У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Репортаж. Ч. 55

Духовенство та віряни Української Православної Церкви підтримують українське військо, медичні установи, біженців й усіх нужденних. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує п’ятдесят п’яту частину репортажу з різних єпархій України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 54.

Київська єпархія. Громада Свято-Вознесенського храму, що на Деміївці, та молодіжний волонтерський рух «Парасолька» зібрали 65 тонн картоплі для подальшої відправки у постраждалі від війни міста. Так, 26 тонн отримали нужденні жителі Харкова, 18 тонн направлено на потреби ЗСУ у Дніпро, 3 тонни доставлено у Лисичанськ.

У Києві волонтери роздали для потребуючих 18 тонн картоплі, а також крупу, борошно, олію та консерви тушкованого м’яса. Гарячі обіди отримали 19 500 киян.

Окрім того, для нужденних були закуплені ліки та засоби гігієни загальною вартістю 21 000 грн.

Низка благодійних заходів проводилася спільно з громадськими організаціями «Разом ми вистоємо», «Пліч о пліч», фонд Альберта Салтикова, «Київський велотрек».

Також Вознесенська парафія співпрацює з харківським фондом «За життя», закуповуючи продукти та необхідні ліки, які передаються до лікарень Харкова, літнім людям, людям з інвалідністю та усім, хто переховується у бомбосховищах.

Докладніше про благодійну діяльність громади Свято-Вознесенського храму можна почитати за посиланням.

За ініціативи настоятеля храму на честь великомученика Пантелеімона при «Центрі мікрохірургії ока» протоієрея Валерія Коваля була організована поїздка парафіяльних волонтерів до населених пунктів Чернігівської області, що постраждали від російської окупації. Зокрема, було відвідано с. Количівку, с. Лукашівку та с. Іванівку. Жителі цих сіл в якості гуманітарної підтримки отримали харчові продукти та одяг.

Полтавська єпархія. 19 травня 2022 року клірик Свято-Троїцького храму смт. Котельва протоієрей Роман Довганич передав благодійну допомогу у вигляді газових балонів, газової плити та посуду для військових ЗСУ.

Також в цей день на прохання митрополита Полтавського і Миргородського Филипа та за сприяння асоціації Карітас до Полтави прибуло 20 тонн гуманітарної допомоги з Німеччини та Польщі. Зусиллями волонтерів Полтавської єпархії гуманітарна допомога буде доставлена постраждалим від військових дій, біженцям, вимушеним переселенцям та всім нужденним.

20 травня настоятель Свято-Гергіївського храму с. Бірки Зінківського благочиння священник Олексій Смірнов передав гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування для біженців та вимушених переселенців, які тимчасово проживають у селищі Шишаки.

22 травня волонтери центру «Благо», що функціонує при відділі благодійності та соціального служіння Полтавської єпархії провели благодійний ярмарок під назвою «Чужих дітей не буває»! Кошти збиралися на лікування для дівчинки, яка потребує термінової операції на спині з подальшою тривалою реабілітацією.

У цей же жень в храмах міста Полтави після Божественної літургії були проведені благодійні трапези для прихожан і всіх нужденних.

Також 22 травня волонтери центру «Благо» на чолі з головою єпархіального відділу благодійності та соціального служіння протоієреєм Андрієм Сімоном здійснили візит до дитячого відділення психіатричної лікарні імені Мальцева. Діткам та адміністрації розповіли про подвижницьке життя свт. Миколая Чудотворця, відбулося дружнє спілкування на духовні теми, радісні ігри, частування діток солодощами. Також волонтери передали вихованцям допомогу від небайдужих людей.

23 травня віцеректор Полтавської місіонерської духовної семінарії архієпископ Новосанжарський Веніамін передав в комунальні їдальні міста та їдальні Полтавського гірничо-збагачувального комбінату 300 кг картоплі для приготування обідів вимушеним переселенцям.

24 травня з гуманітарного центру, який функціонує при єпархіальному управлінні волонтери разом з духовенством передали старості с. Судіївки Мачухівської ТГ Гудзенко Надії Миколаївні допомогу у вигляді продуктів харчування та речей першої необхідності для біженців і вимушених переселенців, які проживають у даному селі.

При храмі Всіх святих землі Полтавської продовжує роботу Гуманітарний центр Полтавської єпархії.

Біженці та вимушені переселенці із зони активних бойових дій мають змогу отримати допомогу у вигляді продуктів харчування та засобів особистої гігієни, а також поспілкуватися зі священиками та волонтерами.

Волонтери центру та священики, спілкуючись з родинами біженців та переселенців, роздають їм також текст молитви про мир в Україні і просять щодня молитися про припинення бойових дій та повернення мирного життя.

Чернівецька єпархія. 20 травня 2022 року до консисторії Чернівецько-Буковинської єпархії звернулись представники Волонтерської Ініціативи України з проханням передати медикаменти для захисників України в Сумську область.

