Єпархії, монастирі та волонтери УПЦ допомагають біженцям, лікарням, нужденним і захисникам – репортаж. Ч. 15

Українська Православна Церква не полишає в біді свою паству та усіх людей, які потребують допомоги. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує п’ятнадцяту частину репортажу з різних єпархій України.

Читайте також: Репортаж. Частина 1Репортаж. Частина 2Репортаж Частина 3, Репортаж. Частина 4Репортаж. Частина 5Репортаж. Частина 6Репортаж. Частина 7Репортаж. Частина 8Репортаж. Частина 9Репортаж. Частина 10, Репортаж. Частина 11, Репортаж. Частина 12, Репортаж. Частина 13, Репортаж. Частина 14

Київська єпархія. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія благодійний фонд «ФАВОР» та громадська спілка «МИРЯНИ» об’єднують зусилля і надають гуманітарну допомогу мирному населенню. Зокрема, спільними зусиллями організацій постраждалим від війни надаються продукти харчування, ліки, а також матеріально підтримуються парафії, які прийняли біженців.

Реквізити для допомоги волонтерам опубліковані за посиланням.


Тульчинська єпархія. У селищі міського типу Тростянець православний благодійник Ігор Вікторович Хміль придбав для потреб Української армії позашляховик.

Освячення автомобіля звершив благочинний Тростянецькього округу протоієрей Володимир Шарапанівський.

У слові після освячення священник побажав, щоб наші захисники завжди були під опікою ангелів-охоронців у їхній боротьбі з російським агресором.

Мукачівська єпархія. Одним із головних напрямків пастирської та гуманітарної діяльності духовенства Мукачівської єпархії є допомога дітям-переселенцям.

24 березня 2022 року настоятель храму на честь собору Карпатських святих міста Ужгород протоієрей Петро Грига відвідав Закарпатський обласний дитячий санаторій «Малятко», що в с. Оноківці.

В закладі станом на сьогодні перебуває 42 дитини, які були евакуйовані з небезпечних регіонів. Священик передав для них засоби гігієни, продукти харчування, одяг та інші необхідні речі.

Після цього протоієрей Петро передав продукти харчування до чоловічого монастиря на честь Похвали Пресвятої Богородиці в селі Доманинці, в якому чернецтво та волонтери щодня годують десятки біженців безкоштовними обідами.

Житомирська єпархія. Прихожани Покровського храму міста Житомир посилюють технічне і лікарське забезпечення пункту надання першої медичної допомоги, який діє в приміщенні парафіяльної недільної школи, а також облаштовують при храмі шпиталь на 30 ліжко-місць. Дана робота реалізовується за допомогою благодійників, небайдужих громадян та за сприяння міської ради міста Житомир. Всі волонтери храму пройшли курси надання першої невідкладної медичної допомоги в екстрених ситуаціях.

Парафія запрошує усіх бажаючих долучитися до волонтерської роботи храму.

Ніжинська єпархія. 17 березня 2022 року з благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента парафіяни храму Архістратига Михаїла с. Плиски Борзнянського благочиння на чолі з настоятелем громади протоієреєм Олександром Долинським зібрали продукти харчування та  у вигляді гуманітарної допомоги надали їх вимушеним переселенцям.

Така допомога жителями села Плиска надається щотижня.

23 березня 2022 року парафіяни Василівського храму міста Борзна на чолі з настоятелем протоієреєм Миколаєм Дендаком зібрали гуманітарну допомогу та доставили її до Борзнянського технікуму. Біженці, які наразі проживають у технікумі, отримали продукти харчування, одяг та інші речі першої необхідності.

Одеська єпархія. З благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела продовжується гуманітарна місія Одеської єпархії УПЦ у найрізноманітніших напрямках допомоги та підтримки тих, хто її потребує.

Естафету роздачі гарячих напоїв та частування на залізничному вокзалі Одеси перейняли молодь та актив храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці (Слобідка). Випити чаю з печивом змогли не тільки люди в залі очікування вокзалу, а і пасажири та провідники, що знаходяться на пероні.

Не припиняється також співпраця єпархії із Товариством Червоного Хреста, волонтери якого допомагають переселенцям продовжувати свій шлях у безпечні місця. Так, сьогодні для всіх, хто вирушав у дорогу від Андріївського подвір’я, і просто для нужденних одеситів гарячий чай та частування організували духовенство Андріївського подвір’я та братія Свято-Іллінського чоловічого монастиря на чолі з намісником архієпископом Арцизьким Віктором, вікарієм Одеської єпархії.

