У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Репортаж. Ч. 60

Парафії, монастирі та благодійні організації Української Православної Церкви продовжують надавати духовну та матеріальну допомогу нужденним, хворим, біженцям та українським воїнам. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує шістдесяту частину репортажу з різних єпархій України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 59.

Київська єпархія. Настоятель храму на честь Покрова Пресвятої Богородиці м. Києва (Пріорка) єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій надав матеріальну допомогу багатодітній сім’ї своїх прихожан, квартира яких згоріла 15 березня 2022 року внаслідок попадання снаряду по житловому будинку.

На початку червня за кошти Покровського приходу у квартирі постраждалих встановили нові вікна. Станом на сьогодні там триває ремонт.

Завдяки благодійній діяльності фонду «ФАВОР» уже понад 100 сімей з Києва, Березані, Миколаєва, Чернівців, Полтавської, Житомирської та Чернігівської областей отримали адресну гуманітарну допомогу у вигляді продуктів тривалого зберігання, засобів гігієни та побутової хімії.

Також БФ «ФАВОР» спільно з благодійним проектом «Наша Лепта» передав продукти харчування для багатодітних сімей, внутрішніх переселенців та родин із дітками з ДЦП та аутизмом.

Загалом, дану допомогу отримали близько 30 сімей.

Волинська єпархія. За кошти парафії в ім’я св. Параскеви та духовно-просвітницького центру села Ратнів було придбано військовий позашляховик для Збройних сил України. Також участь у придбанні даного автомобіля взяли ченці Києво-Печерської Лаври.

Полтавська єпархія. 5 червня 2022 року вікарій Полтавської єпархії архієпископ Новосанжарський Веніамін звершив Таїнства Хрещення та Миропомазання над немовлям переселенців зі Сходу України, які знайшли прихисток в гуртожитку Полтавської місіонерської духовної семінарії.

9 червня 2022 року настоятель Преображенського храму села Човно-Федорівка протоієрей Михаїл Строган разом з парафіянами та місцевими жителями в черговий раз надали гуманітарну допомогу військовослужбовцям Збройних сил України, які обороняють нашу Державу на території Харківської області.

10 червня 2022 року секретар Полтавської єпархії протоієрей Михаїл Волощук передав благодійну допомогу у вигляді продуктів харчування для військовослужбовців ЗСУ, які проходять курс реабілітації після бойових дій.

12 червня 2022 року, у день Святої Трійці, у храмах міста Полтави після Божественної літургії відбулися благодійні трапези для прихожан і всіх нужденних.

Цього ж дня на території Свято-Троїцького храму міста Полтава волонтери на чолі з кліриком храму протоієреєм Романом Довганичем провели благодійний ярмарок на підтримку онкохворих дітей. А на території Свято-Троїцького храму селища Нові Санжари був організований майстер-клас з приготування та випікання піци для маленьких парафіян та дітей з числа біженців та вимушених переселенців.

Також у День Святої Трійці волонтери єпархіального центру «Благо» провели благодійний ярмарок під назвою «Чужих дітей не буває». Захід відбувся на території Макаріївського кафедрального собору міста Полтава.

Зусиллями настоятельниці Полтавського Хрестовоздвиженського жіночого монастиря ігумені Мастридії на території обителі облаштували дитячий майданчик з басейном для малечі, які в числі біженців та вимушених переселенців проживають в обителі.

Олександрійська єпархія. З благословення архієпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа у єпархії продовжують надавати допомогу тимчасово переміщеним громадянам. Кожен бажаючий отримує продуктові набори, засоби гігієни та може взяти участь у безкоштовних обідах.

Волонтери єпархіального БФ «Добре серце» відвідали Захисників України в Миколаївській області та передали їм допомогу у вигляді продуктів харчування.

Особливу подяку волонтери висловили настоятелю Вознесенського собору м. Бобринець протоієрею Володимиру Чуторі за організацію збору коштів, на які було закуплене пальне для поїздки.

Також про благодійницьку діяльність єпархії можна почитати за посиланням.

У Кременчуцькій єпархії продовжують надавати благодійну допомогу усім потребуючим. Зокрема:

  • Громада Свято-Троїцького храму міста Кременчук передала казанок для приготування їжі ЗСУ;
  • Єпархіальні волонтери передали для військових ЗСУ благодійну допомогу, у склад якої входять: ліки, тонометр, фанендоскопи, перев’язувальний матеріал, м’які носилки та інші медичні засоби (загальна маса даної допомоги – 170 кг.);
  • Парафіяни храму в ім’я св. мч. Іоанна Воїна м. Кременчука передали продукти харчування та ліки для людей, які проживають неподалік від лінії фронту.

Вінницька єпархія. Парафіяни храму в ім’я свт. Миколая селища Літин придбали п’ять комплектів захисної амуніції для військовослужбовців ЗСУ.

Рівненська єпархія. Віряни та духовенство Кореччини зібрали гуманітарний вантаж для постраждалих жителів Чернігова. До даної допомоги увійшли: консервація, харчові продукти, крупи, літній чоловічий та жіночий одяг, інструменти, побутова хімія тощо.

Сумська єпархія. 8 червня 2022 року військові ЗСУ Сумської області отримали 260 літрів питної води, придбаної на пожертвування парафіян Троїцького архієрейського собору міста Суми.

Ніжинська єпархія. З 1 по 5 червня 2022 року з благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента клірики Воскресенського храму міста Батурин надали гуманітарну допомогу багатодітним і малозабезпеченим сім’ям, а також родинам вимушених переселенців та літнім людям, котрі проживають на території громади.

6 червня вікарій Ніжинської єпархії єпископ Ладанський Феодосій відвідав сім’ю погорільців, у якої внаслідок пожежі загинуло двоє дітей. Владика поспілкувався з родиною та передав гуманітарну допомогу.

З благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента на початку червня голова єпархіального відділу з благодійності та соціального служіння священник Олександр Гладиш відвідав багатодітні родини міста Ніжин та передав їм подарунки, дитяче харчування та інші продукти.

Запорізька єпархія. 9 червня 2022 року  митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука та священнослужителі єпархії передали продукти харчування, одяг та предмети першої необхідності вимушеним переселенцям, які проживають на території єпархії.

Кіровоградська єпархія. Три місяці поспіль прихожанки Преображенського кафедрального собору міста Кропивницький сушать овочі, з яких в подальшому готують супи швидкого приготування і відправляюють для воїнів на фронт.

У єпархії висловлюють щиру подяку трудівницям за допомогу та підтримку українських Захисників.

До дня святої П’ятидесятниці община Успенського храму міста Кропивницький передала продуктові набори для вимушених переселенців.

Житомирська єпархія.  13 червня, у День Святого Духа, духовенство і парафіяни Миколаївського собору  Бердичева надіслали до Центрального гуманітарного штабу міста чергову партію допомоги українським захисникам, вимушеним переселенцям і нужденним.

У Харківській єпархії продовжують надавати благодійну допомогу усім потребуючим. Зокрема:

  • Митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій передав медикаменти та необхідні предмети для операційних до Харківського інституту патології хребта та суглобів, а також ліки, медичне обладнання й засоби дезінфекції та гігієни в Науково-практичний медичний центр Харківського національного медичного університету;
  • Священнослужителі єпархії передали медикаменти до Харківського військового шпиталю та надали допомогу Захисникам України;
  • Єпархіальні волонтери на постійній основі надають благодійну допомогу жителям мікрорайону Салтівка;
  • Священнослужителі єпархії передали медикаменти до шпиталів та лікарень міста Харкова.

Підписуйтеся на наш канал у Телеграм.

Просмотров: 495