Мер Шепетівки влаштував провокацію перед місцевим кафедральним собором УПЦ (відео)

Віруючі Михайлівського кафедрального собору після завершення незаконних зборів, чергують в храмі, моляться та збираються завтра звершувати Божественну літургію.

7 травня 2022 року у м. Шепетівка Хмельницької області біля Михайлівського кафедрального собору Шепетівської єпархії УПЦ мер міста Віталій Бузиль зібрав натовп своїх прихильників, на якому оголосив про перехід релігійної громади собору в «ПЦУ». Про це Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ повідомив настоятель собору протоієрей Михаїл Мацола.

Напередодні у соцмережах В. Бузиль та інші пабліки розповсюдили заклик прийти всім охочим до собору о 18:00, з метою переведення в розкол кафедрального собору.

Парафіяни собору вранці не змогли потрапити в храм, оскільки вхід у нього заблокували молодики, на чолі з представником тероборони, який, за словами настоятеля раніше переконував його перейти в «ПЦУ».

Пізніше віруючим вдалося зайти до церкви, де архієпископ Шепетівський і Славутський Євсевій очолив молебень.

Майже півтисячі парафіян зібралися на молитву та, щоб відстояти свою святиню. Поки віруючі молилися, ті, хто зібрався перед Собором, вигукували різні образи та погрози.

«Слава Богу, силових сутичок не було. Один раз відбулася спроба прорватися у храм. Але поліція їх не пропустила. Тоді наші віруючі вийшли на поріг собору й з молитвою стали на його захист», — розповів отець-настоятель.

Незаконне зібрання на порозі храму очолив мер, який, маніпулюючи своїми виборцями, сказав: «в місті Шепетівка не має бути церкви, яка керується з Москви», й влаштував «голосування» за перехід парафії кафедрального собору в «ПЦУ».

«Ми намагалися пояснити меру, що він обманює, адже наша Церква аж ніяк не керується з Москви. Проте він поводив себе так, ніби ми всі порожнє місце. Збори людей, які не мають жодного відношення до релігійної громади, вирішували нашу долю. У нас в місті є безліч конфесій, хто зібрався перед собором і голосував за перехід парафії УПЦ в «ПЦУ» — абсолютно невідомо. Усі наші парафіяни, яких було близько 500 осіб, засвідчили свою вірність Українській Православній Церкві, та їх вибір мера та його помічників не цікавив. Проте мер вже написав у себе у фейсбук, що парафія одноголосно вирішила перейти в «ПЦУ»».

Отець Михаїл розповів, що в храмі лишилися чергувати віруючі, всю ніч буде лунати молитва, а вранці планують звершувати Божественну літургію.

«Відомо, що завтра буде скликана сесія, де будуть приймати рішення про нашу парафію. Я вважаю, що всі ці дії можновладця  — це перевищення його посадових обов’язків, порушення Конституції України та Міжнародної Конвенції з прав людини», — сказав священнослужитель.

Він нагадав, що в єпархії та у Соборі постійно моляться за захисників Вітчизни, допомагають армії та усім нужденним, а в єпархіальному управлінні проживає 20 переселенців.

«Те, що робить у ці дні, коли йде війна, мер, ніщо інше, як розпалювання релігійної ворожнечі в місті та розкол українського суспільства зсередини», — резюмував протоієрей Михаїл.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм

 

Просмотров: 9670