У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – репортаж. Ч. 27

Українська Православна Церква допомагає нужденним, біженцям, українським воїнам та постраждалим від воєнних дій. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує двадцять сьому частину репортажу з різних єпархій України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 26.

Київська єпархія. 5 квітня 2022 року з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія настоятель храму на честь архістратига Божого Михаїла села Михайлівка-Рубежівка протоієрей Петро Чопик передав мешканцям даного населеного пункту продуктові набори, зібрані за сприяння вікарія Київської Митрополії єпископа Переяслав-Хмельницького Діонісія.

«Михайлівка-Рубежівка з 3 березня знаходилася під окупацією російських військ, ситуація в населеному пункті була на межі гуманітарної катастрофи. Завдяки ЗСУ село було звільнено 2 квітня. Старовинна Свято-Михайлівська церква (1905 рік побудови) вціліла і не зазнала жодних ушкоджень», – йдеться у повідомленні.

Також гуманітарну допомогу для мешканців села Михайлівка-Рубежівка передав ключар Свято-Ольгинського собору міста Київ  протоієрей Віталій Коцаба.

Волинська єпархія. 5 квітня 2022 року із села Ратнів Луцького району відправили гуманітарний вантаж на Київщину, до села Нове Залісся Бородянської ОТГ.

В склад вантажу входила допомога від Польської Православної Церкви, Княгининського благочиння Волинської єпархії УПЦ та жителів села Ратнів.

«Дякуємо за невимовну турботу про своїх парафіян молодому священику Павлу Філіповичу, який три тижні не виходив на зв’язок, перебуваючи під російською окупацією в селі Нове Залісся. Зумів він у складний час згуртувати й зберегти односельців. Молився, допомагав та підтримував взаємно парафіян. Тепер шукає найнеобхідніше, бо нічого нема в селі. Там хліб навіть не завозили…», – написав на своїй сторінці у Фейсбук клірик Волинської єпархії УПЦ архімандрит Онуфрій (Куц).

Сумська єпархія. 5 квітня 2022 року клірик Сумської єпархії протоієрей Олександр Петренко передав мешканцям сіл Битиця, Пушкарівка та Зелений Гай, які постраждали під час бомбардувань російської військової авіації, благодійну допомогу. Продукти харчування, предмети особистої гігієни, засоби побутової хімії та інші предмети першої необхідності отримали мирні мешканці, які втратили свої домівки і чиє майно постраждало від військових атак.

Зважаючи на нестачу засобів для існування та відсутність нормального транспортного сполучення, для багатьох така допомога виявилась надважливою в умовах війни.

Ніжинська єпархія. З благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента в єпархії започатковано акцію підтримки новонароджених у військовий час малят.

Кожній породіллі єпархія розпочала надавати посильну допомогу у вигляді продуктів дитячого харчування, предметів для догляду за новонародженими та засобів дитячої гігієни.

1 квітня 2022 року митрополит Климент особисто передав пакети такої допомоги першим сім’ям у Ніжинському міському пологовому будинку.

Під час відвідування закладу владика поспілкувався з головним лікарем Якубою Валерієм Михайловичем, персоналом медичним персоналом та подякував лікарям за жертовний труд в умовах війни.

5 квітня 2022 року вікарій Ніжинської єпархії єпископ Ладанський Феодосій разом із головою єпархіального відділу у справах сім’ї ієреєм Олександром Гладишем передали чергову допомогу мамам для немовлят, що народилися в Ніжині за останні дні.

З благословення митрополита Климента Ніжинська єпархія і надалі продовжить підтримувати всіх молодих мам, що народжують в умовах війни.

За березень 2022 року до Яблунівської громади Прилуцького району старанням настоятеля місцевого Преображенського храму протоієрея Володимира Дребота прибуло три мікроавтобуси з гуманітарними вантажами.

Допомогу у вигляді продуктів харчування та одягу отримали вихованці Яблунівської спеціалізованої школи-інтернату.

На прохання голови Яблунівської територіальної громади Вікторії Сім’ячко медичним амбулаторіям було надано дитяче харчування, засоби догляду за дітьми та медичні засоби.

Також усім малозабезпеченим жителям Яблунівки протоієрей Володимир передав продукти харчування і засоби особистої гігієни.

Окрім того, на кошти місцевої парафії було придбане пальне для заправки автомобіля швидкої допомоги місцевої амбулаторії та для потреб територіальної оборони.

6 квітня 2022 року парафіяни Свято-Михайлівського храму села Комарівка Борзнянського благочиння приготували тушонку для воїнів Збройних сил України. Продукти для приготування з благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента надала Ніжинська єпархія.

Житомирська єпархія. 2 квітня 2022 року духовенство і парафіяни Свято-Миколаївського собору, храму Успіння Божої Матері та храму на честь ікони Божої Матері «Цілителька» міста Бердичів передали десяту партію допомоги Захисникам Батьківщини.

