У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – репортаж. Ч. 35

Українська Православна Церква надає необхідну допомогу військовим, медикам, волонтерським об’єднанням та усім потребуючим. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує тридцять п’яту частину репортажу з різних єпархій України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 34.

Запорізька єпархія. 18 квітня 2022 року в Запорізькому обласному центрі служби крові духовенство та віряни єпархії здали кров для військових та цивільних людей, які цього потребують.

Акція відбулася у рамах суспільно-церковного благодійного проекту «Любов милосердствує», який з благословення митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки проводиться у межах Запорізької єпархії з 2011 року.

Кременчуцька єпархія. 17 квітня 2022 року волонтери Кременчуцької єпархії відправили чергову допомогу воїнам ЗСУ. Куратор по сортуванню та логістиці допомоги біженцям та воїнам настоятель храму св. мч. Іоанна Воїна протоієрей Костянтин Маслов зазначає, що у єпархії з великою увагою відносяться до того, щоб придбати саме ті речі або продукти, які потребують військові.

Після богослужінням у храмі Покрова Пресвятої Богородиці села Дмитрівка настоятель ієрей Сергій Василина передав гуманітарну допомогу воїнам ЗСУ та переселенцям, які мешкають на території даного населеного пункту, а також пожертву для придбання палива для потреб тероборони.

Куратор по сортуванню та логістиці допомоги біженцям та воїнам, настоятель храму св. мч. Іоанна Воїна міста Кременчук протоієрей Костянтин Маслов разом зі своїми прихожанами та людьми доброї волі передали до волонтерського центру «Інсулін» необхідні продукти, а саме: олію, солодощі, муку та цукор.

З ініціативи прихожан Свято-Успенського кафедрального собору та настоятеля архімандрита Iосифа (Богайчик), за час Великого посту до свята Пасхи були зібрані кошти, на які було придбано необхідні речі в Спеціалізований будинок дитини Кременчука.

Мукачівська єпархія. 18 квітня 2022 року з ініціативи настоятеля Покровського храму села Приборжавське Іршавського району протоієрея Олександра Ряшко громада села зібрала та відправила пасхальні набори до постраждалих сіл Київщини.

Загалом, адресну допомогу було організовано громадою Покровського храму, дирекцією та вчителями сільської ЗОШ, а також небайдужими жителями села, які надсилають допомогу з-за кордону.

Отець Олександр висловив щиру подяку всім, хто долучився до цієї благодійної справи.

Одеська єпархія продовжує місію з підтримки переселенців та мешканців регіону. Так, 16 квітня від імені громади Свято-Покровського храму УПЦ у Сараті настоятель храму протоієрей Олександр Кравець та староста громади Владислав Середа відвідали самотніх та нужденних місцевих жителів і вручили їм продуктові набори та іконки Пресвятої Богородиці.

Також єпархія відправила гуманітарний вантаж до села Великомихайлівка, у центр роздачі допомоги нужденним. А у Білгород-Дністровському, за традицією, роздали нужденним 370 булок хліба, 200 кілограмів борошна та 90 гарячих обідів.

Продовжують надавати допомогу всім, хто потребує, і в Ізмаїльському благочинні. Зокрема, парафіяни храму на честь мученика Віктора передали на блокпости обіди для військовослужбовців. Також у храмі моляться за всіх загиблих Захисників України та невинно вбитих українців.

Відзначимо, що активну участь у благодійній місії Одеської єпархії продовжує приймати православна молодь. Члени молодіжних об’єднань при храмах разом з іншими парафіянами щодня забезпечують роздачу гарячого чаю та частування на Одеському залізничному вокзалі.

А молодіжний актив храму Жон-Мироносиць у свято Вербної Неділі пригощали кавою, капучино та солодощами військовослужбовців та співробітників поліції, дякуючи їм за їхню службу та працю.

В Архангело-Михайлівському жіночому монастирі міста Одеса в рамках проекту «Добро Об’єднує» розпочалася випічка найсмачніших святкових пасок. Щороку тут випікають близько 10 тис. пасок, а після – роздають нужденним у Славу Божу. Але цього року, з урахуванням ситуації, що склалася, сестри запланували спекти понад 12 тисяч пасок, які будуть роздані не тільки нужденним одеситам, але також переселенцям і нашим військовим, щоб кожен зміг відчути тепло рідного дому.

Полтавська єпархія. Продовжує роботу Гуманітарний центр Полтавської єпархії, який був створений з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа.

Біженці та вимушені переселенці із зони активних бойових дій мають змогу отримати допомогу у вигляді продуктів харчування, засобів особистої гігієни, а також поспілкуватися зі священиками та волонтерами.