У прес-службі Одеської єпархії зауважили, що серед тих, кому сьогодні надали допомогу біля стін Андріївського Подвір’я, була одеситка, яка 1 травня цього року відсвяткує свій сторічний ювілей.

«Боляче і сумно, що в такому поважному віці, пройшовши довгий життєвий шлях і, ймовірно, людина, яка вже бачила жахи війни, переживає це знову. Але з Божою допомогою, допомагаючи та підтримуючи один одного, ми пройдемо і через ці негаразди», – йдеться у повідомленні.

Зазначимо також, що у рамках єпархіального проекту «Добро об’єднує» протягом кількох тижнів в Ізмаїльському та Болградському благочиннях Одеської єпархії відкрито гуманітарні центри, які надають допомогу всім нужденним та біженцям.

Крім того, продовжується годування гарячими обідами нужденних та біженців.

Олександрійська єпархія. У Долинському благочинні вже не перший рік проводяться благодійні акції. В умовах війни та випробувань духовенство та віруючі також не лишаються осторонь. Зокрема, благочинний округу протоієрей Віктор Місяйло на своєму приході (храм на честь Успіння Божої Матері) організував закупку продуктів та приготування тушонки для воїнів ЗСУ на передовій та тероборони міста.

Духовенство та віряни Покровського храму міста Світловодськ з самого початку війни надають допомогу для територіальної оборони та біженців, готуючи щодня для них їжу. Крім цього, регулярно звершуються богослужіння з молитовними проханнями за наших захисників.

Також з першого дня війни допомагає військовим та переселенцям община храму Покрова Божої Матері села Петрове Знам’янського благочиння на чолі з настоятелем священиком Віталієм Обезюком.

Разом з тим, священик Віталій Обезюк духовно підтримує біженців з Харкова, Волновахи та Маріуполя, які проживають у водолікарні міста Знам’янка.

«Більше ніж 1000 людей пройшли через Знам’янську водолікарню та храм вмч. Пантелеймона Цілителя, який діє при закладі. На сьогоднішній день у водолікарні проживає 240 осіб, із них близько 70 – діти. Щодня вранці молимося у храмі, а після обіду спільно з міськрадою Знам’янки для дітей проводяться розважальні програми, майстер-класи. 24 березня діти гралися з аніматорами», – розповідає священик.

Ієрею Віталію у його служінні допомагають і інші священнослужителі. Так, зусиллями протоієрея Євгенія Жабковського, настоятеля храму прп. Максима Сповідника села Суботці, діти-біженці отримали в подарунок іграшки з Ісландії.

Полтавська єпархія. З благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа у храмі Всіх святих землі Полтавської, що діє при єпархіальному управлінні, працює волонтерський розподільний центр.

Волонтери у співпраці з духовенством єпархії кожного дня приймають, сортують та відправляють гуманітарну допомогу для біженців, вимушених переселенців та всіх нужденних в різні місця, де цього найбільше потребують люди.

Рівненська єпархія. З початку вторгнення російських військ на територію України у всіх монастирях та парафіях єпархії читають Псалтир, служать щоденні акафісти та молебні про досягнення миру і припинення страшного кровопролиття. У кожному селі, місті, у кожному храмі тисячі вірян долучилися до збору коштів і продуктів харчування на потреби ЗСУ та переселенців.

Так, Свято-Георгіївська парафія Здолбунова з початку війни передала сотні кілограмів продуктів харчування українським воїнам і біженцям. У стінах місцевої школи розгорнули волонтерський штаб, в якому жінки плетуть маскувальні сітки та збирають усе необхідне для вимушених переселенців. Щодня на парафії готують десятки обідів для бійців на блок-пости поблизу Рівного.

Парафіяни Свято-Троїцького храму села Українка Острозького району відправили свіжу випічку, багато домашнього хліба для героїв-захисників та мирного населення Києва.

Фінансову допомогу Збройним Силам України перерахували парафії сіл Черниці та Стовпин Корецького району і парафія села Ясининичі Рівненського району.

