Єпархії, монастирі та волонтери УПЦ допомагають біженцям, лікарням, нужденним і захисникам – репортаж. Ч.12

З першого дня війни в Українській Православній Церкві допомагають біженцям, лікарням, військовим і теробороні, нужденним, опікуються людьми, які потрапили у скрутне становище внаслідок бойових дій. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує дванадцяту частину репортажу з різних єпархій України.

Читайте також: Репортаж. Частина 1Репортаж. Частина 2Репортаж Частина 3, Репортаж. Частина 4Репортаж. Частина 5Репортаж. Частина 6Репортаж. Частина 7Репортаж. Частина 8Репортаж. Частина 9Репортаж. Частина 10, Репортаж. Частина 11.

Київська єпархіяЗ благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія парафії продовжують надавати посилену допомогу нужденним мешканцям столиці. Так, у Голосіївському благочинні тільки після недільного богослужіння місцевим мешканцям роздали близько 800 кг курячих тушок.

Волонтери молодіжного руху “Парасолька” на постійній основі продовжують доставляти додому продуктові набори і необхідні медикаменти поодиноким літнім та людям з обмеженими можливостями.

Зусиллями благодійників та парафіян Звіринецький монастир зібрав та передав до Управління із соціального захисту Печерської райадміністрації м.Києва продуктові набори та засоби особистої гігієни. Цокольні поверхи та підвали храмів монастиря використовуються як бомбосховища для людей, що живуть поруч.

Ніжинська єпархія. Архієреї, духовенство та віряни єпархії щодня допомагають біженцям, багатодітним сім’ям, сиротам, захисникам України, медичним і соціальним закладам. Так, 21 березня намісник Ніжинського Благовіщенського монастиря, вікарій Ніжинської єпархії Преосвященніший Єпископ Ладанський Феодосій передав Ніжинському міському пологовому будинку понад 200 кг м’яса глибокої заморозки. Понад тисячу продуктових наборів було роздано єпархією жителям Ніжина в другу Неділю Великого Посту. 

19 березня 2022 року, з благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента духовенство єпархії доставило харчі до Ніжинської центральної міської лікарні ім. Миколи Галицького. Зокрема, харчовому блоку медичного закладу було передано 600 кг замороженої харчової продукції.

Тернопільська єпархія. Парафіяни кафедрального собору у Тернополі щодня надають допомогу біженцям та військовим, купляючи необхідні речі та харчі.

Серед іншої допомоги, від початку повномасштабної війни росії проти України, Тернопільською єпархією УПЦ було спечено та передано для захисників України, волонтерів та переселенців понад 15 000 булочок.

Харківська єпархія. Священнослужителі надають безперервну духовну та матеріальну підтримку харків’янам. Новин багато, тому докладніше – на сайті єпархії.

Вінницька єпархіяВсі парафії єпархії беруть активну участь у допомозі українським військовим та людям-біженцям, які постраждали від війни. Одним з видів такої допомоги є роздача людям безкоштовних обідів. Митрополит Варсонофій передав харчі до пункту роздачі їжі на Хмельницькій дорозі. Роздача обідів організована протоієреєм Миколаєм Строком разом з вірянами.

Парафія УПЦ зі Жмеринки відправила черговий гуманітарний вантаж у Миколаївську область.

Чернівецько-Буковинська єпархія18-19 березня єпархія передала ще 8 бронежилетів для захисників України. Бронежилети передали захисникам з м. Чернівці, м. Новодністровськ та с. Товтри. Гроші на закупівлю вищезгаданої допомоги були використані з коштів, які з благословення митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія збиралися на всіх парафіях Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ під час богослужіння на потреби військових української армії та біженців.

Волонтери єпархії продовжують приймати, сортувати та розсилати нужденним містам України допомогу, яка приходить від православних братів і сестер з-за кордону.

Близько 8 тисяч біженців пройшло через Банченський монастир. Обитель надала прихисток 110 малюкам з Будинку дитини Краматорська.

Парафія на честь Вознесіння Господнього у м. Чернівці допомагає біженцям. За допомогою можна звернутись у будь-яку пору доби.

Кременчуцька єпархія. Парафії УПЦ продовжують допомагати нужденним та захисникам.

Олександрійська єпархія роздає продуктові набори та годує чималу кількість нужденних. 20 березня благодійна акція, а вірніше вже традиція, проходила на базі православно-просвітницького центру святих благовірних князів Бориса та Гліба на Площі соборній м.Олександрії.

