Обман закарпатського «ПЦУ» потрапив на камеру спостереження (відео)

У зв’язку з розповсюдженням дезінформації в ЗМІ, джерело якої є структура «ПЦУ» у Закарпатській області, Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ повідомляє, що в селищі міського типу Ясіня Рахівського району представниками «ПЦУ» була створена провокація з метою розпалити релігійну ворожнечу в регіоні.

Зокрема, під час руху авто, за кермом якого був благочинний Ясінянського округу Хустської єпархії УПЦ протоієрей Віталій Кемінь, один із провокаторів вистрибнув на автомобіль, імітуючи наїзд на нього. При цьому юрба провокаторів накинулася на священика і почала його бити. Перед тим в авто жбурляли яйцями та камінням.

З подачі очільника «ПЦУ» на Закарпатті «єпископа Варсонофія» місцеві ЗМІ розтиражували дезінформацію, виставляючи протоієрея Віталія Кеміня винним у ДТП.

Однак провокатори «ПЦУ» не розраховували, що відеокамери спостереження зафіксувала весь обман і те, як один з прибічників «ПЦУ» сам вискочив на капот авто, у якому знаходився священик УПЦ.

У коментарі щодо інциденту, священик повідомив, що перед подією його викликали в Ясинську ОТГ.

«Я зайшов у сільську раду, звідки мене пан голова вивів перед 70 роз’ярених «пцушників», були там і четверо їхніх «священиків», у тому числі так званий благочинний. І почалося: чому ви не переходите в «ПЦУ»? Принижували, погрожували, що вб’ють, кинуть в річку», — розповів він.

Після того, як отець Віталій відмовився підписувати папірець про вихід з УПЦ і розірвав його, з криками та образами його авто закидали яйцями та камінням.

«І тільки ми почали виїжджати, побачили як Жураківський Ярослав, близький друг одного з «священиків ПЦУ», які були тут, кидається мені на машину», — поділився священнослужитель УПЦ.

Як зазначив священик, якби не дії поліції, то не зрозуміло чи вдалось би йому вирватися живим з натовпу, який накинувся на нього і почав жорстоко бити після з імітованого «наїзду».

З відділку поліції отця Віталія відвезли в його храм на честь Успіння Пресвятої Богородиці в Чорній Тисі, де вже зібралися понад 200 парафіян, щоб підтримати свого настоятеля.

Він також додав, що цього дня віруючі чітко й одностайно заявили, що лишаються вірними Українській Православній Церкві й виступили проти будь-якого втручання місцевих чиновників у церковні справи.

«Прихожани вирішили, зокрема, звернутися до начальника поліції, щоб він посприяв правдивому розслідуванню цієї справи з так званим «наїздом»», — повідомив протоієрей Віталій.

Цього ж дня, прихильники “ПЦУ” намагалися захопити храм Різдва Богородиці у смт Ясіня. За інформацією отця Віталія Кеміня, рейдери з “ПЦУ” спочатку почали свердлити замок і свердло поламалося, потім вони намагалися виламати двері. У цей час всередині храму та на вулиці перебувало 10-15 членів православної громади УПЦ. Однак поліція, що під’їхала, змогла відтіснити зловмисників від церкви.

Перед тим, 29 квітня, у селищі Ясіня радикали напали на віруючих УПЦ з Рахова, які хотіли обійти хресним ходом всю Закарпатську область з молитвами за мир в Україні, за армію та воїнів. Вони вдарили та збили з ніг двох жінок, одна з яких від удару знепритомніла. Також нападники поламали хрести й хоругви та закидали вірян яйцями. Все це відбувалося на очах і з мовчазного схвалення «священників ПЦУ». Співробітники поліції, вивчивши відеоматеріали свідків, порушили кримінальну справу.

Просмотров: 7080