Одеська єпархія. 5 квітня 2022 року на залізничному вокзалі харчуванням було забезпечено близько 700 людей, багато з яких прибули з Миколаєва та інших міст, які регулярно обстрілювалися військами РФ.

У прес-службі єпархії зазначають, що соціальна робота проводиться в усіх благочинних єпархії.

Місцеві телеканали неодноразово знімали сюжети про діяльність духовенства Одещини.

Детальніша інформація про соціальну діяльність Одеської єпархії УПЦ, а також реквізити доступні за посиланням.

Хмельницька єпархія. Громада Параскевинського храму села Климашівка вкотре зібрала та передала продукти харчування для біженців та вимушених переселенців, що перебувають у місті Хмельницький.

Черкаська єпархія. Відділ з благодійності та соціального служіння Черкаської єпархії надав благодійну допомогу переселенцям, що перебувають у Чорнобаївському районі.

Допомогу, що складалася з продуктів харчування, одягу, ліків та засобів гігієни для немовлят, доставив до Центру самооборони благочинний Чорнобаївського округу протоієрей Валерій Русняк.

Також протоієрей Валерій Русняк у складі волонтерської групи Черкаського Центру допомоги армії відвідав зону ООС Донецької області.

Українським військовим було доставлено домомогу у вигляді двох автомобілів для потреб ЗСУ, тепловізорів, рацій, а також були передані посилки від рідних: продукти харчування, солодощі, одяг тощо.

Олександріська єпархія. З благословення архієпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа Покровський монастир міста Олександрія передав продукти харчування на кухню, з якої кожен день харчується близько 150 тимчасово переміщених осіб.

Настоятель храму на честь Вознесіння Господнього м. Бобринець протоієрей Володимир Чутора (благочинний) та протоієрей Олександр Чутора разом з прихожанами зібрали та передали благодійну допомогу для вимушених переселенців, малозабезпечених сімей та нужденних.

Кіровоградська єпархія. Прихожани Благовіщенського храму міста Кропивницький передали чергову партію військової амуніцій в районну частину тероборони.

Настоятель храмів в селах Турія та Прищепівка протоієрей Максим Гудзикевич за власні кошти надав допомогу біженцям, що проживають у селі Турія, на суму 15 000 гривень.

Кременчуцька єпархія. Громада Варваринського храму міста Кременчук активно допомагає воїнам ЗСУ та переселенцям. Так, 6 квітня 2022 року парафія в черговий раз передала велику кількість найрізноманітніших продуктів харчування та медикаментів для наших захисників та нужденних.

Також у Кременчуцькій єпархії зібрали гуманітарний вантаж для людей, які постраждали від російської агресії в Охтирці.

До складу допомоги входять: 2 мішка картоплі, мішок цибулі, мішок макаронів (25 кг), мішок борошна, рис, мінеральна вода тощо.

Парафіяни храму Покрова Пресвятої Богородиці, с. Дмитрівка, храму Святої Трійці с. Потоки, а також небайдужі мешканці міста Горішні Плавні долучилися до благодійної допомоги переселенцям з Маріуполя та Харкова. На фото – закуплені посуд, пральна машинка, чайники, різні речі, які є найнеобхіднішими в побуті людям.

Криворізька єпархія. У Криворізькій єпархії Української Православної Церкви продовжується низка заходів на підтримку громадян та військових Збройних Сил України.

Зокрема, нещодавно парафіяни храму святого великомученика Пантелеймона села Родіонівка та храму на честь святих мучеників Маккавеїв села Кривбас Криворізького району на чолі зі своїми настоятелями протоієреєм Максимом Омельченком та ієреєм Димитрієм Лісовим зібрали гуманітарну допомогу (продукти харчування, тощо) для потреб української армії.

Вінницька єпархія. 6 квітня 2022 року митрополит Вінницький і Барський Варсонофій очолив соборну молитву за мир в Україні у храмі на честь вмч. Георгія Побідоносця міста Вінниця.

Разом з архіпастирем молились секретар єпархії, благочинні та духовенство міста.

У храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці міста Хмільник було звершено Також молебень з хресною ходою за мир в Україні.

Після соборної молитви настоятель храму протоієрей Олексій Бачинський разом з парафіянами в черговий раз передали зібрану допомогу для українських військовослужбовців.

Дніпропетровська єпархія. 5 квітня 2022 року з благословення вікарія Дніпропетровської єпархії єпископа Петропавлівського Андрія ключар Спасо-Преображенського кафедрального собору міста Дніпро протоієрей Сергій Черниш передав медикаменти, продукти харчування, засоби гігієни для поранених військовослужбовців Збройних Сил України.

Також громада собору неодноразово передавала продуктові набори для військових, територіальної оборони та всіх, хто цього потребує.

