Єпархії, монастирі, духовні школи та волонтери УПЦ допомагають біженцям, лікарням, нужденним і захисникам – репортаж. Ч. 14

Духовенство і вірні Української Православної Церкви продовжують надавати духовну, моральну та матеріальну підтримку усім, хто цього потребує. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує чотирнадцяту частину репортажу з різних єпархій України.

Читайте також: Репортаж. Частина 1Репортаж. Частина 2Репортаж Частина 3, Репортаж. Частина 4Репортаж. Частина 5Репортаж. Частина 6Репортаж. Частина 7Репортаж. Частина 8Репортаж. Частина 9Репортаж. Частина 10, Репортаж. Частина 11, Репортаж. Частина 12, Репортаж. Частина 13

Київська єпархія. Михайлівська парафія містечка Білогородка стараннями настоятеля протоієрея В’ячеслава Лазорика, парафіян та усіх людей доброї волі зібрала і надала гуманітарну допомогу жителям населених пунктів Білогородської територіальної громади, які постраждали внаслідок військових дій.

Крім того, прихід продовжує допомагати бійцям територіальної оборони, біженцям та усім нужденним.

Харківська єпархія. 22 березня 2022 року настоятель та священнослужителі храму ікони Божої Матері «Віднайдення загиблих» міста Харків роздали благодійну допомогу харків’янам.

Цього ж дня викладачі та студенти Харківської духовної семінарії доставили продукти харчування та солодощі харків’янам, які перебувають в укритті на станції метро.

Крім того, вихованці ХДС передали продукти харчування та предмети особистої гігієни в комунальний заклад Харківської міської ради соціального захисту для дітей.

23 березня 2022 року волонтери Харківської єпархії спільно з викладачами та студентами Харківської духовної семінарії відвезли продукти харчування та ковдри у Міську клінічну лікарню швидкої та невідкладної медицини. ім. проф. О. І. Мещанінова та у Харківську клінічну лікарню (колишня ЦКЛ-5).

Також цими днями до Харківської єпархії прибув гуманітарний вантаж із Хмельницького, який одразу ж розподілили та передали людям похилого віку, особам з інвалідністю та іншим малозахищеним категоріям місцевого населення. Частина гуманітарної допомоги була направлена військовослужбовцям ЗСУ.

Активна соціальна робота розгорнута Харківською єпархією і на Богодухівщині. Зокрема, настоятель Свято-Духівського храму міста Богодухів забезпечує переселенців з Харкова продуктами харчування та необхідними речами, допомагає знайти житло та надає допомогу захисникам України.

Окрім посиленої матеріальної допомоги клір Харківської єпархії надає Захисникам і їхнім сім’ям пастирську опіку. Так, 23 березня 2022 року ієрей Костянтин Сошин, клірик храму Вознесіння Господнього селища міського типу Золочів звершив Хрещення дівчинки, батько якої захищає цілісність України.

Володимир-Волинська єпархія. 23 березня 2022 року духовенство та прихожани Ковельсько-Введенського благочиння зібрали гуманітарну допомогу для постраждалих від війни жителів Донбасу. Вантаж буде доставлена в місто Покровськ Донецької області.

Івано-Франківська єпархія. 23 березня 2022 року відділ благодійності та соціального служіння Івано-Франківської єпархії передав необхідні побутові речі та грошові кошти для потреб Збройних Сил України у місті Івано-Франківськ.

Вознесенська єпархія. 22 березня 2022 року клірик єпархії відвідав людей похилого віку, які проживають у смт. Доманівка. Священик роздав подарунки та запевнив у постійній підтримці усіх потребуючих допомоги.

Кременчуцька єпархія. Настоятель Свято-Покровського храму села Кам’яні Потоки протоієрей Сергій Панчук разом з общиною надає допомогу біженцям та територіальній обороні.

«На минулому тижні ми зібрали та відвезли продукти харчування переселенцям з Харкова, які проживають у с. Кам’яні Потоки. А сьогодні відвезли допомогу Кременчуцькій територіальній обороні: газові балончики, портативні горілки, продукти швидкого приготування, чаї, солодощі та домашні рибні консерви. Вдячний кожному, хто долучився до допомоги! Прямуємо до перемоги з добрими справами!», – розповів священик.

