Поранені ченці Святогірської Лаври розповіли про артобстріл (відео)

1 червня 2022 року від чергового артобстрілу Святогірської Лаври загинули троє ченців, ще один помер від поранень, двоє перебувають на лікуванні. Журналісти uatv.ua поспілкувалися з ієромонахом Іоасафом (Кочубеєм) та ченцем Спиридоном (Янковенко) у лікарнях, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Ієромонах Іоасаф згадує, що в день артобстрілу перебували в одному із житлових корпусів. Вибухів було кілька.

«Був не один вибух. Якоїсь миті був вибух… виходить, коридором уламки прилетіли, один у мене потрапив», — розповів священнослужитель.

Журналісти інформують, що Лавра з перших днів повномасштабного вторгнення РФ, приймає переселенців. Багато хто досі там.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські військові знають про те, що на території Святогірської Лаври немає військових цілей і що там від бойових дій укриваються близько 300 мирян, але все одно російська армія обстрілює святиню.

«Зараз люди у підвалах сидять здебільшого», — підтверджує отець Іоасаф.

На запитання, чому він лишився в небезпеці, відповідає: «Це наш будинок, не можемо лишити його. Храми та все. Все на Божу волю».

У Святогірську вже місяць немає електрики, води, газу, місто затягнуте димом через палаючі ліси в зоні бойових дій. Поранених священиків направили до лікарень Слов’янська та Краматорська.

Монах Спиридон (Янковенко) каже: «Коли я їхав, просив не забирайте мене. Там своє сонце, я там 20 років…».

Після реабілітації ченці Іоасаф та Спиридон збираються повернутися до рідної обителі.

Раніше, 3 червня у Свято-Успенській Святогірській Лаврі відбулася служба чину поховання вбитих у результаті артобстрілів ченців.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм

Просмотров: 9892