Віряни УПЦ дають відсіч прихильникам «ПЦУ», захищаючи православні святині

У різних областях України православні віряни на законодавчому рівні відстоюють свої конституційні права належати до Української Православної Церкви та захищають свої храми від незаконного переведення у «ПЦУ». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

8 травня 2022 року у Рівненській єпархії настоятель Свято-Успенського храму села Глинськ колишнього Здолбунівського району одразу після звершення Літургії провів голосування, на якому було поставлено питання про юрисдикційну приналежність релігійної громади храму. Усі парафіяни храму одностайно проголосували проти виходу з УПЦ.

Причиною голосування стала чергова провокація зі сторони прихильників «ПЦУ».

«У Глинську збирали якісь підписи, кажуть, щоб “об’єднати церкву”. Ініціативна група, яка була створена виключно з прихильників “ПЦУ”, часто агітувала жителів, нав’язувала їм свою думку. Вдавалися збирачі і до підробки підписів», – написав на своїй сторінці у Facebook настоятель храму протоієрей Василь Начев.

Священик також зазначив, що відповідно до Закону України вирішувати юрисдикційну приналежність храму може лише прихожани храму, а не всі жителі села або віряни інших конфесій.

6 травня голова Рівненської облради Сергій Кондрачук подав до облради звернення щодо заборони діяльності УПЦ в Рівненській області. У відповідь на це Рівненський підрозділ Громадської спілки «МИРЯНИ» звернулися до голови облради із попередженням про неприпустимість порушення чинного законодавства.

«Такі заяви і подальші дії, які вони провокують, вважаємо такими, що допомагають агресору й спрямованими на деморалізацію українського війська, сприяють розпалюванню ворожнечі в нашій Рівненській області», – заявили «Миряни» у своєму зверненні.

У результаті звернення ГО «МИРЯНИ» Голова Рівненської обласної ради Кондрачук С. Ю. не виніс на розгляд Ради проекту, пов’язаних із забороною Української Православної Церкви на Рівненщині та назвав його «популістським». Втім від своїх ідей заборонити УПЦ чиновник не відмовляється.

У Хмельницькій єпархії благочинний Летичівського округу протоієрей Димитрій Стецько, який має також юридичну освіту, після провокативного допису в соціальній мережі в судовому порядку притягнув до відповідальності порушників.

22 травня відновилися богослужіння в Успенському храмі села Михайлівка Хмельницької області, який раніше незаконно опечатали. Напередодні правозахисниця Вікторія Кохановська зірвала незаконні печатки із дверей церкви.

21 травня Вікторія Кохановська у прямому ефірі показала глядачам документи на Успенський храм громади УПЦ: печатку, витяг їхнього держреєстру, технічний паспорт, договір оренди землі тощо.

Коментуючи незаконне опечатування Успенського храму, правозахисниця заявила: «13 травня, як зараз зазвичай у нас відбувається, під крики, хайп та гасла патріотизму староста села дозволив собі опечатати храм». Вікторія Кохановська заявила, що надала правоохоронцям відеодокази незаконності дій старости, і запросила їх приїхати до храму, на що отримала відповідь, що їй «нічого не заважає» самостійно розв’язувати проблему. Проти старости села, який незаконно опечатав храм у Михайлівці, порушено кримінальну справу.

Раніше Вікторія Кохановська повідомила, що за фактом захоплень храмів Української Православної Церкви у Хмельницькій області порушено шість кримінальних справ.

Також на Волині православні віряни міста Рожище не допустили захоплення храму УПЦ.

23 травня Корнійчук Тетяна Олександрівна звернулася до “усіх правових систем України та людей, здатних мислити у правовому полі” з приводу намагань місцевих органів влади передати храм УПЦ в юрисдикцію “ПЦУ” й нагадала, що згідно з Конституцією України кожен громадянин має право на свій світогляд і віросповідання та безперешкодне сповідування своєї віри.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм.

Просмотров: 5326