Рішення про заборону діяльності релігійних громад УПЦ не мають ніякої юридичної сили — Заява Юридичного відділу

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує заяву Юридичного відділу щодо незаконних рішень органів місцевого самоврядування про заборону діяльності релігійних громад Української Православної Церкви.

З початку військового вторгнення Росії в Україну, стали непоодинокими випадки прийняття незаконних рішень органами місцевого самоврядування про заборону або обмеження діяльності релігійних громад Української Православної Церкви в їх адміністративно-територіальних межах, а також вимоги про зміну підлеглості на користь новоутвореного релігійного об’єднання «ПЦУ».

Відповідно до ст. 19 Конституції України «Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

Слід зауважити, що жодний закон або нормативно-правовий акт України не наділяє органи місцевого самоврядування правом забороняти або втручатись у діяльність релігійних організацій, навіть за умови воєнного стану. А вимога посадових осіб та органів місцевого самоврядування про зміну підлеглості релігійних громад УПЦ на користь новоутвореного «ПЦУ» є втручанням у внутрішні справи релігійної громади. Це суперечить як Європейській Конвенції з прав людини, так і Конституції України, оскільки «Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави» (ст.35 Конституції України).

З огляду на зазначене слід констатувати, що рішення про заборону діяльності релігійних громад УПЦ або примушування до «переходу» у «ПЦУ» є незаконними та не мають ніякої юридичної сили.

Українська Православна Церква в перший же день війни засудила військову агресію РФ проти України, підтримала територіальну цілісність та незалежність України, також постійно надає допомогу захисникам та переселенцям. Водночас звертаємо Вашу увагу, що віруючі люди, які належать до релігійних громад УПЦ є громадянами України, які народились і проживають на цій землі. А тому забороняти їм сповідувати і молитись в тій вірі, у якій народились і померли їх предки, є злочином, як перед Богом, так і перед законом.

В теперішній час, нам важливо підтримати єдність, яку ми проявили в перші дні війни для захисту нашої держави. А подібні рішення органів місцевого самоврядування про заборону діяльності релігійних громад УПЦ порушують цю єдність, розколюють її за релігійною ознакою, та мають ознаки диверсійної діяльності, за що передбачена юридична відповідальність.

У зв’язку із цим, закликаємо органи місцевого самоврядування не порушувати закони України, не забороняти та не обмежувати діяльність віруючих та релігійних громад УПЦ у праві на свободу віросповідання, а правоохоронні органи своєчасно та неупереджено реагувати на такі порушення.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм

Просмотров: 28382