На Хмельниччині порушили шість кримінальних справ щодо захоплення храмів УПЦ прибічниками “ПЦУ”

За фактом захоплень храмів Української Православної Церкви у Хмельницькій області порушено шість кримінальних справ. Про це повідомила помічник депутата Кам’янець-Подільської міськради, правозахисниця Вікторія Святославівна Кохановська на своїй сторінці у Facebook, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Якщо кримінальні справи не будуть розглянуті на місці, я направлю відповідні петиції до Генпрокуратури та Президента України», – заявила Вікторія Кохановська.

Правозахисник пообіцяла вжити заходів для того, щоб чиновники, які гальмують розгляд справ, були покарані.

Вона повідомила, що після захоплень церков пропадають ікони та церковне начиння, яке намагаються вивезти за кордон та продати.

«Храм є приватною власністю та зареєстрований на церковну громаду. Захоплення храму за правовими наслідками не відрізняється від замаху на будь-яку іншу приватну власність. Просто це все робиться під гаслами патріотизму», – наголосила юрист.

Прибічники “ПЦУ” не мають юридичного права на храми, побудовані іншими релігійними громадами. За словами Кохановської, люди, які захоплюють храми, нічим не відрізняються від злочинної організації, яка «групою захоплює майно». «Ви сьогодні церкву захопили, а завтра туди не йдете та не молитеся», – додала вона.

“В Україні – Українські церкви, до яких ходять та моляться Богові українці, – наголосила правозахисниця. – Під час війни створюються не зрозумілі угрупування під гаслами патріотизму (мається на увазі “Комітет самоорганізації населення мікрорайону Ружична”, які незаконно опечатують храми УПЦ в регіоні – ред.).  Вона підкреслила, що провокується релігійна війна всередині країни та під керівництвом політичних партій Порошенка та “Свободи”, що на користь тільки ворогу, якому не вигідна єдність українців, яку й намагаються зруйнувати такі псевдопатріоти.

Вікторія Кохановська опублікувала зразок заяви до Правоохоронних органів України щодо недотримання Законодавства України, прояву дискримінації та намагання розпалювання релігійної ворожнечі на мирній території нашої держави (Про вчинення кримінального злочину невстановленими (відомими) особами з передбаченою відповідальністю відповідно ст. 161. Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками, ст.191 Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем Кримінального Кодексу України, Прояви дискримінації по відношенню до громадян України під час оголошення воєнного стану в Україні. Порушення ст. 35 Конституційних норм, прав та обов’язків).

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм.

Просмотров: 8481