Духовенство Павлоградського церковного округу на чолі з благочинним протоієреєм Павлом Бурлаєм прийняли зустріли у Павлограді вимушених переселенців із Маріуполя.

Сім’ям біженцям надано житло, харчування, одяг та засоби гігієни.

Миколаївська єпархія. У Свято-Георгіївському храмі міста Нова Одеса жителі громади отримують продукти харчування і речі, надані благодійниками. Для людей похилого віку, та багатодітних сімей гуманітарну допомогу розвозять додому або передають через сусідів.

Конотопська єпархія. З початку військової агресії РФ проти України духовенство та прихожани храмів Конотопський єпархії Української Православної Церкви активно долучилися до збору, транспортування та роздачі гуманітарної допомоги для військових, нужденних та вимушених переселенців.

Зокрема:
• м. Конотоп та Конотопське благочиння зібрали та роздали близько 3 тонн продуктів харчування та 150 кг. одягу, взуття та засобів гігієни;
• м. Шостка та Шосткинське благочиння – 2 т. 800 кг. продуктів харчування та 200 кг. одягу, взуття та засобів гігієни;
• м. Глухів та Глухівське благочиння – 700 кг. продуктів харчування та 100 кг. одягу, взуття та засобів гігієни;
• Путивль та Путивльське благочиння – 500 кг. продуктів харчування та 50 кг. одягу, взуття та засобів гігієни;
• Ямпіль та Ямпільське благочиння – 600 кг. продуктів харчування та 80 кг. одягу, взуття та засобів гігієни;
• Середина-Буда і благочиння – 500 кг. продуктів харчування та 200 кг. одягу, взуття та засобів гігієни;
• Кролевець і благочиння – 2 т. 300 кг. продуктів харчування та 400 кг. одягу, взуття та засобів гігієни.
Окрім єпархія пожертвувала медичним установам і нужденним людям ліки на суму понад 30 000 грн.
Конотопське єпархіальне управління щодня годує гарячими обідами до 40 чоловік, храм Різдва Христового у місті Шостка – до 50 чоловік.

Храми м. Кролевець та м. Ямпіль ліплять вареники та випікають хліб і пиріжки для військових ЗСУ та тероборони.

Полтавська єпархія. 6 квітня 2022 року волонтери з Гуманітарного центру при єпархіальному управлінні передали духовенству Карлівського благочиння допомогу у вигляді продуктів харчування для біженців та вимушених переселенців, які знаходяться у місті Карлівка.

Тернопільська єпархія. Підсумки волонтерської роботи за 5-7 квітня:

• Передали одяг, засоби гігієни, продукти харчування в Коростишев;
• Передали варення для випікання булочок та рогаликів військовим;
• Передали ліхтарики захисникам України в Києві;
• Передали одноразовий посуд в Реабілітаційний центр;
• Передали варення для військових.
• Передали засоби гігієни, медикаменти, продукти харчування та консерви в Чернігів для військових і постраждалих мешканців.

Більше інформації та реквізити доступні за посиланням.

Чернівецька єпархія. 5 квітня протоієрей Сергій Шаболдін та протоієрей Павел Павленко привезли близько 200 літрових банок тушкованої курятини на потреби військових. Тушкували та закривали курятину парафіяни чернівецьких храмів УПЦ.
Також парафіяни села Ясени зробили тушонку зі свинини і передали її на передову нашим військовим.

Харківська єпархія невпинно надає допомогу військовим та всім нужденним. Публікуємо підсумки роботи єпархії за 5-7 квітня:

• Священнослужитель єпархії передав медикаменти до Харківської міської лікарні;
• Митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій передав захисникам України аптечки з медикаментами;
• Настоятель храму Архістратига Михаїла селища Пересячне передав продуктам харчування та предметам першої необхідності потребуючим;
• Волонтери Харківської єпархії передали допомогу постраждалим харків’янам;
• Настоятель храму Софії Премудрості Божої міста Харкова передав продукти харчування харків’янам;
• Настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці селища Коротич роздав потребуючим продукти харчування;
• Волонтери Харківської єпархії передали медикаменти захисникам України;
• Митрополит Онуфрій передав харків’янам продукти харчування;
• Настоятель храму Преображення Господнього міста Харкова передав лікарям Харківської невідкладної допомоги монастирський хліб;
• Митрополит Онуфрій передав харківським медикам медикаменти для операційних;
• Братія Покровського чоловічого монастиря передали продукти харчування засоби гігієни для дітей харків’ян;
• Клірик храму Вознесіння Господнього селища Золочів надав благодійну допомогу мешканцям села Бугаї;
• Братія Покровського чоловічого монастиря передали монастирський хліб Харківському гарнізону служби надзвичайних ситуацій.

Підписуйтесь на наш канал в Телеграм.

Просмотров: 487