Також в Сумську область для 870 дітей з психічними розладами збиралася гуманітарна допомога у вигляді іграшок, фарб, розмальовок та інших канцелярських засобів для проведення з дітками різних занять, що могли б трохи розрадити їх і без того важкий стан в умовах військових дій.

Волонтерам були передані медикаменти, які були в наявності в пункті видачі гуманітарної допомоги при консисторії Чернівецько-Буковинської єпархії, а також декілька коробок з іграшками, фарбами, пазлами та іншими канцелярськими засобами для важкохворих діточок.

Житомирська єпархія. Настоятель парафій сіл Осикове, Велика П’ятигірка та Гальчин протоієрей Олександр Худяков разом зі своїми прихожанами з перших днів повномасштабного вторгнення російських військ в Україну допомагає учасникам територіальної оборони продуктами харчування та найнеобхіднішими речами.

Зокрема, віряни цих парафій придбали для територіальної оборони бензиновий генератор, перерахували кошти для забезпечення паливом, закупили олію та борошно, а також надіслали гроші для військовослужбовців ЗСУ для придбання необхідної амуніції.

Окрім того, у квітні парафіяни Успенського храму с. Осикового приєдналися до ініціативи сільської ради зі збору коштів для придбання автомобіля для військовослужбовців Збройних Сил України.

Парафіяни Хрестовоздвиженського храму с. Великої П’ятигірки закупили соняшникову олію та зібрали необхідну продуктову допомогу для потреб жителів міста Буча Київської області. Також для воїнів ЗСУ було придбано набір інструментів для ремонту автомобілів. На знак духовної підтримки віруючі передають військовим іконки та хрестики.

Крім того, парафія надає допомогу у вигляді харчових продуктів та одягу вимушеним переселенцям.

Значну матеріальну підтримку загальній благодійній діяльності парафій надають православні віруючі с. Гальчина.

Дніпропетровська єпархія. Центром активної благодійної допомоги у Дніпропетровській єпархії став храм на честь святого рівноапостольного князя Володимира м. Дніпра (настоятель – протоієрей Георгій Вольховський). Вже на початку березня з ініціативи духовенства та парафіян храму тут почали готувати гарячі обіди для представників територіальної оборони області, ЗСУ, переселенців та всіх нужденних. Фінансову підтримку цій справі надають не лише парафіяни, а й багато небайдужих людей, які дізнаються про благодійну діяльність парафії із соціальних мереж. Крім того, всі, хто має бажання та можливість, жертвують продукти, домашню консервацію, паливні картки, речі першої необхідності.

Дружина настоятеля Наталія Вольховська, яка організовує процес приготування їжі та сама бере безпосередню участь у ньому, розповідає:

«Щодня ми готуємо до 150 гарячих обідів. Завдяки тому, що нам пожертвували морозильну камеру, можемо робити запаси необхідних продуктів, щоб годувати своїх підопічних різноманітними ситними стравами. Роботи, звичайно, багато, це знає кожен, кому доводилося дбати про харчування великої кількості людей. І ми дуже цінуємо допомогу всіх, хто знаходить час та сили попрацювати заради своїх ближніх. Велику підтримку надає молодь храму, учні недільної школи приходу. Вони взяли на свої молоді плечі чимало важкої праці, і роблять це з великою відповідальністю та радістю, як і належить християнам. До речі, саме молоді парафіяни розповідають про наше починання у соціальних мережах, чим залучають до нього нових учасників».

Крім цього, храм взяв під свою опіку біженців, які опинилися в особливо складному становищі: сім’ї з немовлятами, онкохворих, паралізованих людей, тих, хто втратив усе майно в зоні бойових дій. Людям допомагають із розселенням, забезпечують необхідними особистими речами, які зібрали парафіяни. На пожертви небайдужих людей закуповуються ліки, засоби гігієни, постільна білизна.

Вінницька єпархія. 21 травня 2022 року громада храму святителя Миколая Чудотворця міста Бар черговий раз передала для українських захисників на передову домашню випічку, яку приготували парафіянки храму.

Настоятель храму протоієрей Вадим Лукашенко дякує всім, хто долучився до спільної доброї справи.

Парафія храму на честь свт. Миколая Чудотворця села Олександрівка зібрала кошти та купила бронежилет для пономаря цього храму, який нині в лавах ЗСУ захищає свободу і цілісність України.

Священик і парафіяни храму великомученика Георгія села Вінницькі Хутори передали чергову допомогу військовим ЗСУ. Військові подякували вірянам за допомогу.

Мукачівська єпархія. 20 травня 2022 року єпархіальне управління Мукачівської єпархії спільно з Красногорським чоловічим монастирем на честь Всіх Святих міста Мукачево та Миколаївським жіночим монастирем міста Мукачево передали гуманітарну допомогу для військовослужбовців Збройних Сил України, які на передовій захищають нашу Вітчизну від російської агресії.

