Парафіяни УПЦ захистили храм від захоплення прихильниками «ПЦУ» в Царівці на Житомирщині (відео)

30 травня 2022 року прихильники «ПЦУ» на чолі з людьми у священицькому облаченні здійснили спробу захопити храм в ім’я святого благовірного князя Олександра Невського у селі Царівка Коростишівського району Житомирської області. Духовенство та парафіяни Української Православної Церкви відстояли свою святиню, пояснивши рейдерам, що їхні зазіхання протизаконні й релігійна громада буде захищати свої права та храм навіть, якщо ті спробують використати силу. Відео інциденту  опублікувала прес-служба Житомирської єпархії, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Благочинний Коростишівського округу архімандрит Яків (Шумов) запропонував прихильникам «ПЦУ», які прийшли в храм з підписами буцімто від релігійної громади, звертатися в суд, якщо їх щось не влаштовує.

«Ця парафія юридично належить нашій церкві і ми будемо її відстоювати. Будь-яка спроба захопити храм силою не пройде», — попередив він рейдерів.

За словами місцевих жителів, заколотників зібрали староста Олена Духневич та активіст Микола Оверківський.

«Провокатори намагалися обзивати людей у храмі, використовуючи всі можливі штампи і стереотипи, які розповсюджують у суспільстві проти Української Православної Церкви. Прихожани храму мирно спілкувалися з опонентами, пам’ятаючи слова Христа: “Якщо Мене гнали, то гнатимуть і вас; якщо Мого слова дотримувались, будуть дотримуватись і вашого”», — йдеться у повідомленні єпархіальної прес-служби.

Врешті, з Божою поміччю, інформують в Житомирській єпархії, молитва і любов, яку проявили прихожани храму, перемогли, і ті, хто хотів захопити святиню, покинули її стіни.

Як звернули увагу в єпархії, поки в Україні триває війна, яку в перші ж дні засудив Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій, на місцях організовані групи ведуть свою війну проти бабусь у хустинках, які моляться в храмах за мир в Україні, владу, воїнство і народ.

Зазначається, що захищати право молитися у своєму храмі довелося жінкам, сини яких служать на передовій: «поки їхні сини та чоловіки захищають Україну, а один з них сьогодні перебуває в полоні, люди, що не мають жодного стосунку до Православ’я і могли б послужити Батьківщині на полі бою, приїхали захоплювати храм…».

 «На жаль, тенденція захоплення храмів сьогодні розповсюджена по всій Україні, особливо в західних областях. Дякувати Богу, в Коростишівському благочинні жоден храм не був захоплений. Прихожани з неустанною молитвою і стійкою вірою відстоюють право молитися в церкві своїх батьків і дідів. Натомість деякі представники місцевої влади за підтримки нецерковних людей не полишають намагань обманним шляхом та примусом перевести храми канонічної церкви до політичного проекту під назвою ПЦУ», — йдеться у повідомленні.

Храм вдалося відстояти, однак віряни хвилюються, що дані ситуації можуть повторитися як у Царівці, так і в інших селах і містах. Тому закликають віруючих брати активну участь у житті Церкви у цей нелегкий час, а представників влади та правоохоронних органів — діяти в рамках чинного законодавства — захищати права громадян на свободу світогляду та віросповідання та не допускати рейдерських захоплень «святинь української з діда-прадіда Церкви».

Підписуйтесь на наш канал у Телеграм

Просмотров: 3918