Прихильники «ПЦУ» вигнали парафію УПЦ зі столичного храму й оголосили про її добровільний «перехід»

В мережі з’явилася інформація про те, що буцімто релігійна громада храму Ікони Божої Матері “Знамення”, що на території Київського міського пологового будинку №5, першою в Києві перейшла з Української Православної Церкви в «ПЦУ». Настоятель парафії протоієрей Георгій Стороженко в коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ пояснив, що це далеко не відповідає дійсності.

За його словами, 23 березня 2022 року головний лікар пологового будинку Дмитро Говсєєв виставив його, настоятеля парафії Української Православної Церкви, з території лікарні за незгоду переходити в «ПЦУ».

«Ми будували цей храм разом з іншим головним лікарем. Я тут служу настоятелем вже 20 років. І з керівництвом лікарні завжди у нас були хороші стосунки. Проте, після того, як я відхилив пропозицію перейти в «ПЦУ», все змінилося. Одного дня мені з сім’єю дали 3 години на збори, щоб звільнити церковне житло та храм», — розповів священик.

Отець Георгій зазначив, що ще три роки тому, у 2019-му парафіяни зібрали більш як 250 підписів, за те, щоб лишитися у канонічному підпорядкуванні Блаженнішого Митрополита Онуфрія.  Проте, з початку військових дій прихильники «ПЦУ», які з’явилися у пологовому будинку, почали проводити агітацію з настоятелем щодо переходу до «ПЦУ».

«У нас тут повноцінна парафія, у ці дні, правда, чоловіки пішли в тероборону, лишились жінки, але ніхто з них нікуди не «переходив». На початку військових дій ми допомагали пологовому будинку гуманітарною допомогою… Але у зв’язку з моєю відмовою переходити в «ПЦУ», довелося згідно з домовленістю головним лікарем, храм до кінця війни закрити. Також було проведено кілька обшуків у храмі та у нашому житлі», — сказав протоієрей Георгій.

Батюшка розповів, що він зумів забрати тільки антимінси, облачення, деяке церковне начиння, проте багато особистих речей залишилося в храмі. А коли разом з родиною на власному авто виїжджали з території храму, озброєні люди намагалися перешкодити йому і обшукати автівку. Тільки на прохання парафіян відпустити сім’ю священика, їм вдалося покинути територію пологового будинку.

«Після того, як нас позбавили місця для молитви, я благословив своїм віруючим ходити у сусідні парафії УПЦ. А, наш храм, у якому тепер «служить ПЦУ», як я бачив на фото, пустує», – поділився він.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм

Просмотров: 8294