Предстоятель звершив богослужіння Великої Суботи у Києво-Печерській Лаврі (+відео)

23 квітня 2022 року, у Велику Суботу, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у храмі на честь преподобного Агапіта Печерського Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятелю співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, архієпископ Бучанський Пантелеімон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство монастиря.

Читання Апостола за Літургією Великої Суботи ніби завершує поховальний суботній день, і починає сяяти ранішня зоря Воскресіння, а тому з цього моменту й змінюється у храмі все, що нагадувало б скорботу попередніх днів. Після читання Апостола замість звичайного “Алілуя” співаються вірші 81-го псалма з приспівом “Воскресни, Боже…”. В цей час великопісні одежі священнослужителів, престолу, жертовника і чорна завіса змінюються на білі – на знак небесного Світла і Слави воскреслого Господа і як нагадування про світлих Ангелів, які сповістили мироносицям про Воскресіння Христове. Євангельське зачало теж розповідає про Воскресіння Спасителя.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словами проповіді. Архіпастир розповів вірянам про відкупительний подвиг Господа нашого Іісуса Христа та про те, як увійти до Раю, який Спаситель відкрив для нас.

За Літургією піднесли прохання про мир на українській землі, про позбавлення від ворога, щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки, щоб Господь благословив людей доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь напоумив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Наприкінці богослужіння Предстоятель за церковною традицією звершив молитву на благословіння хлібів та вина. Насамкінець Блаженніший владика вклонився Плащаниці Спасителя, привітав паству з благословенною Суботою та побажав від Бога радості зустріти і славне Христове Воскресіння.

Нагадаємо, вчора Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив утреню з чином погребіння Плащаниці у Києво-Печерській Лаврі.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм

Просмотров: 774