На Рівненщині прихильники “ПЦУ” після невдалої спроби захопити храм УПЦ, опечатали його

8 травня 2022 року, свято жон–мироносиць, у селі Милятин на Рівненщині прихильники “ПЦУ”, після того, як провели незаконні збори у клубі, намагалася силоміць захопити церкву, яка належить релігійній громаді УПЦ. Після невдалої спроби, церкву опечатала одна з прихильниць “ПЦУ” начебто до розв’язання питання у правовій площині. Про це повідомила прес-служба Рівненської єпархії, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Зазначається, що у місцевому клубі  села Милятин відбулися збори, на яких місцеві та не місцеві жителі проголосували за утворення парафії “ПЦУ”.

«Про ці збори релігійну громаду УПЦ ніхто не повідомив, – розповідає матушка Тетяна Сегень, староста церкви. – Раніше мені телефонували і питали дозволу провести у храмі, але я сказала, що в церкві не проводять такі зібрання».

Як розповіли місцеві жителі, на збори та проведення їх у клубі милятинців підбурив голова ОТГ Юрій Ягодка. Раніше  саме під його приводом було захоплено храм УПЦ у селі Розваж.

Однією з ініціаторок зборів, начебто зі зміни конфесійної приналежності, є Чарещук Софія, котра усе життя жила за межами населеного пункту, працювала у КРУ, однак на пенсії оселилась у Милятині, в батьківській хаті.

У єпархії зазначають, що “через брак роботи жінка  стала проявляти різну активність, яка, стверджують місцеві, призвела до того, що у селі закрили школу, клуб і фап”.

«Сьогодні Черещук Софія закрила й церкву, – розповідають віряни УПЦ села Милятин. – Сама збори провела, потім людей привела на територію храму, поводила себе неадекватно, шарпала матушку і  власноруч опечатала храм».

Настоятель церкви у селі Милятин протоієрей Андрій Ющук звершує богослужіння на двох парафіях. У Милятин прийшов після того, як рік тому помер настоятель Сергій Сегень.

“Голосування, яке відбулося у клубі,  не означає, що релігійна громада УПЦ перейшла в ПЦУ, адже релігійної громади на зборах не було. Були жителі села, а також люди, котрі народились у селі, але давно у ньому не живуть, не ходять до церкви, не піклуються про релігійну споруду”, – зазначив отець Андрій.

Люди, котрі вирішували долю храму у сільському клубі, згодом з погрозами прийшли на територію церкви та вимагали віддати ключі від дверей. Очевидці розповідають, що лунали погрози про болгарки  та силовий захват. Присутні на території храму правоохоронці у події не втручались, утім, запропонували домовитись та не руйнувати споруду. Храм опечатала ініціаторка зміни юрисдикції пані Черещук, перед цим змінивши серцевини замків. Ключі від дверей церкви поклали у банку, законсервували та віддали старості села, начебто до розв’язання питання у правовій площині.

Підписуйтесь на наш канал у Телеграм

Просмотров: 3337