У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Репортаж. Ч. 58

Парафії, монастирі, духовні школи та благодійні організації Української Православної Церкви продовжують надавати духовну та матеріальну допомогу нужденним, хворим, біженцям та українським воїнам. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує п’ятдесят восьму частину репортажу з різних єпархій України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 57.

Одеська єпархія. Завдяки активному соціальному служінню Одеської єпархії до митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела часто звертаються державні служби з проханням взяти участь у спільних соціальних проектах. Так, Одеський департамент соціальної політики звернувся з пропозицією взяти участь в акції, присвяченій дню захисту дітей, що проходить щороку в Одесі.

З благословення митрополита Агафангела співробітники соціального відділу єпархії виділили для благодійного заходу дитячі речі, продукти харчування та подарунки.

Мукачівська єпархія. За підтримки Асоціації Українців у Швейцарії Мукачівська єпархія взяла участь у передачі медичного устаткування для Іршавської лікарні.

Зокрема, було передано: Електрокардіограф «БІОМЕД» ВЕ300 (18500 грн.), Електрокардіограф «БІОМЕД» ВЕ1200В (37000 грн.), Ноші медичні «БІОМЕД» B04 (23400 грн.), Відсмоктувач «БІОМЕД» 7Е-А (3460 грн.), Насос шприцевий «БІОМЕД» M200A (18700 грн.), Кушетки КРП (2 шт. по 4500 грн.). Загальна сума – 110960 грн.

З благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора медичне обладнання перед передачею було освячене.

1 червня 2022 року за ініціативи голови Молодіжного відділу єпархії архімандрита Агапіта (Шпиняка) та за підтримки кондитерської «Mr. Cake» Іршавське молодіжне братство разом з благочинним Іршавського округу протоієреєм Іоанном Лупаком відвідали з подарунками Чинадіївський дитячий будинок, Обласний реабілітаційний центр для молоді, інтернат для слабозорих, багатодітних та малозабезпечених родин, Виноградівський спеціалізований дитячий будинок для хлопців.

Крім того, православна молодь долучилася до проведення екскурсійної поїздки, в рамках якої діти відвідали Хустський замок, страусину ферму, оленячу ферму, контактний зоопарк тварин, равликову ферму, село Ізу, європейський центр лозоплетіння, буйволину ферму, Свято-Миколаївський чоловічий монастир с. Іза.

Також члени братства долучилися до проведення свята в центрі міста Іршава, приуроченого до Міжнародного дня захисту дітей.

Кам’янська єпархія. У зв’язку із великою кількістю переселенців Кам’янська єпархія звернулася до Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія з проханням про надання допомоги для утримання біженців.

У відповідь на це прохання Предстоятель благословив голові Синодального соціально-гуманітарного відділу протоієрею Сергію Екшияну передати від фонду Блаженнішого Митрополита Онуфрія «Мир вам» гуманітарну допомогу у вигляді продуктових наборів та лікарських засобів.

Дана допомога прибула до Миколаївського кафедрального собору міста Кам’янське.

У Кам’янській єпархії висловили щиру подяку Предстоятелю за надану допомогу та батьківську підтримку.

Кременчуцька єпархія. У єпархії продовжується активна гуманітарна діяльність. Зокрема, нещодавно парафіяни Троїцького храму міста Кременчук передали 4 мішки макаронів для людей, які проживають в зоні бойових дій. Також парафіяни храму св.мч. Іоанна Воїна зібрала та передала необхідні ліки для бійців ЗСУ.

Волинська єпархія. 21-26 травня 2022 року у православному дитячому таборі «Стежина добра» при Троїцькому жіночому монастирі Волинської єпархії, надали можливість відпочити сім’ям із дітьми з особливими потребами.

Цього разу єпархіальний табір у селі Старосілля відкрив двері для дітей та батьків із двох волинських громадських організацій – «Янголята» та «Джерело життя».

Протягом тижня гості монастиря могли відпочити, відволіктися від нинішніх подій. Дітям підготували майстер-класи, спортивні заняття, їх залучали до богослужінь, духовної роботи.

Сумська єпархія. 1 червня 2022 року  настоятель храму святої мучениці Зінаїди при дитячій лікарні м. Суми протоієрей Василій Коровець привітав маленьких пацієнтів з Всесвітнім днем захисту дітей. Отець Василій відслужив молебень за здоров’я діточок, а також за сприяння громадської благодійної організації «Альтруїст» вручив діткам іграшки та дитяче харчування.

Запорізька єпархія. 1 червня 2022 року у день захисту дітей Запорізька єпархія спільно з підрозділом «Спас» добровольчого формування територіального товариства «Щит» м. Запоріжжя організувала акцію роздачі полуниць дітям. Запорізька єпархія придбала 10 ящиків свіжої полуниці, яку на цьому святі протоієрей Димитрій Лопатко разом із організаторами роздав дітям.

Також о. Димитрій разом із запорізькими волонтерами приготували для дітей 60 літрів справжнього козацького кулішу.

У святі взяли участь близько 100 дітей. Більшість із них — це переселенці з окупованих територій України.

Конотопська єпархія. 1 червня 2022 року з благословення архієпископа Конотопського і Глухівського Романа клірик Свято-Володимирського храму міста Конотоп протоієрей Андрій Назарчук поздоровив вихованців центру соціальної реабілітації та передав їм гостинці і солодкі подарунки.

Житомирська єпархія. 1 червня 2022 року від парафії Миколаївського собору м. Бердичева було зібрано 20-ту партію допомоги для воїнів ЗСУ, переселенців та нужденних.

Вантаж із продуктами харчування, одягом і взуттям православні волонтери передали до Центрального пункту збору м. Бердичева.

Полтавська єпархія. У Полтавській єпархії продовжується активна соціальна робота. Зокрема:

  • 31 травня 2022 року в гуманітарному центрі Полтавської єпархії при храмі на честь усіх святих землі Полтавської біженцям і вимушеним переселенцям роздали продукти та засоби гігієни.
  • З 30 травня по 1 червня 2022 року секретар Полтавської єпархії разом із настоятелем храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Скороходове і волонтером Олександром перебували у зоні бойових дій та передали для військових ЗСУ продукти харчування, засоби особистої гігієни та медикаменти.
  • 1 червня 2022 року в Міжнародний день захисту дітей з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа настоятель храму в честь свт Василія Великого с. Судіївки Полтавського району священик Костянтин Суслов передав благодійну допомогу переселенцям Судіївської громади.
  • 2 червня 2022 року, у день свята Вознесіння Господнього, у храмах міста Полтави після Божественної літургії відбулися благодійні трапези для прихожан і всіх нужденних.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм.

Просмотров: 320