Місцеві громади не мають повноважень забороняти діяльність релігійних організацій – Львівська ОВА

Місцеві громади не мають повноважень забороняти на своїй території діяльність тих чи інших релігійних організацій. Самовільні рішення місцевих рад щодо заборони діяльності парафій Української Православної Церкви є незаконними, а самі парафії можуть такі рішення оскаржувати в суді. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив начальник відділу релігій та національностей департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної військової адміністрації (ОВА) Василь Дорош, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Релігійні організації в Україні, відповідно до чинного законодавства, можуть бути ліквідовані або реорганізовані тільки з власної ініціативи парафії або за рішенням суду, якщо їхню діяльність Служба безпеки України визнала протиправною. Водночас заборонити діяльність на території України може тільки Верховна Рада. Згідно з чинним законодавством, релігійні організації відокремлені від держави. І за словами глави Львівської ОВА, обласна адміністрація чи місцеві органи самоврядування не можуть втручатися у їхню діяльність, якщо вона не порушує норми закону.

Раніше митрополит Львівський і Галицький Філарет опублікував відкрите звернення до голови Львівської військової адміністрації Максима Козицького, керівників поліції та СБУ Львівщини з приводу порушення прав віруючих, священнослужителів та релігійних громад Львівської єпархії Української Православної Церкви.

“Це відбувається з мовчазної згоди або іноді за участі посадових осіб та органів місцевого самоврядування, які виходячи за межі своїх повноважень, приймають незаконні рішення про заборону діяльності релігійних громад Української Православної Церкви та перешкоджають у здійсненні релігійного обряду, чинять тиск на релігійні громади та сприяють захопленню храмів”, – йдеться у зверненні, у якому далі владика розповів про конкретні випадки порушення прав віруючих УПЦ, зокрема у Бориславі, Стрию, мікрорайоні Сихів, Турківщині, Дрогобичі. Він звернувся до керівництва Львівської області, органів місцевого самоврядування та правоохоронних органів не чинити перешкод вірянам релігійних громад Львівської єпархії УПЦ у звершенні богослужінь та захистити права вірян.

Підписуйтесь на наш канал у Телеграм

Просмотров: 2259