У Великий Четвер Предстоятель очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі (+відео)

21 квітня 2022 року, у Великий Четвер, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у храмі на честь преподобного Агапіта Печерського Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Предстоятелю співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Бучанський Пантелеімон, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство Лаври.

У Страсний Четвер Церква згадує декілька важливих подій з життя нашого Спасителя: Тайну Вечерю, на якій Господь встановив Таїнство Євхаристії та омив учням ноги, даючи нам зразок смирення і любові до ближніх, молитву в Гефсиманському саду та зрадницький поцілунок Іуди, яким він віддав Божественного Вчителя на страждання і смерть.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир розповів вірянам про Тайну Вечерю, про важливість достойного Причастя Тіла і Крові Христа. Щоб причащатись достойно – а не в осуд, як зрадник Іуда – потрібно бути чесними з Богом, наголосив Предстоятель.

На сугубій єктенії піднесли прохання про мир на українській землі, про позбавлення від ворога, щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки, щоб Господь благословив людей доброї волі, які допомагають нужденним. В особливій молитві, яка підноситься зараз у храмах УПЦ, Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь напоумив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив дияконську хіротонію студента ІІ курсу магістратури Київської духовної академії Андрія Каітана.

Наприкінці богослужіння Блаженніший владика виголосив відпуст та привітав вірян з Великим Четвергом. «Хай Господь сподобить нас і тут, на землі, причащатись Його Пречистого Тіла і Його Пречистої Крові, і причащатися Христа у невечірньому дні Царства Божого», – побажав архіпастир та благословив усіх.

Нагадаємо, вчора Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив останню у цьому році Літургію Передосвячених Дарів.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм

Просмотров: 1366