У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Репортаж. Ч. 44

Українська Православна Церква продовжує допомагати Збройним Силам України, теробороні, медичним закладам, волонтерам та усім потребуючим. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує сорок четверту частину репортажу з різних єпархій України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 43.

Київська єпархія. Звіринецький монастир завдяки зусиллям братії, парафіян та просто небайдужих людей співпрацює з Управлінням соціального захисту Печерської райадміністрації з питань допомоги нужденним. Щотижня обитель відправляє партію хліба власної випічки на потреби пенсіонерів та переселенців.

Мукачівська єпархія. В понеділок другого тижня після Великодня волонтерами Свято-Троїцького храму міста Мукачево дітям-сиротам (переселеним з дитячого будинку м. Дніпра), а також переселенцям з Чорнобаївки, Харкова та Запоріжжя було надано допомогу у вигляді продуктів, одягу, засобів гігієни тощо.

З ініціативи настоятеля храму протоієрей Ярослава Поповича окремо було зібрано та відправлено гуманітарну посилку до міста Харків.

Ніжинська єпархія. Минулого тижня, з благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента, благочинний 1-го Ніжинського округу протоієрей Михаїл Борканин разом з головою єпархіального відділу з благодійності та соціального служіння священиком Олександром Гладишем відвідали багатодітні та малозабезпечені сім’ї.

Священники передали жителям м. Ніжина великодні вітання та гуманітарну допомогу від Ніжинської єпархії.

Тернопільська єпархія. Підсумки єпархіальної волонтерської роботи за минулий тиждень:

• Передали 5 ящиків крашанок та 4 ящики пасочок у Волонтерський центр ТНПУ для переселенців.
• Передали продукти швидкого приготування для військових у Луганськ.
• Передали продукти харчування для сімей-переселенців з Маріуполя та Ірпеня.
• Придбали та передали дві пари тактичних окулярів для військових.
• Закупили медикаменти для відправки в Харків.
• Передали 5 аптечок для військових.

Вінницька єпархія. Парафія Воскресіння Христового м. Вінниці передала чергову допомогу військовим ЗСУ.

У Вінницькій єпархії триває збір допомоги для постраждалих громадян Харківщини. Священики доставляють продукти харчування й інші необхідні речі у Браїлівський монастир та храми єпархії.

Чернівецька єпархія. Православні браття з Румунії і прихожани Чернівецько-Буковинської єпархії пожертвували Запорізькій єпархії УПЦ партію продуктів першої необхідності і засобів особистої гігієни для регіонів, що потребують допомоги.

30 квітня група духовенства і мирян із Запоріжжя зустріли даний вантаж у місті Дніпро.

Окрім того, протоієрей Георгій Ковальчук, клірик храму на честь святого великомученика Георгія міста Сторожинець, залізничним транспортом передав близько 2 тонн продуктів харчування (макарони, борошно, дитяче харчування і ін.) і засобів гігієни для людей, що перебувають у скрутному становищі та мешкають на території Запорізької єпархії УПЦ.

Також цими днями протоієрей Георгій Ковальчук спільно з православними волонтерами організував та відправив гуманітарну допомогу до Харківської єпархії.

2 травня настоятель парафії на честь святих апостолів Петра і Павла села Нижні Петрівці Сторожинецького благочиння ієрей Даниїл Попеску з парафіянами надав 3-тю гуманітарну допомогу Прикордонним військам ЗСУ.

Також священики Чернівецької єпархії разом з парафіянами організували святковий пасхальний стіл для військових та передали їм гуманітарну допомогу.

Сумська єпархія. Голова єпархіального відділу реабілітації постраждалих від бойових дій протоієрей Олександр Петренко організував широке коло гуманітарної благодійної допомоги для різних категорій потребуючих.

Так, мешканці п’яти сіл Бітицького старостинського округу, які постраждали від бомбових ударів російської авіації, отримали продукти харчування, медикаменти, засоби гігієни, побутової хімії, дитяче харчування, підгузники, одяг (загальний обсяг вантажу – 40 куб. м.). Двічі завозились продукти харчування до Зеленого Гаю.

За участі протоієрея Олександра Петренка було доправлено гуманітарний вантаж зі Львова, завдяки чому лікарські препарати отримали Сумський госпіталь для ветеранів війни, хірургічне відділення міської лікарні №5 та клініка «Юнікам» у Сумах.

Також було надано разову фінансову допомогу (поповнення телефонного рахунку, транспортні витрати, придбання продуктів харчуванння) – усього понад 70 разів.

Гуманітарна допомога була надана і військовим. Зокрема, було придбано та передано у підрозділ саперів спеціальне обладнання для проведення розмінувань. Підрозділ територіальної оборони отримав тридцять спальних мішків.

