлі. У день вибуху більшість чавунних опалювальних приладів вийшло з ладу. Поверхи були залиті водою, що спричинило порушення паркетного покриття. У більшості кімнат готелю впала штукатурка по стінах та стелі, тому на першому етапі проводиться прибирання та вивіз сміття. У роботах бере участь братія та робітники Лаври, допомагають волонтери з довколишніх сіл, а також самі біженці.

О. Мефодій показав пошкоджені ділянки стін зовні і всередині будівлі від уламків бомби, при цьому звернув увагу на ікони святого куточка, що абсолютно не постраждали, в кімнаті охорони, які залишилися на своїх місцях. З-поміж основних проблем при відновлювальних роботах о. Мефодій назвав відсутність шиб для скління вікон та покрівлі, щоб відновити дах.

Просмотров: 2519