Православні парафії та благодійні організації у Польщі допомагають біженцям з України

У Білостоцько-Гданській єпархії Польської Православної Церкви всебічно допомагають біженцям з України. Центр милосердя “ELEOS”, окремі парафії та інші церковні організації забезпечують українців житлом, харчуванням, засобами гігієни та одягом, організовують дитячі центри та навчання для школярів. Про це розповіли у центрі “ELEOS”, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Внаслідок бойових дій багато людей прибувають у Польщу без особистих речей. Православні волонтери забезпечують їх проживанням, харчуванням, основними засобами для гігієни, білизною та одягом.

«Православна Церква в Польщі знаходиться в особливій ситуації, коли йдеться про допомогу біженцям з України, – зазначили у центрі милосердя “ELEOS”. – Більшість біженців вірні Православній Церкві, але ми допомагаємо всім, хто звертається за допомогою, незалежно від їх віросповідання та конфесії».

Вже зараз центр милосердя проводить низку заходів з допомоги українцям, які потрапили у скрутне становище. Найперше це надання постійної матеріальної допомоги, харчування, одягу, білизни та засобів для гігієни. Крім цього, православні волонтери відправляють посилки з допомогою в Україну та на парафії, розташовані ближче до кордону, де потреби більші через наплив біженців.

Вимушених переселенців розміщують на парафіях Польської Православної Церкви, у приміщеннях Супрасльської академії та у домівках вірян.

Приватна школа св. Кирила і Мефодія прийняла дітей-біженців на навчання в початковій школі. Центр “ELEOS” співфінансує школу та обіди для школярів. Для маленьких дітей біженців організовують дитячі центри у закладах Польської Церкви. Також створюють пункти вивчення польської мови.

Православні брати і сестри у Польщі турбуються, щоб україніці не відчували себе чужими. На парафіях організовують зустрічі для біженців, де можна поїсти, поспілкуватися, отримувати необхідну інформацію та інтегруватися з місцевою громадою.

Для ефективнішої допомоги волонтери співпрацюють з органами місцевої влади, ведуть інформаційну кампанію, щоб залучити до благодійності більше людей доброї волі.

Просмотров: 315