Парафія УПЦ відстояла Покровський храм у Фастові на Київщині, який намагалися захопити прибічники «ПЦУ» (+відео)

2 червня 2022 року, на свято Вознесіння Господнього, представники «ПЦУ» на чолі з «кліриками» цієї структури, заручившись підтримкою кремезних чоловіків, вчинили спробу силового захоплення Покровського храму у м. Фастові Київської області. Побили настоятеля парафії та болгарками зрізали замки, проте віруючим вдалося відстояти свою святиню. Про це Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ повідомив секретар Макарівського вікаріатства Київської єпархії архімандрит Філарет (Єгоров).

Отець Філарет розповів, що напередодні, у неділю, «священнослужителі ПЦУ» та їх прибічники, зайшовши на територію храму, провели свої так звані збори, на яких люди, які не є парафіянами храму проголосували за перехід нібито релігійної громади до «ПЦУ».

«На 2 червня вони оголосили про перше богослужіння на території церкви. Приблизно на початку 8 години ранку священнослужителі Макарівського вікаріатства Київської єпархії УПЦ почали звершувати неподалік від храму молебень. Водночас вхід до церкви заблокували представники «ПЦУ», які, варто було наблизитися до храму віруючим УПЦ, почали вигукувати образи та лайку. Почалася штовханина, православних віруючих почали відштовхувати. Попри те, що поліцейські намагалися знизити градус протистояння, удар в груди ногою, від якого він впав на землю, було нанесено настоятелю отцю Анатолію».

Протоієрея Анатолія Кириченка-Кіріакідіса віруючі віднесли до парафіяльного будиночка і викликали швидку.

«Після того, як батюшці надали першу допомогу, віруючі продовжили звершувати акафісти — до Божої Матері, Архистратига Михаїла і свт. Миколая Чудотворця. У цей час прихильники «ПЦУ», використовуючи болгарку, почали зрізати замок з дверей в притворну частину храму. Також вони намагалися виламати церковні двері, які ведуть до Вівтаря з боку паламарки. Проте їм не вдалося зламати міцні дубові, майже 300-літні двері зі старовинним замком. Тож вони розпочали свою «службу» у притворі храму», — зазначив секретар Макарівського вікаріатства.

Священнослужителі УПЦ викликали Нацполіцію. Якщо правоохоронці спершу воліли не втручатися у процес захоплення прибічниками «ПЦУ» храму, то згодом на територію церкви прибув додатковий наряд поліції, яким вдалося розібратися у ситуації.

«Правоохоронці, поспілкувавшись з церковнослужителями УПЦ, вияснили, що в громади є всі юридичні підстави, щоб молитися у Покровському храмі, що відбувається по суті перешкоджання відправленню богослужінь, а збори, які тут відбулися до того, не є зборами релігійної громади. Тож вони дозволили парафіянам Української Православної Церкви зайти всередину церкви і звершити там богослужіння. Священнослужителі відправили подячний молебень Господу Богу за те, що мають можливість у таке велике свято, коли було посягання на їхній храм, молитися в храмі, а також висловили подяку тим працівникам Нацполіції, які розібравшись у ситуації, підтвердили законне конституційне право релігійної громади молитися у храмі, парафіянами якого вони є», — зазначив отець Філарет.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм

Просмотров: 14903