В нелегкі часи нашого сьогодення, прихожанами парафії Ікони Пресвятої Богородиці “Аз есмь с вами и никтоже на вы” м. Ворожба Білопільського благочиння були зібрані одяг, взуття та інші речі сім’ям, які знаходяться в тяжких життєвих обставинах. 4 травня 2022 року настоятель храму протоієрей Олександр Кривохижа передав пожертву директору КУ Білопільської міської ради “Білопільський міський центр соціальних служб” Лустенко Аллі Василівні.

Херсонська єпархія. 1 травня 2022 року громада Миколаївського Морського собору Херсона спільно з приходом Предтеченської церкви села Чаплінка передала гуманітарну допомогу для Альошківського психоневрологічного інтернату.

Віруючі зібрали кошти на придбання памперсів та предметів особистої гігієни, украй необхідних для пацієнтів інтернату.

Адміністрація закладу висловила щиру подяку за турботу та підтримку архімандриту Силуану (Пасенку), протоієрею Олександру Василюку та їхнім парафіянам.

Харківська єпархія. 4 травня 2022 року митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій передав продукти харчування, засоби гігієни та ліки харків’янам, які проживають в районі Горизонт та Сонячний міста Харкова.

Благодійну допомогу мешканцям роздали священнослужителі та волонтери Харківської єпархії.

Цього ж дня настоятель храму Озерянської ікони Божої Матері міста Харкова архімандрит Никодим (Силко) роздав продукти харчування харків’янам, які мешкають у районі Холодної Гори.

Окрім того, у Харківській єпархії була реалізована така благодійна діяльність:

• Митрополит Онуфрій передав гуманітарну допомогу харків’янам, які проживають у селищі Жуковського;
• Клірики храму святого рівноапостольного князя Володимира міста Харкова передали мешканцям Салтівки продукти харчування;
• Настоятель храму святителя та чудотворця Миколи міста Харкова роздав допомогу харків’янам;
• Вихованці Харківської духовної семінарії рознесли адресну допомогу жителям міста;
• Волонтери єпархії надали допомогу нужденним дітям та їхнім батькам, які знаходяться в укритті;
• Волонтери єпархії передали гуманітарну допомогу від митрополита Онуфрія мешканцям Харкова.

Більш детально про допомогу Харківської єпархії можна прочитати на сайті.

Кременчуцька єпархія. Звіт єпархіальної волонтерської роботи:

  • Завдяки допомозі підприємства “Кохнівський хлібзавод” волонтери Кременчуцької єпархії змогли передати допомогу у вигляді 150 буханців хліба для мешканців села Кам’яна Яруга Чугуївського району. Хліб роздав настоятель місцевого Свято-Миколаївського храму протоієрей Георгій Юрій Набока.
  • Громада Свято-Покровського храму села Кам’яні Потоки продовжує надавати гуманітарну допомогу людям, які постраждали внаслідок бойових дій та опинилися у складному становищі.
  • На Світлій седмиці парафіяни на чолі з протоієреєм Сергієм Панчуком зібрала і доставили необхідну допомогу для жителів міста Буча.
  • Єпархіальні волонтери на чолі із куратором по сортуванню та логістиці допомоги біженцям та воїнам протоієрею Костянтину Маслову зібрали ліки та медичні засоби для воїнів ЗСУ.
  • Громада храму Благовіщення Пресвятої Богородиці за період Радониці зібрала різноманітні продукти харчування переселенцям, що знайшли прихисток у Кременчуці. Настоятель храму протоієрей Павло Генсицький відзначає, що подібна допомога переселенцям та воїнам не припиняється з перших днів війни, а зараз люди навіть подвоїли свої справи милосердя.
  • Настоятель Свято-Троїцького храму Кременчука протоієрей Анатолій Дружко разом із парафіянами зібрав чергову допомогу військовим ЗСУ на передову.

Про більш детальну гуманітарну діяльність Кременчуцької єпархії можна дізнатися за посиланням.

Київська духовна академія. 3 травня 2022 року Київська духовна академія і семінарія передала медичні препарати та перев’язувальні матеріали до дитячої лікарні «Охмадит» та стаціонарів лікарень м. Києва. Також Київські духовні школи надали допомогу військовим Збройних сил України у вигляді аптечок, рукавичок, антисептиків і перев’язувальних матеріалів.

Медичні препарати для лікарень та військовослужбовців ЗСУ, що були направлені до Києва з Православного дому святого Стефана Вроцлавської єпархії Польської Православної Церкви, передав ректор Київських духовних шкіл єпископ Білогородський Сильвестр та вчений секретар протоієрей Василій Яковчук.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм.

Просмотров: 338