Іршавське молодіжне братство імені святого Іоанна Предтечі у співпраці з організацією «Волонтери Закарпаття» продовжує допомагати біженцям та нужденним. Результатом спільної волонтерської роботи на даний час є забезпечення 7800 сімей матеріальною допомогою, надання місця проживання для 800 осіб, а також 17 000 розданих порцій обідів.

Білоцерківська єпархія. Волонтерський штаб Білоцерківської єпархії продовжує допомагати нашим співгромадянам, які вимушено покинули свої домівки. Вже близько 200 сімей переселенців отримали продукти харчування (молоко, сметана, свіже м’ясо, м’ясні консерви, овочі, фрукти, напівфабрикати, крупи, олія, хлібобулочні вироби), засоби гігієни, лікарські засоби, ковдри, подушки, одяг, взуття тощо.

У постійно діючому Волонтерському штабі єпархії регулярно відбувається видача всього необхідного новоприбулим біженцям.

Також благодійна діяльність реалізовується і на парафіяльному рівні. Зокрема, прихожани Свято-Троїцького храму міста Ржищів зібрали та передали гуманітарну допомогу жителям Бородянки.

Білоцерківська єпархія висловлює подяку всім небайдужим людям, котрі старанно і стабільно збирають допомогу для наших постраждалих співвітчизників.

Олександрійська єпархія. З благословення архієпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа при православному просвітницькому центрі святих Бориса та Гліба продовжується роздача благодійних обідів.

23 травня 2022 року благочинний Долинського округу протоієрей Віктор Місяйло разом з прихожанами передав для воїнів ЗСУ берці та харчові продукти.

Одеська єпархія. Парафії Одеської єпархії продовжують допомагати усім потребуючим. Так, громада Свято-Миколаївського храму у селі Кулевча на чолі з настоятелем протоієреєм Павлом Ногою передала продукти харчування у військову частину та одяг до Великорибальського психоневрологічного інтернату.

Благочинний Саратського округу протоієрей Миколай Костов від імені парафіян храму святого благовірного князя Олександра Невського у с. Фараонівка передав продукти харчування на суму 10 тис. грн. Саратському центру гуманітарної допомоги.

Настоятель Успенського храму у міста Біляївка протоієрей Володимир Підгаєцький передав для лежачих хворих підгузки.

Також продуктову допомогу нужденним людям похилого віку продовжують надавати духовенство і парафіяни храмів Ізмаїльського благочиння.

Львівська єпархія. 22 травня 2022 року Покровська парафія міста Борислав передала легковий автомобіль на потреби ЗСУ.

Освячення звершив настоятель храму протоієрей Діонсій Буренко. Після освячення і благословення авто вирушило на передову.

Отець Діонісій висловив подяку родині Кушнірів за жертву та активну громадянську і патріотичну позицію.

Рівненська єпархія. Прихожани Михайлівської парафії села Зоря Рівненського району вчергове надали допомогу воїнам та нужденним.

Зусиллями парафіян було приготовано: 82 літри вареників, 20 літрів сала, 9 коробок пирогів, 2 коробки чебуреків, 2 коробки сосисок в тісті.

Усі страви віряни УПЦ передали через Зорянську ОТГ та волонтерів для українських воїнів та нужденних.

Волинська єпархія. Стараннями Катеринівської парафії села Великий Омеляник постраждалі від війни жителі Сумщини отримали 7 тонн допомоги. Настоятель цієї парафії протоієрей Володимир Гринюк особисто вирушав за кордон задля збору необхідних речей для нужденних.

Детальніше про допомогу парафії можна почитати за посиланням.

Кременчуцька єпархія. Прихожани Покровського храму села Кам’яні Потоки передали мотоцикл «Урал» з коляскою для місцевої територіальної оборони. Настоятель парафії протоієрей Сергій Панчук подякував усім причетним до цієї доброї справи та побажав Божого благословення нашим Захисникам.

Кам’янець-Подільська єпархія. У кафедральному соборі на честь благовірного князя Олександра Невського міста Кам’янець-Подільський щоденно готують понад сотні обідів на вивіз для людей, які внаслідок війни змушені були покинути свої домівки та прибули до цього міста. Обіди пропонуються всім, хто приходить у трапезну собору.

Майже щотижня з території кафедрального собору відправляється автівка з необхідними медикаментами, їжею та предметами загального вжитку у населені пункти, що найбільш постраждали від воєнних дій.

До благодійної справи активно долучилися прихожани церкви на честь Різдва Пресвятої Богородиці села Кадиївці: декілька разів на тиждень вони доправляють у собор випічку та ін. продукти.

Також неодноразово брали участь у формуванні передач для постраждалих громадян прихожани храму на честь святого благовірного князя Володимира міста Кам’янець-Подільський .

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм.

Просмотров: 637