Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив постриг у чтеці в Академічному храмі КДАіС (+відео)

21 травня 2022 року, у день пам’яті святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Академічному храмі Київської духовної академії на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Перед Літургією Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив чин хіротесії у чтеці над студентами 4-го курсу Київської духовної семінарії.

Чтець – перший чин православного кліру, нижчий ступінь церковнослужителя. У чтеці посвячує єпископ через хіротесію – священнодійство, яке звершується архієрейським благословінням, постриженням та покладанням рук у знак затвердження на церковній посаді. Обов’язком того, хто прийняв це служіння, є читання богослужбових текстів та Священного Писання (окрім Євангелія) у храмі. У давнину чтеці не лише читали Священне Писання, але й тлумачили його і перекладали на місцеву мову, що вимагало значної освіченості. У чині чтеця розпочинали своє служіння Церкві великі святі отці: свт. Григорій Богослов, свт. Василій Великий та свт. Іоанн Златоуст. У Київських духовних школах традиційно постриг звершують над студентами випускного курсу семінарії.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, ректор Київської духовної академії єпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Згурівський Амвросій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, викладачі та студенти Київських духовних шкіл у священному сані.

Богослужбові піснеспіви виконував хор студентів КДАіС під керівництвом архімандрита Леонтія (Тупкала).

За Літургією піднесли прохання про мир на українській землі, про позбавлення від ворога, щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки, щоб Господь благословив людей доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь напоумив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після запричасного вірша проповідь виголосив доцент Академії архімандрит Дамаскін (Лебедь). Новопострижені чтеці приступили до таїнства Причастя.

Після відпусту Блаженніший владика привітав учасників богослужіння зі святом. Студенти подякували Предстоятелю за архіпастирську опіку. Наприкінці зробили спільне пам’ятне фото.

Нагадаємо, Предстоятель очолив хіротонію архімандрита Феодосія (Мінтенка) в єпископа Городищенського.

Підписуйтесь на наш канал у Телеграм

Просмотров: 11523