Лайка і бійки проти молитви. Прихильники “ПЦУ” у Львові, на Волині, Рівненщині та Житомирщині, Київщині влаштували провокації під час Літургії на парафіях УПЦ (оновлено)

У неділю 29 травня 2022 року прихильники “ПЦУ” прийшли на недільні богослужіння до парафій Української Православної Церкви у Львові, на Волині, Рівненщині та Житомирщині, Київщині для того, щоб зірвати молитву православних вірян та влаштувати провокації. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Під час Літургії у Володимирському храмі УПЦ Львова кілька невідомих жінок зривали богослужіння, принижували та ображали вірян УПЦ, повідомляє telegram-канал ДОЗОР на «Першому Козацькому». Вони також влаштували провокацію стосовно біженців, які прийшли помолитися у цей храм. В результаті літній жінці з Харківщини стало погано.

Під час Божественної літургії прихильники “ПЦУ” увірвалися до Михайлівського храму міста Рожище Волинської області та зажадали, щоб їм віддали храм. Парафіяни, які кілька днів у молитовному стоянні захищали святиню та ночували у храмі, викликали військову поліцію з обласного центру. За словами парафіян, рейдери “ПЦУ” поводилися агресивно. Кілька людей вивели надвір у крові.

«Якусь людину вивели під руки, у неї обличчя було в крові», – розповів очевидець для сайту СПЖ. Він додав, що правоохоронці, які приїхали з області, вигнали з храму парафіян УПЦ і опечатали двері. Раніше, 24 травня, представники поліції стверджували, що у прихильників “ПЦУ” немає жодних законних підстав вимагати ключі від храму, адже всі документи підтверджують право власності релігійної громади УПЦ на Михайлівський храм у місті Рожище. Парафіяни Михайлівського храму також розповіли, що постійні атаки рейдерів “ПЦУ” довели настоятеля храму до інфаркту, а віруючим УПЦ погрожують.

Наразі, як повідомила правозахисниця Вікторія Кохановська на своїй сторінці у Facebook, парафіяни Михайлівського храму написали заяву до поліції з вимогою захистити церкву від незаконних посягань “ПЦУ” і бездіяльності влади, яка не захищає належним чином конституційні права релігійної громади.

Цього ж дня під час хресної ходи навколо Успенського храму села Глинськ Рівненської єпархії з чудотворною іконою Спиридона Триміфунського прихильники “ПЦУ” влаштували провокацію, з криками вірянам УПЦ: «Ганьба!», повідомляє telegram-канал «Рівне. Голос Церкви».

З ранку у храмі Глинська відбулася Божественна літургія, після якої відслужили акафіст біля ікони святителя, а всі охочі змогли вклонитися образу. «Бажаю, щоб за молитвами святого Спиридона, який сміливо захистив віру на Нікейському соборі, Господь і дарував нам непохитність у вірі православній», – написав настоятель Свято-Успенського храму протоієрей Василь Начев, запрошуючи всіх помолитися біля чудотворного образу.

У селищі Попільня на Житомирщині відбулося молитовне стояння вірян УПЦ на захист Миколаївського храму від захоплення “ПЦУ”, повідомила прес-служба Житомирської єпархії.

Як повідомляють у єпархії, завдяки стійкості парафіян вдалося уникнути конфлікту з ініціативною групою, яка влаштувала біля храму збір підписів за перехід громади до “ПЦУ”. Кілька годин поспіль парафіяни храму в Попільні невпинно молилися.

У результаті парафіяни УПЦ та прихильники “ПЦУ” домовилися залишити територію храму, охороняти храм лишилися представники тероборони та поліція.

Повідомляється, що за день до молитовного стояння селищем їздили автомобілі з рупором, закликаючи мешканців прийти до храму, щоб поставити підписи про перехід до “ПЦУ”. Частина жителів, які відгукнулися на заклик, за їхнім свідченням, взагалі не зрозуміли, за що вони прийшли голосувати.

Парафіяни УПЦ храму Покрова Богородиці на Заріччі у Фастові на Київщині вимушені були захищати свій храм від рейдерського захоплення прихильниками “ПЦУ”, які оголосили про створення своєї громади, члени якої вимагали віддати їм ключі від храму.

“Україна, війна, трагедія в Бучі і Харкові, але виявляється, що в самій Україні є ті, хто, не зважаючи на військовий стан, намагаються займатись духовним тероризмом і мародерством. Так в м. Фастові 29.05.2022. під час військового стану і гул серен тривоги, очевидно, поправши Закон Божий, порушуючи Конституцію і законодавство України, по суті була зорганізована акція людьми, які до життя парафії ніякого відношення не мають”, – йдеться у коментарі до відео з місця подій, яке опублікував настоятель храму протоієрей Анатолій Кіріакідіс.

Підписуйтесь на наш канал у Телеграм

Просмотров: 6161