Волонтери центру та священики, спілкуючись з родинами біженців та переселенців, роздають їм текст молитви про мир в Україні та просять щодня молитися про припинення бойових дій та повернення мирного життя.

6 квітня 2022 року з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа з Гуманітарного центру, який знаходиться у храмі Всіх святих землі Полтавської при єпархіальному управлінні, волонтери разом з духовенством передали старості с. Судіївки Мачухівської об’єднаної теритріальної громади Гудзенко Надії Миколаївні допомогу у вигляді продуктів харчування та речей першої необхідності для біженців та вимушених переселенців, які знаходяться в с. Судіївка.

Горлівська єпархія. Громадська організація «Миряни» у Горлівській єпархії УПЦ з ініціативи та за підтримки команди народного депутата України Володимира Воронова роздали 3 тонни гуманітарної допомоги мешканцям Слов’янська та Святогірської міської громади, територія якої охоплена бойовими діями.

Гуманітарний штаб розгорнувся на території храму Новомученників та сповідників Української Православної Церкви у місті Слов’янську (настоятель – протоієрей Олексій Бездушний).

У зібраних наборах переважали продукти харчування та засоби гігієни.

«Допомогу намагалися розподілити нужденним: літнім людям і переселенцям. Памперси та дитяче харчування отримали багатодітні сім’ї», – повідомляє представниця «Мирян» Анжела Тарасова.

ГО «Миряни» у Горлівській єпархії вдячні народному депутату України Володимиру Воронову, його помічникам Олександру Міщенку, Володимиру Алдохіну, Григорію Пригебі та всім членам команди за виявлену участь до життя людей, які страждають від військових дій.

Харківська єпархія. 18 квітня 2022 року з благословення митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія до найбільш постраждалих районів Харкова було передано гуманітарну допомогу.

Голова відділу у справах козацтва Харківської єпархії протоієрей Сергій Скубченко разом з вихованцями Харківської духовної семінарії відвідали Обласну клінічну травматологічну лікарню Харківської обласної ради та передали від владики лікарям та пацієнтам які знаходяться в лікарні м’ясні та рибні консервні вироби, крупи і хліб монастирської випічки.

Дітям які знаходяться на стаціонарі було передано печиво та солодощі.

Далі відбулася зустріч з лікарями-волонтерами учасниками медійного волонтерського проекту допомоги молодим матерям та вагітним жінкам – «Матінка».

Для молодих мам було передано допомогу у вигляді дитячого харчування, дитячих підгузників та засобів гігієни.

Окрім того, гуманітарну допомогу відвезли до будинку на Салтівському шосе, який постраждав під час обстрілів. Значну кількість продуктів о. Сергій передав сусідці Олені Юріївні яка опікується літніми людьми, котрі не спроможні самостійно піднятися з ліжка. Усі продукти будуть рознесені мешканцям будинку які не покинули свої оселі. Людям було передано їжу, монастирський хліб, муку, засоби гігієни, та йод.

Після чого, гуманітарну підтримку було відвезене до міської поліклініки № 3 Харківської міської ради. Для лікарів котрі всі дні війни продовжують мужньо нести свій лікарський обов’язок передали консерви, засоби гігієни та йод.

Також у стінах Харківської духовної семінарії на потреби лікарні директору поліклініки передали теплі ковдри.

На останок, було відвідано один з найбільш постраждалих мікрорайонів міста – Горизонт, мешканцям якого також була надана гуманітарна допомога.

17 квітня 2022 року у свято Входу Господнього до Єрусалиму настоятель храму святого благовірного князя Олександра Невського міста Харків протоієрей Петро Козачков після закінчення Божественної літургії роздав харків’янам благодійну допомогу та продукти харчування, які включали, зокрема, солодкі подарунки для дітей.

Цього ж дня настоятель Свято-Духівського храму міста Богодухів протоієрей Стефан Бугір духовно підтримав переселенців з Харкова та звершив освячення верб у каплиці на честь святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їхньої Софії на території Комунального закладу «Богодухівський спеціальний навчальний комплекс», де мешкають біженці.

З благословення Митрополита Онуфрія, священики і ченці Харківської єпархії передали гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування мешканцям Північної Салтівки.

Продукти були відвезені на вулицю Леся Сердюка та в район вулиці Світла.

Також до Свято-Володимирського храму на Салтівці були завезені предмети особистої гігієни, рушники, ковдри, одяг та інше для користування людьми, які живуть там, які знайшли притулок у храмі Божому рятуючись від бомб.

 Підписуйтесь на наш канал в Телеграм.

Просмотров: 568