Життя Святогірської Лаври після обстрілу: щоденний акафіст Божій Матері, відновлення обителі та допомога переселенцям

Свято-Успенська Святогірська Лавра поступово повертається до нормального життя після завданого бомбового удару 12 березня 2022 року. Попри екстремальні умови та пошкодження храмів, богослужіння у Лаврі здійснюються без змін. До того, з 15 березня з благословення митрополита Святогірського Арсенія встановлено щоденне читання акафіста Божої Матері перед чудотворною Святогірською іконою Божої Матері в Успенському соборі. Про це інформують в прес-службі обителі, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Читання Акафіста відбувається з 13:30 до 16:00 кожні пів години архімандритами та ієромонахами Святогірської Лаври з поминанням імен про здоров’я на сугубій єктенії.

Також щодня організовано роботу братії обителі, всіх служб та самих біженців щодо усунення наслідків вибуху. Відновлено енергозабезпечення обителі та роботу блоку живлення у братській трапезній. Очищені від завалів корпуси та територія Лаври; наскільки можливо відновлено дверні та віконні блоки в храмах та інших будівлях обителі, замість скла тимчасово натягнута плівка; прибрані поламані стовбури хвойних дерев перед храмом святого праведного Іоанна Руського; у більшості корпусів відновлено опалювальну систему та подано тепло; встановлюються будівельні риштування для ремонту дерев’яних конструкцій дахів та покрівельного покриття.

Біженці забезпечені харчуванням та укриттям, отримують необхідну допомогу зі складу гуманітарних вантажів, що надходять до Лаври як від відомих міжнародних громадських організацій, таких як Червоний Хрест, так і від простих людей, які мешкають в окрузі.

Так, 14 березня після публікації інформації про наслідки завданого удару по Святогірській Лаврі, прибула машина Червоного Хреста України з продовольчими наборами.

16 березня доставлено гуманітарну допомогу від мешканців Слов’янська, збір якої організував Артем Мірошниченко. Це приватна ініціатива Артема та його сім’ї, які на базі невеликої крамнички «Євро Секонд Хенд» у Слов’янську організували пункт збору гуманітарної допомоги для біженців, об’єднавши навколо себе небайдужих людей. Використовуючи власний транспорт, Артем Мірошниченко доставив до Лаври харчі, одяг, засоби гігієни.

Також необхідну допомогу отримали біженці, які розміщені в інших місцях міста Святогірська – середній школі, дитячій обласній установі «Смарагдове місто». З урахуванням погодних зимових умов, що встановилися у березні, група Артема Мірошниченка нині готує до відправки до Лаври зимові речі, одяг, взуття, засоби особистої гігієни та харчі.

Для тих, хто бажає долучитися до богоугодної справи допомоги біженцям, що потребують, Артем залишив свій контактний тел. +39-095-770-10-00.

Для надання допомоги біженцям у Святогірській Лаврі відкрито рахунок.

Рахунок в АТ «ПУМБ». Валюта рахунку

– найменування організації: Свято-Успенський Святогірський монастир (Лавра)

– ідентифікаційний код ЄДРПОУ: 21970004

– найменування банку: АТ «ПУМБ» м. Київ

– IBAN: UA 20 334851 0000000026006155180

– призначення платежу: благодійна допомога.

Реквізити для перерахування коштів знаходяться на сторінці РЕКВІЗИТИ.

Просмотров: 336