У Бориспільській та Конотопській єпархіях категорично засудили дискримінаційні рішення місцевих органів влади

У Бориспільській та Конотопській єпархіях Української Православної Церкви категорично засудили дискримінаційні рішення місцевих органів влади щодо “призупинення діяльності Української Православної Церкви на території громад”. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби Бориспільської та Конотопської єпархій.

У коментарі Юридичного відділу Бориспільської єпархії щодо рішення сесії  Броварської  міської ради від 06 травня 2022 року, яким “було призупинено діяльність Української Православної Церкви на території громади на весь період воєнного стану”, зокрема, зазначається: “Вважаємо таке рішення Броварської міської ради незаконним та таким, що порушує конституційні права громадян на свободу віросповідання”.

Повідомляється, що текст зазначеного рішення не був оприлюднений. Але, згідно з повідомленням на офіційному сайті ради планують провести наступні дії: встановити охорону об’єктів  нерухомості церковних громад УПЦ і ввести особливий режим їхньої роботи. Під забороною будуть проведення зборів, мітингів, ходів та всіх інших масових заходів. Як вбачається з коментарів мера м. Бровари Сапожка І.В., місцева влада активно наполягає на переході релігійних громад Української Православної Церкви у підпорядкування “ПЦУ”.

“Відповідно до ст. 19 Конституції України, «Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України», – йдеться у повідомленні. – Жодний закон або нормативно – правовий акт України не наділяє органи місцевого самоврядування правом забороняти або втручатися у діяльність релігійних організацій, навіть за умови воєнного стану. А вимога посадових осіб органів місцевого самоврядування про зміну підлеглості релігійних громад УПЦ на користь новоутвореної  ПЦУ, є втручанням у внутрішні справи релігійної громади. Це суперечить як Європейській Конвенції з прав людини, так і Конституції України, оскільки «Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави» (ст. 35 Конституції України)”.

З огляду на вищезазначене, у Юридичному відділі констатують, “що рішення про заборону діяльності релігійних громад УПЦ є незаконним та не має ніякої юридичної сили”.

“Під час воєнного стану в Україні продовжують діяти закони нашої держави, в тому числі і Кримінальний кодекс України. Слід нагадати депутатам місцевих рад про те, що за перешкоджання здійсненню релігійних обрядів передбачена відповідальність за ст. 180 Кримінального кодексу України, – нагадують юристи. – В разі блокування входу до релігійних споруд, або створенні будь – яких інших перешкод для проведення богослужінь, радимо звертатися до правоохоронних органів із заявою про вчинення кримінального правопорушення”.

5 травня архієпископ Конотопський і Глухівський Роман опублікував відкритий лист до голови міста Конотоп Артема Юрійовича Семеніхіна, у якому, зокрема, закликав останнього не втручатися у справи Церкви.

Раніше мер Конотопа підписав указ про заборону в місті Української Православної Церкви та розпорядився описати майно храмів, а самі храми – опечатати та взяти під охорону.

“Шановний пане Артеме! Знаходячись на такій відповідальній посаді як Ваша, ви певно знаєте що, єдиним джерелом влади в нашій Державі є народ. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності Держави. Ніхто не може узурпувати державну владу. Ці положення закріплені в головному законі нашої держави – Конституції України, – написав архієпископ Роман у своєму листі. – Тому нагадуємо Вам що: в Україні не існує ніякої так званої «Московської Церкви», а є Українська Православна Церква, про це свідчить Томос – Грамота 27.10.1990 року. Тобто незалежність Українська Церква отримала навіть раніше ніж наша Держава. Українська Православна Церква незалежна та самостійна у своєму управлінні та устрої! Це стосується всіх сфер існування та реалізації влади у Церкві. УПЦ має свій центр управління в місті Києві – Собор УПЦ та Священний Синод УПЦ, які очолює наш Предстоятель, що носить титул – Блаженніший Митрополит Київський і всієї України. Нагадуємо, що саме народу вирішувати в яку церкву йому ходити або не ходити взагалі”.

Керуючий Конотопською єпархією нагадав меру: “Вас обрали головою міста, щоб поліпшити умови життя в ньому, забезпечити соціальну сферу, створити робочі місця та завести інвестиції. А Ви замість цього втручаєтесь у справи Церкви та вирішуєте, яка церква правильна, а яка неправильна. Нагадуємо, що право на вільне віросповідання закріплене 35 статтею Конституції України, і жодна людина не може його порушувати, навіть у час воєнного стану”.

“Ми наполегливо просимо дослухатися до слів нашого Президента, та не сіяти ворожнечу поміж українським населенням, тим паче у такий складний час для нашої країни, коли наші віряни, тримаючи зброю у руках, стоять перед лицем ворога України, та повинні консолідувати всі сили суспільства у боротьбі із загарбниками. Гинуть наші громадяни не залежно від віку та релігійних уподобань.

А Ви, своїми піардіями, працюєте на користь ворога та допомагаєте йому руйнувати нашу державність і нищити наше населення. Просимо Вас – зупиніться, будь ласка, прямо зараз, та почніть працювати на користь славного міста Конотоп та нашої Неньки України”, – закликав Артема Семеніхіна ієрарх УПЦ.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм

Просмотров: 4448