Мукачівська єпархія. Від початку бойових дій Мукачівська єпархія бере активну участь в справах милосердя та допомоги тим, хто через військове вторгнення Росії був змушений полишити свої домівки.

В числі приходів Мукачівської єпархії, які ведуть активну соціальну роботу, виділяється Свято-Троїцька парафія села Коритняни.

Прихожани Троїцького храму разом зі своїм настоятелем протоієреєм Михайлом Кемінем постійно піклуються про переселенців, які тимчасово перебувають у Коритнянському ліцеї Холмківської ОТГ. Нужденні забезпечуються продуктами харчування, засобами гігієни та іншими речами першої необхідності.

23 березня 2022 року протоієрей Василій Мищак та протоієрей Іоанн Мищак разом із прихожанами Вознесенського храму села Розівка передали гуманітарну допомогу для переселенців, які перебувають в ліцеї I-III ступеню, що в селі Концово.

На Мукачівщині волонтерський штаб, який діє при парафіях сіл Кучава та Кузьмино, передав адресну допомогу біженцям. Пакети з продуктами до постраждалих від війни доставив настоятель вищезазначених храмів протоієрей Марк Ціцу.

Реалізувалася добра справа стала завдяки благодійнику пану Сергію, який з початку війни підтримує нужденних.

Мукачівська єпархія надає також духовну опіку біженцям.

20 березня 2022 року у соборі Ужгорода охрестили дівчинку з сім’ї вимушених переселенців.

Таїнство звершив настоятель Хрестовоздвиженському кафедральному собору протоієрей Димитрій Сидор.

Ніжинська єпархія. 23 березня 2022 р. з благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента парафіяни Василівського храму міста Борзна на чолі з настоятелем протоієреєм Миколаєм Дендаком зібрали одяг та продукти харчування, які у вигляді гуманітарної допомоги були доставлені до Борзнянського технікуму, де наразі проживають переселенці з зони бойових дій.

Одеська єпархія. У зв’язку з ситуацією, що склалася в нашій країні, Одеська єпархія УПЦ і команда «Добро об’єднує» починають нову місію підготовки волонтерів з надання першої медичної допомоги

Клірик Одеської єпархії УПЦ диякон Володимир Скнар, який є лікарем вищої категорії, очолює цей напрямок та розпочинає медичну підготовку волонтерів Одеської єпархії УПЦ.
Одеська єпархія запрошує всіх, хто має медичну освіту, а також усіх бажаючих навчитися та бути корисними Україні в цей непростий час.

Полтавська єпархія. З благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филип у храмі Всіх святих землі Полтавської, що діє при єпархіальному управлінні, працює волонтерський розподільний центр.

Волонтери у співпраці з духовенством єпархії кожного дня приймають, сортують та відправляють гуманітарну допомогу для біженців, вимушених переселенців та всіх нужденних в різні місця, де цього найбільше потребують люди.

Рівненська єпархія. Прихожанка Свято-Троїцького храму села Дермань Оксана Корецька пожертвувала для військових вантажівку. Привести автомобіль до належного стану допоміг настоятель Троїцької парафії.

«В мене вдома стоїть ГАЗон в хорошому стані, доглянутий, тому і подумала, що може він згодиться нашим хлопцям, – розповідає пані Оксана, -Порадилася з дітьми, вони моє бажання підтримали. Правда, не знала як це зробити і звернулася до нашого священника отця Юрія й попросила допомогти в передачі автомобіля».

Священник з прихожанами оглянули машину, підремонтували та перегнали до Рівного.

За сприяння міського голови Рівного автомобіль перефарбують та переобладнають під військовий.

Оксана Фадеївна залишила в автомобілі лист від своєї сім’ї для військового водія, котрий кермуватиме вантажівкою, і зазначила, що завжди за нього молитиметься.

Просмотров: 271