У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Пасхальний репортаж. Ч. 42

Духовенство, волонтери та миряни Української Православної Церкви продовжують ділитися з усіма нужденними радістю Великодня та надають гуманітарну допомогу усім потребуючим. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує сорок другу частину репортажу з різних єпархій України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 41.

Київська єпархія. 30 квітня 2022 року співробітники Синодальнного відділу УПЦ з соціально-гуманітарних питань привезли 500 пасок для медиків та пацієнтів Ново-Білицького психоневрологічногоий інтернату (м. Київ).

Черкаська єпархія. У суботу Світлої седмиці, після закінчення Божественної літургії на Андріївському архієрейському подвір’ї в м.Черкаси, митрополит Черкаський і Канівський Феодосій зустрівся з біженцями зі східних регіонів України, які прожива.ть у парафіяльному будинку подвор’я.

Люди, що залишили свої будинки, зі сльозами на очах, і в той же час – з особливою душевною теплотою висловили свою вдячність митрополиту Феодосію, духовенству і мирянам Черкаської єпархії за простягнуту їм руку допомоги.

За час війни на Черкащину прибуло понад 100 000 біженців, близько 20 000 з них – до самого обласного центру.

Черкаська єпархія робить все можливе, щоб вимушені переселенці відчували себе у спокої та безпеці: для їхніх потреб було передано десятки тонн гуманітарної допомоги та тонни продуктів харчування. Також при кафедральному соборі міста біженці з різних регіонів України регулярно одержують гаряче харчування, організоване для них сестрами милосердя Черкаської єпархії.

Харківська єпархія. Митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій прийняв благодійну гуманітарну допомогу з Польщі, надіслану до Харківської єпархії.

29 квітня 2022 року клірик храму Казанської ікони Божої Матері міста Харків ієрей Микита Тулуп розвіз харків’янам, які мешкають у мікрорайні Салтівка харчування.

30 квітня, у суботу Світлого тижня, митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій передав продукти харчування, засоби гігієни та ліки харків’янам, які проживають у районах, що страждають від військових обстрілів. Благодійну допомогу мешканцям роздали священнослужителі Харківської єпархії та вихованці Харківської духовної семінарії.

Одеська єпархія. На Світлому тижні православні священики та волонтери міста Одеса ділилися радістю Христового Воскресіння з нужденними одеситами та працівниками міських соціальних та медичних установ і їхніми підопічними:

• Актив храму на честь святителя Луки та святої мучениці Валентини на чолі з настоятелем протоієреєм Іоанном Полещуком відвідали міську клінічну лікарню №5, де привітали з Великоднем пацієнтів та медперсонал;
• Актив храму Святих Косми та Даміана на чолі з настоятелем протоієреєм Димитрієм Владимировим відвідали міський опіковий центр у міській лікарні №10;
• Молодіжний актив та духовенство Свято-Варваринського храму привітали жителів реінтеграційного центру, виконавши для них великодні піснеспіви та передавши подарунки;
• Молодь храму Володимирської ікони Божої Матері з вітаннями та частуванням відвідала вихованців дитячого будинку «Сонечко»;
• Привітання та частування від імені Одеської єпархії УПЦ були передані підопічним «Центру реабілітації осіб з відхиленнями психофізичного розвитку»;
• Від Єпархіального відділу фізичної культури та спорту (голова – протоієрей Димитрій Чеботарьов) для багатодітних сімей та родин переселенців було організовано допомогу у вигляді продуктових наборів, дитячого харчування та пледів. Крім того, були пошиті та наповнені всім необхідним медичні аптечки для потреб людей. До надання даної допомоги долучилися спортсмени та небайдужі жителі міста Кишинева.
• Волонтери та духовенство одеських храмів продовжують спільно організовувати чаювання з частуваннями на залізничному вокзалі, який, як і раніше, щодня приймає велику кількість переселенців з інших регіонів України.

Мукачівська єпархія. 29 квітня 2022 року з благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора та ініціативи голови Єпархіального молодіжного відділу архімандрита Агапіта була організована поїздка до міста Ужгород для дітей вимушених переселенців, які проживають на Закарпатті.

За сприяння благочинного міста Ужгород протоієрея Володимира Гуй дітки та їхні мами відвідали Свято-Троїцький храм в якому молилися за мир в нашій державі. Після цього діти отримали змогу відпочити та повеселитися на розважальних атракціонах. Також отець Володимир та небайдужі віряни всіх пригостили піцою і солодощами.

Окрім того, гості відвідали центр міста та дитячий зоопарк.

Запорізька єпархія. Православні браття з Румунії та вірні Чернівецько-Буковинської єпархії пожертвували для Запорізької єпархії УПЦ партію продуктів першої необхідності та засобів особистої гігієни.

З благословення митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія протоієрей Георгій Ковальчук залізничним транспортом передав близько 2 тонн продуктів харчування (макарони, борошно, дитяче харчування та ін.) та засобів гігієни.

Гуманітарний вантаж духовенство і миряни Запорізької єпархії зустріли у місті Дніпро, після чого його благополучно доставили до Запорізького Свято-Миколаївського жіночого монастиря для подальшої роздачі постраждалим від воєнних дій.

Митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука висловив сердечну подяку Румунській Православній Церкві, митрополиту Мелетію, протоієрею Георгію Ковальчуку, духовенству та парафіянам Чернівецько-Буковинської єпархії, які надали допомогу в організації і транспортуванні гуманітарного вантажу.

Хустська єпархія. З благословення митрополита Хустського і Виноградівського Марка у дні Світлої седмиці до амбулаторії ЗПСМ села Копашево було передано гуманітарну допомогу у вигляді медикаментів, засобів особистої гігієни, дитячого і дорослого одягу.

Прийняла допомогу завідувачка амбулаторії Попадинець Ніна Василівна.

Також було здійснено адресну допомогу для багатодітніх родин переселенців.

Вінницька єпархія. Благочинний Літинського округу протоієрей Олег Макар разом парафіянами передали пасхальну допомогу для військовослужбовців з Літинщини та інших районів Вінницької області.

Було доставлено паски, крашанки, м’ясні вироби, сир, мінеральну воду та інші продукти.

«Шлях у майже 1200 км було пройдено не даремно, наші воїни відчули Пасхальну радість і турботу своїх земляків. Особлива подяка діткам за їхні малюнки і вірші, які завжди підтримують воїнів і додають сил», – зазначають у єпархії.

Також Вінницька єпархія передала необхідні медикаменти для зупинки крові при пораненнях та інші важливі речі, які були закуплені селищним головою Літина і прихожанами УПЦ.

Отримавши допомогу, воїни ЗСУ просили передати слова вдячності за подарунки та іконки всім небайдужим вірянам УПЦ.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм.

Просмотров: 527