У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – репортаж. Ч. 22

Віряни і духовенство Української Православної Церкви вже понад місяць з посиленими зусиллями допомагають нужденним, біженцям, українським захисникам та медустановам. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує двадцять другу частину репортажу з різних єпархій України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 21. Підсумки станом на 31 березня.

Конотопська єпархія. Парафіяни та настоятель Спасо-Преображенського Храму м. Кролевець вже вдруге зібрали гуманітарну допомогу для територіальної оборони. За словами отця Михаїла віряни із сіл та міста Кролевецької громади зібрали цукор, крупи, картоплю, моркву, муку, консервацію та передали для потреб територіальної оборони. При храмі, який знаходиться біля Кролевецької лікарні, стараннями настоятеля, парафіян, медичних працівників та жителів мікрорайону організовано випікання хліба, пиріжків та готування вареників для захисників України.

Кіровоградська єпархіяПарафіяни Благовіщенського храму пошили необхідну амуніцію для воїнів. Її передадуть парафіянам-захисникам та їх побратимам разом зі святинями. На базі недільної школи храму організували дитячий садок для переселенців.

Духовенство та віряни єпархії допомагають нужденним продуктами та ліками, опікуються дітьми з інвалідністю та самотніми людьми, готують безплатні гарячі обіди.

Священник Василій Дубін, настоятель Покровського храму села Нерубайка Кіровоградської області передав від фонду «ФАВОР» продуктові набори для 70 біженців з Миколаєва, яких прийняли на Кіровоградчині.
С Божою допомогою також передали громадi собору Рiздва Христового у Сєвєродонецьку 200 шт. памперсів для тяжкохворих.

Вінницька єпархія. Клірик єпархії допомагає воїнам ЗСУ бронежилетами, раціями, тепловізорами та іншою військовою амуніцією. Була зібрана і відправлена на передову гуманітарна допомога від парафії св. ап. Іоанна Богослова села Михайлівка Вінницького районного благочиння.

Рівненська єпархія. Віряни УПЦ села Бармаки духовно і тілесно підкріпили воїнів із Добровольчого інтернаціонального батальйону та місцевих добровольців тероборони, які проходили навчання з військової та медичної тактики, вогневої підготовки. За словами селян,  воїни зайшли у храм, де помолились та вклонились святиням, а священник їх усіх помазав святим маслом, окропив святою водою і благословив. Сестри релігійної громади гостинно зустріли та накормили воїнів у церковній хатині в обідній і вечірній час.

Полтавська єпархія. Родини біженців та переселенців продовжують отримувати допомогу у вигляді продуктових наборів та засобів особистої гігієни у штабі центру, який діє у приміщенні храму Всіх святих землі Полтавської при Полтавському єпархіальному управлінні. Волонтери центру та священики, спілкуючись з родинами біженців та переселенців, роздають їм також текст молитви про мир в Україні та просять щодня молитися про припинення бойових дій та повернення мирного життя.

Ніжинська єпархія. 31 березня з благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента був організований виїзд багатодітних родин та жінок з немовлятами з міста Ніжин. Їх буде доправлено до регіонів Західної України.

Чернівецько-Буковинська єпархія. Хірургічне відділення «Міської дитячої клінічної лікарні» міста Чернівці, що по вул. Буковинська 4, отримало медичні засоби, зібрані зусиллями релігійної громади УПЦ на честь святителя Николая міста Лекко (Італія). Допомогу передали волонтери з гуманітарного центру при Чернівецько-Буковинській єпархії УПЦ до якого була привезена гуманітарна допомога з Італії.

Одеська єпархія. По всій Одеській єпархії УПЦ продовжує здійснюватись гуманітарна місія з всебічної підтримки біженців, військовослужбовців та всіх, хто зараз потребує допомоги. У ній задіяні як духовенство, так і парафіяни храмів, активними її учасниками стала православна молодь.

Так, 28 березня настоятелем Михайлівського храму у селі Тузли прот. Миколою Гордійчуком, для Збройних Сил України було передано харчі та засоби особистої гігієни. В Успенському храмі села Прилиманське регулярно готують обіди воїнам, які несуть службу на блокпостах. Від парафіян Успенського храму села Крива Балка Саратського благочиння для військових ЗСУ було з любов’ю приготовлено понад 2000 штук вареників. А настоятель Свято-Успенського храму в селі Плахтіївка протоієрей Василь Дякуник передав на блокпости намети, сітки, дощовики, буржуйки, дрова та близько 4 тонн різних продуктів.

Духовенство Ізмаїльського благочиння при Покровському кафедральному соборі продовжує регулярно надавати допомогу харчами переселенцям та людям, які опинилися у складних життєвих обставинах, а також допомагати медикаментами міській лікарні.

30 березня Білгород-Дністровське благочиння передало велику партію медикаментів Білгород-Дністровській багатопрофільній міській лікарні. Крім того, з перших днів війни благочинний округи протоієрей Рустик Виходцев та матінка Наталя провели низку зустрічей та переговорів з керівництвом румунського міста Тиргу Окна та благочинним муніципалітету Онешти з питання гуманітарної допомоги місту Білгород-Дністровський. У результаті, румунською стороною було зібрано та передано понад 130 найменувань медикаментів, а також одяг та засоби гігієни.

Медикаменти були зібрані та передані військовому шпиталю духовенством Арцизького благочиння. А духовенство та парафіяни храму Святого Великомученика Іоанна Нового Сочавського сьогодні організували роздачу хліба та харчів всім нужденним.

Крім того, продовжується щоденна роздача чаю та солодке частування на залізничному вокзалі Одеси. Духовенство одеських храмів, а також православна молодь таким чином підтримує тих, хто прибуває до міста із зон бойових дій, а також тих, хто проводжає та зустрічає своїх близьких, працює на вокзалі або поруч із ним.

Підписуйтесь на наш канал в Телеграм

Просмотров: 331