Привітання митрополита Філарета до Дня медичного працівника України

Привітання митрополита Львівського і Галицького Філарета

Голови Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я

 і пастирської опіки медичних закладів

до Дня медичного працівника України

19 червня 2022 року

 

Шановні лікарі і медсестри,  працівники екстреної і невідкладної медичної допомоги, військові медики та госпітальні волонтери, медичні науковці, провізори, браття і сестри, що несуть послух медичного служіння.

 

Від імені священнослужителів прийміть щирі вітання

з Днем медичного працівника!

Свята Церква завжди гідно вшановувала труд лікарів. В книзі Сираха дається настанова від Господа: «Шануй лікаря честю заради потреби у ньому, бо Господь створив його, і від Вишнього — зцілення, і від царя одержує він дар (Сир. 38, 1-2)». А самі лікарі, взявши на озброєння дослідження природничої та медичної науки, з Божою допомогою ставали на захист найвищого дару людині від її Творця – її життя.

І сьогодні ми приєднуємося до всіх тих слів шани і вдячності за порятунок лікарям, а також до всіх гарячих молитов, які звучали, і звучать, і будуть звучати, скільки існуватиме людство. Така щира вдячність українського народу медикам знайшла своє відображення в тому, що з 2009 року в Україні запроваджено традицію нагородження кращих працівників сфери охорони здоров’я відзнакою «Орден Святого Пантелеймона» за професіоналізм, за гуманістичну й благородну діяльність, а з 2017 року щорічного нагородження на високому державному рівні.

Сьогодення ставить перед працівниками медичної сфери все більші виклики. Здається, нещодавно ми всі дякували вам,  за те, що в умовах тотальної загрози життю людини ви змогли організувати боротьбу проти смертоносного вірусу COVID-19.

24 лютого цього року розв’язана Росією війна, яка вже 9-й рік збирає свою криваву жатву, перейшла в широкомасштабне вторгнення і призвела до величезної кількості загиблих і поранених наших українських військових, мирних мешканців, що найстрашніше – беззахисних дітей, стареньких, осіб з інвалідністю.

Гинуть лікарі і медичні працівники, руйнуються і пошкоджуються лікарні. В місцях проведення бойових дій немає можливості надавати медичну допомогу. Це все порушує девіз ВООЗ – «Здоров’я для всіх». Але незважаючи на це, ви продовжуєте рятувати життя: в польових і тилових госпіталях, в бомбосховищах і операційних просто неба, часто за відсутності необхідних медикаментів та обладнання і під обстрілами ворожої артилерії. Те, що ви зараз робите, є подвигом, є таким самим досконалим виконанням заповіді Божої про любов до ближнього, як і той подвиг, який звершують наші військові. Ми всі низько схиляємо перед вами голову.

В цей святковий день, хочу також повідомити, що Поважна Рада Ордену Святого Пантелеймона, членом якої є Релігійні організації України, пропонує надати цьому святу україноцентричну назву «ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО МЕДИКА» та для святкування визначити одну із дат пам’яті святих покровителів лікарів. Відповідні звернення були надіслані Президенту, Прем’єр-міністру, Міністру охорони здоров’я та Голові профільного комітету Верховної Ради.

Окремо хочу привітати і подякувати духовенству, яке несе послух пастирської опіки в лікарняних закладах. Церква і Держава останні роки успішно розвиває  інститут лікарняних капеланів і душпастирської опіки у сфері охорони здоров’я, адже ми розуміємо, яке велике значення має можливість для хворих та лікарів отримати духовну втіху, приступити до святих Таїн під час проходження лікування в медичному закладі. Ми сподіваємося на подальшу плідну співпрацю в цьому напрямку з Міністерством охорони здоров’я і ми священнослужителі будемо докладати до цього всіх зусиль.

Шановні наші лікарі і працівники усіх сфер медичної галузі, ще і ще раз вітаємо вас із професійним святом, бажаємо найперше – здоров’я вам і вашим рідним, наснаги та успіхів у вашій почесній праці, кріпості духу і Божественного миру.

Прикликаємо  на ваші труди Боже благословення!

З повагою,

+ ФІЛАРЕТ,

Митрополит Львівський і Галицький

Голова Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я

 і пастирської опіки медичних закладів

За матеріалами upc.lviv.ua

Підписуйтесь на наш канал у Телеграм

Просмотров: 306