Ось така «автокефалія». Синод Константинопольської Церкви наголосив, що лише він буде вирішувати, що можна, і що заборонено «ПЦУ»

Своїм рішенням у Стамбулі синод Константинопольської Церкви ще раз підкреслив обмеження для діяльності «ПЦУ», які прописані у виданому у 2018 році томосі.

9 травня 2022 року синод Константинопольської церкви підкреслив, що «Автокефальна Церква України не має канонічної юрисдикції в діаспорі, згідно з її Томосом про автокефалію», тому вона не може провадити діяльність поза межами України. Зокрема, мова йшла про Австралійський континент. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на orthodoxtimes.com.

Синод оголосив, що Константинопольський патріархат забирає собі всі парафії в Австралії, які вважали себе приналежними чи то до «ПЦУ», чи до «УПЦ КП». Більш того, «піклуючись про українців», синод навіть ліквідував присутність в Австралії своєї структури для українських парафій, якими до того опікувався митрополит Антоній (Щерба), і всіх їх нівелював з грецькими парафіями, підпорядкувавши Австралійському митрополиту Макарію (Грініезакісу).

Як зазначається у комюніке синоду: «Цим кроком Синод визнав адміністративну спроможність і любов Архієпископа Австралійського до українських парафій».

Окремо у Стамбулі ще раз нагадали, що ніякого «Київського патріархату» ніколи не існувало: «Мати Свята Христова Велика Церква ніколи не визнавала митрополита Філарета як «Патріарха Київського» та існування «Київського Патріархату»».

Зазначимо, що цю заяву цілковито оминули своєю увагою різноманітні «релігійні експерти», адже у Стамбулі ще раз вказали українським розкольникам на їх місце, пояснюючи, що згідно з томосом, «автокефалія» — це далеко не те, що уявляли собі українці.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм

Просмотров: 83697