Предстоятель очолив хіротонію архімандрита Феодосія (Мінтенка) в єпископа Городищенського (+відео)

16 травня 2022 року, у день пам’яті преподобного Феодосія, ігумена Печерського, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Святкове богослужіння відбулось у храмі на честь преподобного Агапіта Печерського. Сонм єпископів УПЦ на чолі з Предстоятелем звершив архієрейську хіротонію архімандрита Феодосія (Мінтенка). Його обрали єпископом Городищенським, вікарієм Шепетівської єпархії, на останньому засіданні Священного Синоду УПЦ 12 травня 2022 року.

Традиційно перед хіротонією відбувся особливий чин. Архімандрит Феодосій виголосив сповідання віри та склав обітниці берегти у чистості Священне Передання Церкви.

Предстоятелю співслужили намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Фастівський Даміан, архієпископ Шепетівський і Славутський Євсевій, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Вишневський Спиридон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Бишівський Кирил, єпископ Городищенський Феодосій, духовенство обителі та гості у священному сані.

У слові проповіді після читання Євангелія Блаженніший владика розповів вірянам про життя преподобного Феодосія як приклад смирення та прославлення Бога.

За Літургією піднесли прохання про мир на українській землі, про позбавлення від ворога, щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки, щоб Господь благословив людей доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь напоумив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

На завершення богослужіння Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до єпископа Городищенського Феодосія зі Словом і вручив йому архієрейський жезл. Новий архієрей за традицією подав вірянам своє перше архіпастирське благословення.

Після Божественної літургії відбувся хресний хід до Дальніх печер обителі. Там звершили молебень преподобному Феодосію. Предстоятель окропив вірян святою водою та привітав зі святом.

Підписуйтесь на наш канал у Телеграм

Просмотров: 3071