У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Пасхальний репортаж. Ч. 39

Духовенство, волонтери та миряни Української Православної Церкви продовжують ділитися з усіма нужденними радістю Великодня та надають гуманітарну допомогу усім потребуючим. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує тридцять дев’яту частину репортажу з різних єпархій України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 38.

Одеська єпархія. Світлими Пасхальними днями духовенство та активні парафіяни храмів по всій Одеській єпархії задіяні у соціальній місії, присвяченій святкуванню Воскресіння Христового. Делегації від різних храмів і благочинь на довіреній їм території діляться доброю Великодньою звісткою з усіма, хто потребує допомоги та захисту, і хто сам стоїть на захисті рідного краю та країни.

Так, привітання та пасхальні частування були передані від імені духовенства єпархії та православних жителів області бійцям Ізмаїльської територіальної оборони та військової частини в Кілії. Зазначимо, що військову частину в Ізмаїлі відвідав архієпископ Болградський Сергій, вікарій Одеської єпархії. Військовослужбовців, а також переселенців та жителів Болградського району привітала зі Святом Великодня делегація священнослужителів та активних парафіян Болградського благочиння.

Також в Ізмаїльському благочинні переселенцям та потребуючим людям були передані продуктові набори з великодніми частуваннями.

У селах та селищах Кілійського благочиння (у Фурманівці, Троянах, Приозерному, Десантному, Трудовому) місцеве духовенство спільно з активами храмів особисто доставляли пасхальні частування та продуктові набори жителям, серед яких безліч літніх людей, багатодітних сімей та тих, хто зараз перебуває у скрутному становищі .
Окрім того, парафіяни Свято-Георгіївської (болгарської) церкви Білгород-Дністровського благочиння привітали пацієнтів Обласної психіатричної лікарни №4

У Татарбунарському благочинні священнослужителі та прихожани місцевих храмів відвідали з привітаннями та частуваннями багатодітні сім’ї, військовослужбовців, переселенців, які знайшли безпечний притулок в Одеській області, та місцевих жителів у селах Баштанівка, Тузли, Борислі, які опинилися у скрутному становищі. Крім того, настоятель Свято-Успенського храму в Татарбунарах, благочинний храмів Татарбунарського округу протоієрей Миколай Павлов доставив до міського сортувального центру чергову допомогу для потреб тероборони, військових, переселенців та нужденних.

Храми Саратського благочиння також вітали та пригощали місцевих жителів, зокрема тих, хто гостро потребує соціальної підтримки. Наприклад, у селах Розівка та Світлодолинське були приготовлені пасхальні продуктові набори для місцевих жителів та паски для парафіян, щоб кожен у ці дні міг розділити радість Світлого Христового Воскресіння зі своїми рідними за святковим столом.

Чернівецька єпархія. Настоятель парафії на честь Вознесіння Господнього міста Чернівці протоієрей Павло Павленко відправив нашим Захисникам 10 бронежилетів.

Станом на сьогодні Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ передала більше 100 бронежилетів на захист життя наших воїнів.

До дня святкування великого свята Пасхи Христової православна громада храму на честь преподобної Параскеви Сербської села Усть-Путила пожертвувала пасхальні подарунки для переселенців та для малозабеспечених сімей.

Цю добру справу було зроблено за ініціативи та благословення настоятеля храму протоієрея Димитрія Сімчука.

Харківська єпархія. 27 квітня 2022 року Харківська єпархія прийняла 43 тонни гуманітарного вантажу від Предстоятеля Української Православної Церкви та фонду Вадима Новинського. Дана благодійна допомога буде роздана нужденним жителям Харкова та Харківської області.

Священнослужителі єпархії, вихованці Харківської духовної семінарії та православні волонтери продовжують невпинно надавати допомогу харків’янам, що пребувають у шпиталях, в укриттях та розвозять допомогу адресно.

Детальніше про допомогу Харківської єпархії можна почитати за посиланням.

Хмельницька єпархія. З благословення митрополита Хмельницького і Староконстантинівського Антонія громадою храму Казанської ікони Божої Матері (мікрорайон Гречани) були зібрані кошти та закуплені матеріали (мотопомпа, рукава та кабель на суму біля 14 000 грн.) для саперів інженерної роти Хмельницького батальйону територіальної оборони.

Кременчуцька єпархія. З благословення митрополита Кременчуцького і Лубенського Миколая протоієрей Михаїл Ціко, настоятель Різдво-Богородичного храму міста Пирятин, разом з церковною громадою безперестанно надають допомогу ЗСУ та біженцям.

З початку війни було тричі зібрано та передано допомогу до волонтерського центру. Окрім цього, надається допомога індивідуально по запитам від переселенців. Кожного четверга протоієрей Михаїл у волонтерському центрі служить молебні за воїнів, переселенців та за всіх тих, хто несе тяготи війни.

Мукачівська єпархія. Протягом Страсної седмиці волонтери Центру захисту материнства, сім’ї і дітей-сиріт «Спаси і сохрани» (керівник – Марія Гичка-Сидор) роздали індивідуальні Пасхальні набори для малозабезпечених та вимушено переселених осіб з дітьми, а також для людей з вадами слуху, престарілих, дітей-сиріт та воїнів.

Подарунковий пакунок складався з пасочки, дитячого харчування/суміші, памперсів, вологих серветок, прального порошку, гелю для душу, солодощів.

Ніжинська єпархія. 27 квітня 2022 року благочинний 1-го Ніжинського округу протоієрей Михаїл Борканин та архідиякон Іоанн (Шатіхін) відвідали літніх людей та людей з особливими потребами в м. Ніжині.

Священнослужителі привітали людей зі святом Пасхи Христової та передали їм великодні подарунки, продуктові набори та засоби загального вжитку.

Могилів-Подільська єпархія. 26 квітня 2022 року клірики єпархії протоієрей Василій та протоієрей Ігор відвідали вимушених переселенців з Донецької області, які проживають у селі Перекоренці. Священики привітали людей з Воскресінням Христовим та надали їм продуктову і матеріальну допомогу.

27 квітня 2022 року протоієрей Василій навідався до одиноких пенсіонерів, які проживають у Стаціонарному відділенні села Михайлівка. Священнослужитель пригостив кожного йогуртом і сирком, а також привіз солодощі, воду та засоби особистої гігієни.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм.

Просмотров: 493