Фіктивні переходи: як чиновники та «активісти» допомагають РФ у війні з Україною

Чиновники та «активісти» в Рівненській та Волинській областях, вчиняючи незаконні дії, позбавляють віруючих Української Православної Церкви їх храмів та розпалюють релігійну ворожнечу. Попри заклики влади цього не робити, таким чином вони працюють виключно в інтересах ворога, якому вигідний розкол українського суспільства.

Так, у селі Перенятин голова Дубенської військової адміністрації Всеволод Пекарський віддав ключі від опечатаного раніше храму УПЦ прихильникам «ПЦУ». На Волині у селі Пальчі «активісти» зрізали замки у Покровському храмі та передали його розкольникам, а у волинському селі Озеро парафіян УПЦ «перевели» в «ПЦУ», поки вони молилися в храмі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

10 травня 2022 року у селі Перенятин колишнього Радивилівського району у церкві, яка за документами належала релігійній громаді УПЦ, прихильники «ПЦУ» провели перше богослужіння. Ключі від храму, який через міжконфесійну суперечку опломбували минулого тижня, церковним рейдерам віддав голова Дубенської військової адміністрації Всеволод Пекарський, повідомляє прес-служба Рівненської єпархії.

Разом з тим, Дубенська військова адміністрація так і не пояснила, хто наділив її чиновника компетенцією роздавати ключі від релігійних споруд. У вірян постало законне питання – можливо військовій адміністрації у Дубенському районі просто немає чим більше займатися під час військового стану в країні, і тому вона зосередила свою увагу на питаннях конфесійної приналежності, використовуючи і робочий час адміністративний ресурс?

«Це відновлення рейдерської схеми часів Порошенка. У селі скликають збори не релігійної громади, а села, що є порушенням українського законодавства, адже рішення зі зміни конфесійної приналежності, приймає виключно релігійна громада, – коментує протоієрей Віктор Земляний, керівник відділу з питань міжконфесійного врегулювання при Рівненській єпархії УПЦ. – Саме на основі цих зборів чиновники ОВА дозволили перереєстрацію релігійної громади, не взявши до уваги звернення від наявної релігійної громади УПЦ з підписами, про те, що вони участі у зборах не брали».

Віряни УПЦ, наперед передбачаючи розвиток подій, перейшли молитися ще минулої неділі у невеличку капличку.

«У селі ситуація напружена, свою родину я змушений був вивезти через агресію. Сподіваюсь після того, як люди з ПЦУ заволоділи храмом, припинять нападки на вірян УПЦ і ми зможемо молитись, адже право на вільне віросповідання передбачено Конституцією України. Закликаю усі гілки влади забезпечити нам це право», – зазначає ієрей Олександр Гнесь, настоятель Свято-Троїцької церкви села Перенятин.

В єпархії звертають увагу, що у голосуванні на зборах села за перехід в «ПЦУ» брали участь не лише жителі села, а протокол зборів підписували неповнолітні особи.

Черговий храм УПЦ на Волині перевели до «ПЦУ» без участі настоятеля та парафіян. У селі Озеро Луцького району клірики та прихильники «ПЦУ» ініціювали збори мешканців села з питання «переведення» Покровського храму до структури Думенка. Поки віряни УПЦ молилися на богослужінні разом зі своїм настоятелем, «клірики ПЦУ», чоловіки у військовій формі з навколишніх сіл та інші активісти влаштували голосування на березі водойми.

Як повідомляє сайт СПЖ з посиланням на «12 канал», настоятель храму отець Михайло та віряни Української Православної Церкви у цьому «вічі» не брали участі. Люди в рясах з «ПЦУ» оголосили в мікрофони про «перехід» до них Покровського храму і попрямували до церкви, так і не дочекавшись, коли скінчиться служба. Попри протести парафіян, натовп «вірян» на чолі зі «священником ПЦУ» зламав хвіртку та увірвався на територію «свого» храму. У отця Михайла вимагали ключі, а отримавши відмову – опечатали двері.

8 травня у селі Пальче Волинської області прихильники «ПЦУ» теж застосували відпрацьований сценарій «переходу» храму до розкольників. Активісти «ПЦУ» провели голосування серед мешканців села, щоб отримати Покровський храм. Як повідомляє pershyj.com, розкольники запропонували приєднатися до них настоятелю храму отцю Петру (Муляру) та парафіянам, але отримали категоричну відмову.

Прибічники «ПЦУ» провели збори за перехід парафії до «ПЦУ», але через те, що настоятеля та старости на них не було, радикали зрізали замок храму. Після цього рейдери провели тут свою першу «службу».

Нагадаємо, Глава Офісу Президента України Андрій Єрмак ще 21 березня наголосив, що ті, хто сьогодні використовує тему релігії та заклики до погромів працюють на користь Росії з метою внутрішнього розколу українського суспільства.

«Останнім часом в соцмережах, чатах населених пунктів з‘являється величезна кількість дезінформаційних публікацій та фейкових вкидів, які розганяються російськими ботами та «корисними ідіотами» в Україні», — написав Глава ОП.

За словами Андрія Єрмака, «ідеї навколо релігійного конфлікту через наявність в Україні «російської церкви». Заклики до погромів», — це одна з тем, яка сьогодні використовується для внутрішніх конфліктів росіянами. Глава Офісу Президента підкреслив, що «будь-який розкол вигідний виключно нашим ворогам».

Перераховані ситуації підтверджують сумний факт – серед чиновників Рівненщини та Волині є ті, хто, вдаючись до політичного піару на темі релігії, блюзнірно працює за сценаріями РФ. Не маючи чим похвалитись у сфері своїх безпосередніх обов’язків, за які отримують державну зарплатню, вони активно підіграють агресору, дискредитуючи Україну перед світовою спільнотою.

Підписуйтесь на наш канал у Телеграм

 

Просмотров: 1854