У Херсонській та Новокаховській єпархіях спростовують черговий фейк про духовенство УПЦ (оновлено)

26 березня 2022 року прес-служба Херсонської єпархії звернула увагу, що в мережі поширюється відео, на якому фігурує людина, яка вдає з себе православного священика і озвучує гасла, несумісні з офіційною позицією УПЦ щодо війни в Україні. В єпархії офіційно заявляють, що не мають жодного стосунку до цього відеоматеріалу і такого священика в штаті Херсонської єпархії УПЦ  немає. З аналогічною заявою виступила й Новокаховська єпархія, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

“УВАГА, ФЕЙК! – наголошують в єпархіальній прес-службі. – У мережі з’явилося відео з коментарем, що те, що відбувається на ньому, нібито відбувається в Херсонській області. У відповідь офіційно заявляємо, що Херсонська єпархія Української Православної Церкви не має жодного стосунку до цього відеоматеріалу і такого священика в штаті Херсонської єпархії УПЦ немає”.

“У мережі Інтернет з’явилася інформація: «В Херсонской области православный священник благословил российских военных, участвующих в спецоперации РФ на Украине».

З цього приводу Новокаховська єпархія офіційно заявила наступне:

“1. Особа в одежі священнослужителя на відео не належить до числа штатних або позаштатних кліриків Новокаховської єпархії. Ми з’ясували також, що в Херсонській єпархії такого «клірика» також немає. Важко сказати, чи це відбувається саме на Херсонщині.

2. Звершення священиком іншої єпархії богослужіння, якщо воно відбувалося на території Новокаховської єпархії, без благословення правлячого архієрея, Високопреосвященнішого Митрополита Новокаховського і Генічеського Філарета — свідоме і грубе порушення Апостольських правил.

3. На відео можна бачити, що священні сосуди (зокрема, Святий Потир) стоять на капоті військової машини. Це є блюзнірством (кощунством), яке не може бути виправдане ніякими обставинами.

4. Позиція Української Православної Церкви сформульована у перший день війни і залишається незмінною. Ми засуджуємо збройну агресію Російської Федерації проти нашої країни. Ми вимагаємо припинення війни проти України. Ми молимося за українських військових, захисників нашого народу”.

Просмотров: 1045