Преподобний Феодосій молиться за всю нашу землю, щоб Господь благословив нас миром — Предстоятель (відео)

У своїй проповіді в день пам’яті преподобного Феодосія Печерського Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про подвижницьке життя ігумена Києво-Печерської обителі, як приклад смирення і благочестя, зазначивши, що святий і сьогодні перед престолом Божим молиться за тих, хто живе в Лаврі, хто відвідує її, і за всю нашу землю, щоб Господь благословив нас миром. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Преподобний Феодосій – великий світильник благодаті Божої, який засяяв у 11 столітті й на цьому місці творив свої подвиги. Він прийшов до цієї обителі, коли йому було 23 роки, молодий юнак, і став учнем преподобного Антонія, засновника цієї обителі. Тоді монастир мав інший вигляд, ченців було не так багато, але духовне життя вони вели дуже високе та досконале», – сказав Предстоятель.

Преподобний Феодосій був другим ігуменом цієї обителі після преподобного Варлаама.

«Це був такий незвичайний ігумен, який показував братії як слід жити не лише словом, а й своїм прикладом. Він не гребував ніяким послухом: працював у саду, на городі, замітав двір, на пекарні — працював як простий чернець. І до церкви він приходив завжди першим. І в усіх подвигах він був попереду всієї братії. Це був великий приклад благочестя та подвигу чернечого. Багато хто з братії наслідували преподобного Феодосія і стали святими угодниками Божими. Смиренність його була незвичайною. За його боголюбство і смиренність до нього мали глибоку повагу і князі, і знатні люди, і чиновники, і прості люди», – зазначив Архіпастир.

Його Блаженство наголосив, що своїм життям преподобний Феодосій постійно прославляв Ім’я Боже, просіявши багатьма подвигами та дивними справами.

«Те життя, яке він проводив, навертало багатьох людей на шлях Божественних законів, що ведуть до вічного життя, — сказав Блаженніший владика. <…> І сьогодні преподобний Феодосій перед престолом Божим молиться за нас грішних. За тих, хто живе у цій святій обителі, за тих, хто відвідує її. І молиться за всю нашу землю, щоб Господь дав нам розум любити одне одного, любити Бога. Щоб Господь благословив нас миром».

«Молитвами святого преподобного Феодосія нехай Господь береже кожного з нас на шляхах нашого життя, щоб наше земне життя завершилося тим, чим воно має завершитися – вічним спасінням у Христі Іісусі, Господі нашому, Якому від нас слава, честь і поклоніння нині й у нескінченні віки. Амінь», — побажав Митрополит Онуфрій.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм

Просмотров: 285