У храмах Кореччини організували збір потрібних речей до українських воїнів. Віряни Свято-Георгіївського храму Корця закупили чимало шкарпеток та нижньої білизни.

Парафія Катеринівського храму Здолбунова вкотре зібрала і передала продукти харчування для місцевого центру допомоги біженцям.

У селі Ступно Здолбунівського району віряни УПЦ ліплять вареники та передають готову продукцію до Мізоцької ТГ, де дані продукти будуть включені до гуманітарної допомоги постраждалим.

Володимир-Волинська єпархія. Прихожани Кримненського благочиння Української Православної Церкви зібрали гуманітарну допомогу захисникам та постраждалим від російських окупантів.

Фургон овочів, консервації, круп та іншої продовольчої продукції доправили до Ковеля. Звідти гуманітарний конвой відправлять тим, хто цього потребує.

На Ковельщині релігійними громадами сформовано ще один вагон продуктів харчування та самого необхідного для постраждалих внаслідок російської агресії. Цього разу гуманітарний груз відправиться у місто Покровськ, Донецької області.

Кіровоградська єпархія. Прихожани Свято-Миколаївського храму смт. Добровеличківка організували благодійний обід для людей похилого віку та осіб з інвалідністю.

Відтепер такі обіди будуть організовувати щочетверга.

Кременчуцька єпархія. Прихожани Свято-Троїцького храму міста Кременчук спільно із молодіжним парламентом міста постійно турбуються про гуманітарну допомогу нужденним.

У Свято-Троїцькому храмі з перших днів війни випікають домашні пиріжки, варять кашу, збирають різноманітні продукти харчування, речі для малюків тощо. Волонтери займаються логістичними питаннями – після приготування їжі в храмі активісти відразу відвозять їжу на точки зустрічі переселенців та у місця їх тимчасового проживання.

Конотопська єпархія. При храмі бл. Ксенії міста Кролевець стараннями настоятеля, парафіян храму, медичних працівників та місцевих жителів організовано випікання хліба, пиріжків та готування вареників для Захисників України.

Тернопільська єпархія. 23 березня 2022 року єпархіальна прес-служба повідомила про підсумки спільної роботи по допомозі нужденним. Зусиллями духовенства, волонтерів та вірян Тернопільщини було відправлено партії випічок до волонтерського центру ТНПУ, Реабілітаційного центру для волонтерів, 45 окремої артилерійської бригади у Тернополі.
Також єпархіальні волонтери передали одяг, засоби гігієни та продукти харчування для переселенців з Києва та Ізюма.

Харківська єпархія. З благословення митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія протоієрей Сергій Скубченко передав консерви та три мішки курячого м’яса для жителів будинку, у якому він мешкає.

Мешканці, у яких уже не залишалося власних продуктів, від усього серця подякували правлячому архієрею Харківської єпархії за те, що єпархія турбується про свою паству і священики не залишають людей у біді.

Також священнослужителі Харківської єпархії роздали продукти харчування та медикаменти харків’янам, які проживають на Салтівці, Олексіївці та в інших районах міста, які відрізані від доступу до продовольства.

Продовжує соціальне служіння і Харківська духовна семінарія. Викладачі та вихованці Харківської духовної семінарії роздали продукти харчування і медикаменти харків’янам, які залишилися без житла через обстріл та перебувають у сховищах.

Братія Покровського чоловічого монастиря Харкова передали монастирський хліб, продукти та овочі волонтерам Харківської міської ради.

При Благовіщенському храмі міста Красноград Харківської області організовано прийом біженців. Зусиллями парафіян храму вимушені переселенці забезпечені всім необхідним: житлом, харчуванням та іншими зручностями. Спальними приміщеннями стали класи Недільної школи.

Допомагають біженцям також у Вознесенському храмі міста Люботин. Настоятель храму ієрей Іоанн Сушняк здійснює щоденно богослужіння, допомагає розселяти переселенців, роздає та розвозить продукти і одяг, зустрічається з людьми, які потребують спілкування й утіхи.

Крім матеріальної допомоги, священики єпархії надають нужденній пастві посилену пастирську опіку. Так, з благословіння митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія клірик храму ікони Божої Матері «Відрада і Утіха» здійснює Таїнства і треби для підопічних Пансіонату «Надія», а також веде духовні бесіди і звертається до них зі словами втішення і моральної підтримки.

Просмотров: 418