Предстоятель очолив Божественну літургію, молебень за мир та хресний хід у Києво-Печерській Лаврі (фото, відео)

20 березня 2022 року, у Неділю другу Великого посту, свято Собору всіх преподобних Києво-Печерських, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у храмі на честь преподобного Агапіта Печерського Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Предстоятелю співслужили намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Фастівський Даміан, архієпископ Васильківський Миколай, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Вишневський Спиридон, єпископ Ірпінський Лавр та духовенство обителі.

На малому вході Блаженніший Митрополит Онуфрій відзначив богослужбовими нагородами братію обителі у священному сані. Архіпастир наділив правом носіння другого хреста за богослужінням трьох насельників Лаври, ще трьох возвів у сан архімандрита та одного – відзначив правом носіння хреста з прикрасами.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

За Літургією піднесли особливі прохання про позбавлення від ворога, про встановлення миру, про вимушених біженців і людей доброї волі, які допомагають нужденним.

Предстоятель помолився про український народ, який перебуває у скорботі, про збереження нашої Батьківщини, щоб Господь укріпив мужністю наших воїнів та дарував мир. Також архіпастир попросив у Господа, щоб Він “сподобив Своєї милості тих, хто поклав своє життя на полі бою”.

Завершивши Божественну літургію, священнослужителі та віряни на чолі з Предстоятелем пройшли хресним ходом до Дальніх печер обителі. Там звершили молебень преподобним отцям Києво-Печерським та за припинення збройного протистояння в Україні, збереження суверенітету і цілісності нашої Держави. Таку молитву сьогодні після Літургії піднесли в усіх храмах та монастирях УПЦ.

У своєму слові Блаженніший владика висловив надію, що перемовини України з Росією будуть успішними і Господь подарує нам мир. “Нехай Господь благословить нашу землю, нашу владу, наше воїнство і увесь наш український народ”, – побажав архіпастир.

Після богослужіння усім учасникам свята була запропонована трапеза.

Нагадаємо, у минулу неділю, Торжества Православ’я, Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Літургію та особливий чин у цьому ж храмі.

Просмотров: 9287