Херсонська єпархія. Храми Херсону продовжують допомагати нужденним, передають продукти та готують гарячі обіди.

Володимир-Волинська єпархіяРазом з представниками Ковельської районної адміністрації та волонтерами, віруючі Ковельщини сформували цілий вагон гуманітарної допомоги, котра відправляється для жителів міста Лиман, на Луганщину.

Парафіяни храмів Любомльського благочиння охоче долучилися до благої справи на користь своїх співгромадян. Спільними зусиллями священників та мирян було зібрано для постраждалих близько 4 тони овочів, близько 3000 банок консервації та інші продукти тривалого зберігання. Також вдалося зібрати медикаменти та засоби гігієни. 21 березня гуманітарну допомогу в обсязі 10 тонн доставили в м.Ковель, де формується ешелон з продовольством для мирного населення українських міст.

Священники та парафіяни Свято-Троїцького кафедрального собору у Ковелі, збирають та передають нужденним у постраждалі міста товари першої необхідності та продукти. Настоятель і парафіяни Свято-Михайлівського храму с.Секунь, Старовижівського благочиння, зібрали і доставили у Ковель продукти для передачі жителям постраждалих внаслідок російської агресії міст.

Митрополит Володимир передав ЗСУ велику партію засобів першої медичної допомоги з Польщі.

Мукачівська єпархія. Парафії Великого Березного продовжують піклуватися про вимушених переселенців, які перебувають у місцевій школі-інтернаті. Сестринство єпархії навідало прихистки переселенців у Сваляві. З благословіння митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора було зібрано гуманітарну допомогу для потреб Бердянської єпархії УПЦ.

Днями до Ужгородського Свято-Воскресенського чоловічого монастиря відомий в краї лікар акушер-гінеколог, Руслан Федько передав незвичний подарунок. Його онук, маленький Лев, патріот своєї Батьківщини, вирішив поділитися із дітьми-сиротами, вимушеними переселенцями, своїми власними речами.

Дніпропетровська єпархіяПопри скрутне становище, спричинене агресією Російської Федерації проти України, волонтери Спілки Милосердя Святителя Луки Кримського, Сповідника та Лікаря продовжують традиційне годування нужденних на житлових масивах «Західний» та «Покровський».

Балтська єпархія. У нижньому храмі Подольська облаштували бомбосховище для людей, яким ніде сховатись від обстрілів.

Черкаська єпархіяЄпархія надала понад три центнери м’ясної продукції черкаським військовослужбовцям та пунктам тероборони і понад 400 кг – для організації харчування вимушених переселенців та біженців.

Сестри Марфо-Маріїнської обителі милосердя продовжують готувати та накривати гарячі обіди на території Архангело-Михайлівського кафедрального собору для потребуючих людей – біженців, переселенців та малозабезпечених жителів Черкас. Майже всі приходи єпархії підтримують захисників України не тільки молитовно, а й матеріально – привозять продукти, готують обіди, закуповують ліки, жертвують кошти тощо.

Полтавська єпархія. У храмі Всіх святих землі Полтавської, що при єпархіальному управлінні, працює волонтерський розподільний центр. Волонтери у співпраці з духовенством єпархії кожного дня приймають, сортують та відправляють гуманітарну допомогу для біженців, вимушених переселенців та всіх нужденних в різні місця, де цього найбільше потребують люди.

Віряни та священики єпархії продовжують опікуватися біженцями та нужденними.

Одеська єпархіяУ Білгород-Дністровському благочинні Одеської єпархії УПЦ у рамках проекту “Добро об’єднує”, на території храму святого Іоанна Сучавського реалізується регулярна програма, в якій благочинний Білгород-Дністровського округу протоієрей Рустик Виходцев організував роздачу хлібобулочних виробів, а також круп і продуктів.

До організації роздачі гарячого чаю на залізничному вокзалі приєдналися учні регентського відділення Одеської духовної семінарії. Не можна не відзначити старання дівчат зробити все можливе, щоб порадувати мам, малюків та людей похилого віку, які цього дня опинилися в залі очікування.

 

Конотопська єпархія. Володимирський храм в місті Шостка з початку війни в Україні надає допомогу багатодітним сім’ям. Жителі села Підлипне Конотопського району отримали гуманітарну допомогу від Української Православної Церкви. Допомога була надана багатодітним сім’ям, та сім’ям в яких є діти інваліди.

 

Просмотров: 320