Митрополит Климент (Вечеря): Перемога життя над смертю звершується у Велику суботу (відео)

Велика Субота іноді сприймається як певний день спокою, тобто день, коли Христос мертвий лежить у гробі, але насправді цей день сповнений духовної динаміки.

Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент розповідає про значення Великої Суботи та особливості богослужінь цього дня. 

Останній день Страсного тижня має назву Велика Субота. І власне всі дні цієї неділі мають додаткову назву — Великий. Тому, що події, які звершуються щодня протягом Страсного тижня є надзвичайно важливими для спасіння всього людства.

У дні великої Суботи кожен, хто приходить у храм, бачить посеред Церкви Святу Плащаницю із зображенням нашого Господа, розіп’ятого, Який лежить у гробі. Ми згадуємо про те, що Господь після розп’яття видимим образом лежав у гробі, але душею своєю зійшов у пекло. І там у пеклі він зруйнував його силу, проповідував усім праведникам і вивів їх із пекельних уз для того, щоб дарувати вічність і райське блаженство.

Власне, те, що відбулося у страсну Суботу іноді сприймається як певний день спокою, тобто день, коли Христос мертвий лежить у гробі. Але насправді цей день сповнений духовної динаміки.

Тому, що саме цього дня ми згадуємо і відчуваємо, що духовно Христос долає силу пекла. Він звершує велику битву, якою перемагає сили зла — завтра настане день Святого Воскресіння, завтра ми будемо святкувати перемогу життя над смертю.

Але сама ця перемога звершується нині. Коли Христос Тілом лежить у гробі, а душею сходить у пекло для того, щоб зруйнувати його ворота і його силу.

Цього дня богослужіння надзвичайно зворушливе, воно водночас є завершенням Страсного тижня і початком нової Світлої Неділі. Священники розпочинають Святу Літургію Василія Великого у чорних ризах на знак того, що ще Христос лежить розіп’ятий у печері.

Але з певного моменту всі переодягаються у білий світлий колір і чтець Апостола пасхальним гімном “Воскресни, Боже, суди земли: яко Ты наследиши во всех языцех!”, як ангел провозвіщає всім що щось розпочалося незвичне, що розпочалася нова ера — Христос Воскресає!

Відео: архів 2017 року

Читайте наші новини у Тelegram

Просмотров: 893

Залишити відповідь