У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Репортаж. Ч. 53

Духовенство та віряни Української Православної Церкви підтримують українське військо, медичні установи, біженців й усіх нужденних. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує п’ятдесят третю частину репортажу з різних єпархій України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 52.

Києво-Печерська Лавра постійно надає допомогу нужденним. Наразі особливу потребу у необхідних ліках відчувають медичні установи. Тож цього разу братія Печерської обителі передала медпрепарати до відділення екстреної медичної допомоги м. Харкова, а також до лікарень та госпіталів м. Києва.

Від керівництва медустанов надійшла письмово велика подяка за надану благодійну допомогу медпрепаратами для тяжкохворих опікових та онкологічних пацієнтів.

Вінницька єпархія. 14 травня 2022 року митрополит Вінницький і Барський Варсонофій особисто передав гуманітарну допомогу жителям с. Озера Бородянського району Київської області. Дану допомогу було зібрано за допомогою Міжнародного благодійного «Українсько-німецького гуманітарного фонду».

Вантаж роздавали на території Архангело-Михайлівського храму. Митрополит Варсонофій разом з настоятелем храму протоієреєм Михаїлом Файкуном передали людям засоби гігієни, одяг та продукти харчування.

Наостанок архієрей відвідав будинок отця Михаїла, який він вимушений був покинути в перші дні війни та у який в цей період увірвалися і проживали окупанти.

Мукачівська єпархія. 17 травня 2022 року в Єпархіальному управлінні митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор освятив позашляховик для прикордонників, в придбанні якого взяла участь Мукачівська єпархія.

Митрополит Феодор побажав всім прикордонникам та військовим Збройних сил України милості від Бога, духовної міцності та перемоги.

З міста Марсель (Франція) для Ужгородського міського територіального центру соціального обслуговування було передано пілокітні мильниці. Безпосередню участь у передачі гуманітарної допомоги взяв настоятель храму на честь собору Карпатських святих протоієрей Петро Грига.

Частину медичної допомоги було передано в лікарню №12 м. Києва.

Дніпропетровська єпархія. З благословення митрополита Дніпропетровського та Павлоградського Іринея, протягом десяти місяців Товариство милосердя святителя Луки Кримського годує безпритульних та нужденних у м. Дніпрі.

За допомогою звертаються як місцеві мешканці, так і вимушені переселенці.

Криворізька єпархія. Стараннями ігумені Анастасії (Алфімової), сестер та прихожан Свято-Покровського жіночого монастиря м. Кривий Ріг була зібрана та передана допомога військовослужбовцям Збройних Сил України. Окрім продуктів харчування та медикаментів для українських військових, були передані засоби військової амуніції, ноші, маскувальні сітки, а також надана допомога з ремонтом автомобілів, що знаходяться у власності ЗСУ.

Ніжинська єпархія. 16 травня 2022 року з благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента голова єпархіального відділу з благодійності та соціального служіння ієрей Олександр Гладиш спільно з духовенством Ніжинської єпархії відвідали Прилуцький обласний дитячий будинок «Надія».

Священники привітали вихованців закладу зі святом Воскресіння Христового та передали їм гуманітарну допомогу від Ніжинської єпархії – подарунки, продукти харчування, дитячий одяг, засоби особистої гігієни та розвиваючі іграшки.

17 травня 2022 року клірик Миколаївського кафедрального собору Ніжина протодиякон Григорій Гришко передав гуманітарну допомогу місцевій бригаді військових Збройних Сил України

У складі допомоги були продукти швидкого приготування та засоби особистої гігієни.

Цього ж дня благочинний 1-го Ніжинського округу протоієрей Михаїл Борканин та голова єпархіального відділу з благодійності та соціального служіння ієрей Олександр Гладиш передали до Ніжинського комунального підприємства «Школярик» продукти харчування для потреб українських військових та цивільних мешканців Чернігівщини, що перебувають на лікуванні у медичних закладах Ніжина.

Одеська єпархія продовжує надавати всебічну допомогу тимчасово переміщеним громадянам, а також нужденним людям та військовослужбовцям. Зокрема, храм святої мучениці Тетяни у с. Вигода з початку війни приймає переселенців. Їм надано житло та все необхідне для життя. У храмі святого великомученика Іоанна Нового Сочавського у Білгороді-Дністровському за час війни було роздано нужденним жителям 9400 булок хліба та 6700 кг продуктів. Також протоієрей Димитрій Чеботарьов з активістами надали посильну допомогу сім’ї, яка постраждала внаслідок ракетного обстрілу Одеси. Мати з дочкою, чия квартира згоріла, отримали продукти, предмети побуту та засоби гігієни.

Крім того, духовенство та парафіяни храмів Одеської єпархії регулярно передають продукти та готові обіди на блокпости, які розташовані в регіоні, та надають духовну підтримку військовослужбовцям. А на залізничному вокзалі Одеси наші волонтери з числа священнослужителів та активних парафіян щодня роздають гарячй чай та частування всім, хто зустрічає, проводжає та прибуває в Одесу.

Тернопільська єпархія. Зусиллями молодіжного відділу та волонтерів Тернопільської єпархії було передано більше 2000 смачних пряників для Захисників України.

Також для військових православні віряни з с. Брикова передали випічку.

Сумська єпархія. З перших днів повномасштабного російського вторгнення Іллінська парафія с. Угроїди активно допомагає захисникам України та нужденним громадянам.

За цей час продуктові вантажі, зібрані небайдужими парафіянами, неодноразово відправлялись до центру об’єднаної територіальної громади – селища Краснопілля, звідки були передані пацієнтам психоневрологічного інтернату та для потреб обласного централізованого штабу гуманітарної допомоги.

Також теплі речі, засоби гігієни, мішки для спорудження фортифікаційних споруд, закуплені громадою, та продукти тривалого вжитку були направлені підрозділам місцевої територіальної оборони.

Підрозділам Збройних Сил України були відправлені продуктові пожертви парафіян храму.

Не лишились осторонь волонтерської діяльності і вихованці діючої при Іллінському храмі недільної школи. Свої побажання захисникам вони відобразили у тематичних малюнках, а також власноруч розмалювали для воїнів пасхальні писанки.

Крім цього, впродовж Великого посту у громаді проходила парафіяльна акція по збору коштів для потреб ЗСУ. Центральний етап акції, який супроводжувався виставкою дитячих малюнків та запашним козацьким кулішем, пройшов у Вербну неділю. В результаті акції було зібрано 10,6 тис грн. Ці кошти разом з дитячими малюнками, пасхальними пасочками та іншою святковою провізією відправились воїнам.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм.

Просмотров: 567