Заява Київської Митрополії УПЦ з приводу рішень про заборону діяльності релігійних громад Української Православної Церкви

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує Заяву Київської Митрополії Української Православної Церкви з приводу рішень про заборону діяльності релігійних громад Української Православної Церкви. 

Уже понад два місяці триває героїчне протистояння Українського Народу російському вторгненню. З першого дня військової агресії з боку Росії Українська Православна Церква засудила цю війну і долучилася до захисту територіальної цілісності і суверенітету України. Сьогодні православні віряни зі зброєю в руках відстоюють кордони нашої Батьківщини, виборюючи всім українцям право на мирне життя у своїй Державі.

Українська Православна Церква всіляко підтримує Збройні сили України та усіх захисників, забезпечує притулок тисячам переселенців, постійно надає благодійну допомогу нужденним. Такі справи є свідченням справжнього патріотизму, любові та відданості Українській землі. Війна об’єднала всіх нас у спільній меті – захисті України.

Проте, останнім часом спостерігається вкрай небезпечне загострення протистояння на релігійному ґрунті. У деяких регіонах органи місцевого самоврядування, грубо порушуючи Конституцію України, через надумані та свідомо неправдиві звинувачення, ухвалюють рішення про заборону або обмеження діяльності релігійних громад Української Православної Церкви в їх адміністративно-територіальних межах. На сьогодні відомо про два десятки таких випадків. Особливе занепокоєння викликає ситуація на Київщині, де, зокрема, у Броварах міською радою було ухвалене рішення про «призупинення діяльності Української Православної Церкви на території громади». Наголошуємо, що навіть воєнний стан не надає такого права місцевому самоврядуванню. Тому схильні вважати, що прийняття такого роду рішень відбувається з мовчазної згоди Військової обласної адміністрації, а може навіть і за її участі, оскільки існує інформація, що головам ОТГ розсилаються інструкції, за якими від них вимагають заборонити діяльність релігійних громад УПЦ з метою подальшого захоплення та «переходу» до «ПЦУ». Вбачається, що такі дії органів місцевого самоврядування набувають системності, мають ознаки підривної та диверсійної діяльності, а також суперечать позиції Офісу Президента, та голови Верховної Ради України.

Заявляємо, що такі рішення є злочинними та завідомо незаконними. На додаток, вони стають причиною внутрішнього ослаблення нашої Держави  в умовах війни та суттєвою перешкодою задля досягнення миру в Україні, до якого ми усі прагнемо, і за який нині проливається кров.

Закликаємо органи державної влади, органи місцевого самоврядування, депутатів, та усіх, хто причетний до ухвалення цих рішень, припинити порушувати Закони та Конституцію України, скасувати незаконні рішення про заборону діяльності релігійних громад УПЦ, та не уподібнюватись у своїх справах справжнім ворогам нашої Батьківщини й не розпочинати релігійну війну в Україні.

Раніше було опубліковано заяву Юридичного відділу щодо незаконних рішень органів місцевого самоврядування про заборону діяльності релігійних громад Української Православної Церкви.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм

Просмотров: 13138