У Святогірській Лаврі, її скитах та подвір’ях знайшли притулок понад 400 біженців, серед яких 80 дітей – репортаж з обителі

У Святогірській Лаврі продовжують розповідати про соціальне служіння обителі у воєнний час. Зазначається, що попри військові дії, що розгортаються поблизу Святогірська, а також населених пунктів Святогірської ОТГ, де розташовані скити Святогірської Лаври, біженці з районів бойових дій продовжують шукати притулку в обителі. Інформаційно-просвітницький публікує репортаж прес-служби Лаври про біженців, які знаходять дах та захист у скитах та подвір’ях Свято-Успенської Святогірської Лаври.

Після підриву мосту через Сіверський Донець у селі Богородичне Святогірської ОТГ практично припинилося транспортне сполучення зі скитом на честь ікони Пресвятої Богородиці «Всіх скорботних Радість» у цьому селі. Сестри скиту під керівництвом старшої сестри черниці Амвросії (Коваль) взяли під захист близько 20 біженців з інших населених пунктів. Крім того, за свідченням сестер скиту щодня, вночі, коли посилюються нальоти з повітря і йде десь поруч робота артилерії, у пристосованих під бомбосховища підвальних приміщеннях рятуються сім’ї місцевих жителів. Люди, що ховаються в скиті, по можливості надають допомогу насельницям обителі в роботі на кухні, прибиранні території. Щодня парафіянами відбувається молитовний обхід навколо скиту зі святими образами.

У селі Адамівка Святогірської ОТГ у скиту на честь святителя Іоанна Шанхайського та Сан-Франциського знайшли притулок біженці з Харкова, Краматорська, Слов’янська, Хрестища. Усього 27 осіб, у тому числі 10 дітей. Крім того, кілька сімей з малими дітьми з-поміж місцевих жителів знайшли притулок у скиту. Їхня кількість склала 33 особи, у тому числі 10 дітей. Є й діти грудного віку. За свідченням старшої сестри монахині Євдокії (Радул), намісник Святогірської Лаври, владика Арсен постійно контролює умови для життя біженців, забезпечення їх повноцінним харчуванням, особливо дітей. У підвальних приміщеннях будівель скиту для біженців організовано всі умови перебування при повітряній тривозі та артилерійській канонаді. Дорослі проходять різні послухи, проводять заходи щодо захисту приміщень, закриваючи вразливі місця мішками з піском, допомагають на кухні. Дітям організовані ігрові куточки, творчі гуртки. Діти зайняті малюванням, іграми, навчаються вишивати бісером.

Поряд з Адамівкою знаходиться лаврське подвір’я на честь ікони Божої Матері Володимирської в селі Микільське, яке знаходиться під опікою ієромонаха Климента (Перчика). За його інформацією, при храмі є приміщення кочегарки, пристосоване під бомбосховище. Туди приходять місцеві жителі, сім’ї з дітьми за хвилини небезпеки, насамперед уночі. Там же заготовлений мінімальний обсяг продуктів, люди отримують харчування, якщо перебувають тривалий час у притулку, їм видаються продукти додому. У самому приході продовжуються богослужіння, звершуються необхідні треби.

У місті Святогірську при кафедральному соборі на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії Святогірською Лаврою влаштовано місце укриття у нижньому храмі на честь Введення у храм Пресвятої Богородиці. За свідченням настоятеля парафії ієромонаха Рафаїла (Попової), тут обладнано обігрів електроприладами, встановлені ліжка з матрацами. У цьому храмовому укритті під час повітряної тривоги ховаються до 60 осіб місцевих жителів, зокрема 15 дітей.

У самій Лаврі, попри бомбовий удар, продовжують залишатися біженці з 20 населених пунктів Донецької, Луганської, Харківської областей у кількості 360 осіб, у тому числі 70 дітей. З постраждалого корпусу №9 розміщено у підвальних приміщеннях 350 осіб. У готельному корпусі №14 залишаються 10 людей біженців у пристосованих кімнатах із тимчасовим обігрівом.

Таким чином, загальна кількість біженців у Святогірській Лаврі та її скитах станом на ранок 22 березня складає 407 осіб, зокрема 80 дітей. Крім того, у спеціально обладнаних притулках у скитах та подвір’ях Лаври під час повітряної тривоги ховаються місцеві жителі Святогірська, Богородичного, Адамівки, Микільського у кількості понад 100 осіб. Митрополит Арсеній і братія Лаври забезпечують усіх, хто потребує притулку, харчування, одягу, засобів гігієни. Самі біженці беруть участь у житті обителі, її скитів та обійстя, виконують необхідні послухи. Діти також перебувають під наглядом батьків та сестер, які намагаються налагодити, наскільки це можливо, нормальне життя.

Разом з тим, з урахуванням зруйнованих комунікацій та військових дій на прилеглій до Лаври та її скитів на територіях, доставка гуманітарної допомоги утруднена. Усім, хто бажає допомогти біженцям, повідомляємо реквізити для перерахування коштів.

Рахунок в АТ «ПУМБ». Валюта рахунку
– найменування організації: Свято-Успенський Святогірський монастир (Лавра)
– ідентифікаційний код ЄДРПОУ: 21970004
– найменування банку: АТ «ПУМБ» м. Київ
– IBAN: UA 20 334851 0000000026006155180
– призначення платежу: благодійна допомога.

Приват 5168 7422 3856 4417 (Люкшин Олександр).

PayPal [email protected] (Tereshchenko Maksym).

Ощадбанк 4276 1300 2610 2271 (Беседін Андрій).

Інші реквізити та платіжні системи для перерахування коштів дивіться на сторінці РЕКВІЗИТИ.

Просмотров: 310