Духівник Богородичного скиту розповів подробиці про руйнування в обителі та евакуацію

У ніч з 17 на 18 травня 2022 року від сильного вибуху вщент зруйновано Благовіщенський собор скиту Свято-Успенської Святогірської Лаври на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» у селі Богородичне Донецької області. 20 травня відбулася евакуація з обителі. У прес-службі Святогірської Лаври повідомили подробиці, про які розповів духівник скиту архімандрит Зосима (Левін), передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За свідченням отця Зосими, події з початку травня у с. Богородичне розгорталися дуже швидко, з наростанням обстрілів та погіршенням ситуації з кожним днем. На початку травня зникло енергопостачання, забезпечення водою, був відсутній мобільний зв’язок та інтернет. Село фактично виявилося відрізаним від зовнішнього світу. Їжу готували на дровах у приміщенні або на відкритому повітрі залежно від ситуації з обстрілами. Найбільш потужний вибух стався в ніч на 18 травня. Тоді було вщент зруйновано Благовіщенський храм.

«Вранці виявили частини якоїсь великої ракети. На землі в купі зруйнованих цегляних стін лежали дзвони, маківки храму. По суті, встояли тільки західна та південна стіни зі знівеченою главкою. Броньовані вхідні двері опинилися за межами скиту, за дорогою. Малий храм на честь ікони “Всіх скорботних Радість” зберігся, але двері та вікна були вибиті», – йдеться у повідомленні.

19 травня митрополит Святогірський Арсеній у зв’язку з обстрілами та пошкодженнями практично всіх будівель скиту, а також повною руйнацією від потужного вибуху Благовіщенського собору благословив евакуацію насельників скиту на територію Лаври.

«Ми почали готуватися, хоча не знали, як це буде здійснено, хотіли навіть вирушати пішки. Додатково отримали звістку, щоб чекали на транспорт та приїзд мера Святогірська В.В.Бандури з письмовим благословенням владики. 20 травня вранці до нас приїхали військові з транспортом, потім адміністрація Святогірська. Ми вже були готові, взяли з собою святині, старовинну ікону Пресвятої Богородиці “Всіх скорботних Радість”, кровоточиву ікону Божої Матері Смоленської, антимінс та інше начиння церковне і колоною виїхали у Святогірськ, куди благополучно прибули після 10 години ранку», – розповів духівник скиту архімандрит Зосима.

Сестри та близько ста місцевих жителів, які ховалися від воєнних дій у скиті, розмістилися в Святогірській Лаврі.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм

Просмотров: 2944